Žurnal 24 Petek, 31. oktober 2014, 23:35

  • Pet 3 do 13 °C
  • Sob 3 do 14 °C
  • Ned 3 do 14 °C
več na vreme.net

58 let

4 komentarji

Umrl venezuelski predsednik Hugo Chavez

Po hudi bolezni je v 58-letu starosti umrl venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je bil na čelu države kar 14 let.

T. K. / Caracas

/ Osveženo:

Po četrti operaciji, ki jo je Hugo Chavez prestal decembra, je bilo njegovo zdravstveno stanje vse slabše. Danes dopoldne je iz Venezuele prišla novica, da se bori z novo okužbo, ki je še poslabšala njegovo dihanje.

"Prejeli smo najhujšo in najbolj žalostno vest, da je komandant predsednik Hugo Chavez danes ob 16.25 (ob 21.55 po srednjeevropskem času) umrl, potem ko se je skoraj dve leti zagrizeno boril z boleznijo," je na državni televiziji v solzah povedal venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro.

Že pred tem je Maduro sporočil, da ima 58-letni voditelj hudo okužbo dihal in "je vstopil v najtežje ure".

Maduro je po objavi novice o Chavezovi smrti sodržavljane tudi pozval, naj ostanejo mirni. Ravno njega je pred odhodom na Kubo v čustvenem televizijskem nagovoru predlagal za svojega naslednika.

  •  

    Po Chavezovi smrti bodo morali v Venezueli razpisati nove volitve, ki morajo biti v skladu z ustavo izvedene v roku 30 dni.

Po dveh letih izgubil boj z boleznijo

V Venezuelo se je vrnil šele pred dvema tednoma. Od takrat so se državljani Venezuele spraševali, kako je z njihovim predsednikom. Zahteve, da se pokaže v javnosti, so zadnje dni postajale vse glasnejše, saj ga niso videli od decembrske operacije.

Po vrnitvi s Kube so Chaveza namreč odpeljali v vojaško bolnišnico v Caracasu, kjer je nadaljeval z zdravljenjem, a neuspešno, saj so kmalu sledile "nove in resne okužbe", zaradi česa se je tudi poslabšala njegova okužba dihal. Za katero obliko raka boleha, oblasti niso nikoli sporočile.

 

Kot dokaz, da je Chavezovo zdravstveno stanje pod nadzorom in da mu gre vse bolje, je vlada objavila fotografije Chaveza v bolnišnici, zraven pa sta njegovi dve hčeri.

Tudi sam je trdil, da je raka premagal, in se je zato podal v boj za nov predsedniški mandat. Tega je sicer dobil, a mu ni bilo usojeno, da bi prisegel še za četrti mandat. Kdo je bil Hugo Chavez, preberite tukaj.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (4)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima