Vizita za živali > Novice
1831 ogledov

Znanstveniki opozarjajo, ne dajte jim surovega mesa!

pes hrana Shutterstock
Surovo meso nevarno za hišne ljubljenčke.

Surovo meso, ki naj bi bilo po mnenju nekaterih najboljša hrana za pse in mačke, morda ne ogroža samo zdravja hišnih ljubljenčkov, temveč tudi njihovih lastnikov, opozarjajo nizozemski znanstveniki.

Bučke Vizita za živali Zelenjava in sadje, ki jo lahko postrežete psu

Znanstveniki so v raziskavi, katere izsledke so objavili v reviji Vet Record, ugotovili, da izdelki iz surovega mesa, ki jih prodajajo v nizozemskih trgovinah za male živali in supermarketih, kjer tovrstne izdelke nakupuje več kot polovica lastnikov psov, vsebujejo skrb zbujajoče ravni bakterij in parazitov.

Bakterije in paraziti

Med drugim so odkrili bakterije E. colija, salmonele in listerije, ki lahko povzročijo blage ali celo težje okužbe, ter parazit toxoplasma gondii, ki povzroča toksoplasmozo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi teh patogenih organizmov lahko zbolijo živali, še večjo nevarnost pa predstavljajo za ljudi, ki ravnajo s surovo hrano ali prihajajo v tesen stik z okuženimi živalmi, ki jih ližejo po obrazu ali rokah.

Od 35 izdelkov iz surovega mesa osmih proizvajalcev, ki so jih analizirali, jih je osem vsebovalo sledove tipa E. colija, nevarnega za ljudi, skoraj polovica jih je bila pozitivnih na prisotnost listerije, petina pa na salmonelo. Dva izdelka sta bila okužena s toxoplasmo gondiijem.

Kolikokrat na dan jo nahranite? (Foto: Shutterstock) Magazin Koliko hrane potrebuje mačka

Raziskovalci ob tem opozarjajo, da koristi prehranjevanja psov in mačk s surovim mesom niso znanstveno dokazane. Suha, polsuha in konzervirana hrana za hišne živali je v nasprotju s surovo hrano le redko okužena s patogenimi organizmi, dodajajo.

Pes s kostjo Vizita za živali Bo pes ob surovi hrani bolj agresiven?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.