Zdravje > Prehrana
6056 ogledov

Ali lahko jemo hrano, na katero je priletela muha?

Profimedia
Če na vaš na obrok prileti muha, jo verjetno samo odženete. Je hrana še varna za uživanje?

Če na vaš na obrok prileti muha, jo verjetno samo odženete. Je hrana še varna za uživanje?

Na splošno obstaja majhno tveganje, da bi zboleli, vendar je v takšnih situacijah treba upoštevati nekaj dejavnikov, piše IFL Science.

Raziskovalci so odkrili, da so noge in krila muh polne različnih vrst bakterij, ki se prenesejo na površino, kjer muha pristane. Tisti, ki pojejo hrano, kamor je priletela, tvegajo nastanek bolezni. Muhe namreč bruhajo, ko pristanejo na vaši hrani – izpljunejo nekaj z encimi bogate sline, s katero hrano delno raztopijo in jo posrkajo skozi usta.

Muhe se prehranjujejo s propadajočim organskim materialom, ki vključuje gnilo zelenjavo surovo meso in – seveda – kupe iztrebkov, ki vsebujejo tudi številne bakterije, zaradi katerih lahko zbolite.

Prenašajo patogene mikroorganizme, kamor spadajo glive, virusi, zajedavci in bakterije, med katerimi so nekatere "resne in smrtno nevarne.

V mnogih delih sveta so glavna grožnja prav patogeni, ki se prenašajo s hrano. Ti mikrobi lahko povzročijo neprijetno zastrupitev s hrano, ki lahko povzroči bruhanje, drisko, slabost, bolečine v trebuhu in vročino.

V študiji leta 2022 so znanstveniki zbrali več kot 100 hišnih muh s farme v New Yorku in ugotovili, da so bile nosilke številnih patogenov, ki se prenašajo s hrano in vplivajo na zdravje ljudi (Salmonela, Ecoli, MRSAB.cereus in Bacillus subtilis.)

Vse je odvisno od tega, koliko muh je pristalo na hrani in koliko časa. Če je samo ena, ki je imela kratek stik s sveže kuhano hrano, bi večina zdravstvenih strokovnjakov rekla, da to ni velik problem in da hrane ne smete zavreči. Če pa se roj muh že ure in ure gosti na vašem obroku, potem je najbolje, da uporabite zdrav razum in hrano zavržete.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 20:33 22.april 2023.

    Potem bi recimo v Indiji umrli od lakote