27 ogledov

5G v prometu: Varnejši prometni tokovi

promet
1/3
Saša Despot
Promet je eden izmed največjih onesnaževalcev okolja. Velika in tudi manjša mesta se ob tem soočajo še s prometnimi zamaški, ki so najpogostejši ob jutranjih in popoldanskih konicah. Mobilno omrežje pete generacije, 5G, ki zagotavlja izjemne hitrosti, nizko zakasnitev ter ogromno zmogljivost in povezljivost velikega števila naprav, lahko to spremeni.

Tehnologija nove generacije mobilnih omrežij 5G bo podprla številne vrste komunikacij v transportu ter omogočila razcvet aplikacij interneta stvari (Internet of Things - IoT). Med najpomembnejšimi sta tako imenovana komunikacija vehicle-to-infrastructure (V2I), v kateri vozila „komunicirajo“ s prometno infrastrukturo (senzorji na mostovih, cestah, v semaforjih, prometnih znakih), in komunikacija vehicle-to-vehicle (V2V), pri kateri si vozila, ki ob zadostni bližini vzpostavljajo ad hoc omrežja, signale pošiljajo med seboj. Razvoj obeh bo tako logističnim podjetjem kot posameznikom zagotavljal večjo fleksibilnost in nadzor za volanom ter v zaledju. Poleg tega bodo nove rešitve prinesle tudi večjo varnost in nižje stroške vzdrževanja vozil.

Zanesljiva in stabilna (podatkovna) avtocesta

Mobilna omrežja 5G, ki bodo omogočila zmogljivo, zanesljivo in hitro vzpostavljanje povezav med posameznimi napravami v vozilu ter okolici, so tako ključnega pomena za razvoj pametnih mest in skupnosti. Poskus z uporabo pametnih semaforjev, ki so ga opravili na univerzi Carnegie Mellon v Pittsburgu v ZDA, je denimo pokazal, da je bila vožnja za 26 odstotkov hitrejša, čas čakanja na cesti se je zmanjšal za 40 odstotkov in emisije onesnaževanja za 21 odstotkov.

V New Yorku so s pametnimi prometnimi sistemi tako že zmanjšali zastoje, saj lahko v realnem času spremljajo in objavljajo podatke o prometu, odgovorni pa na preobremenjenih cestah ukrepajo hitreje in vozniki na podlagi objavljenih podatkov izberejo primernejše poti.

Varno in hitro do cilja

Zaradi nizke latence zamika oziroma zamude pri prenosu podatkov, bodo te informacije s 5G tudi v vozilu na voljo že v istem hipu, kar lahko pripomore k bolj zanesljivem delovanju različnih varnostnih sistemov, zmanjšanju zastojev na cestah in optimizaciji prometnih tokov.

Asistenčni sistemi, ki se zanašajo na zunanji signal, bodo s 5G namreč o oviri oziroma alarmu obveščeni že v nekaj milisekundah. Zato bo lahko avto oviro na cesti zaznal že nekaj kilometrov prej in se nanjo pravočasno odzval. Prav tako bo od daleč in v realnem času obveščen o prometnem dogajanju na izbrani poti ali o zelenem valu semaforjev.

A to je le nekaj prednosti hitre, zanesljive ter zmogljive komunikacijske povezave avtomobilov z okolico, ki jo prinaša nova generacija mobilnih omrežij 5G.

Pametna prometna infrastruktura in vozila, opremljena s tehnologijo 5G, bodo omogočila tudi neposredno komunikacijo med vozili (vehicle-to-vehicle (V2V) komunikacijo). Tako bodo tudi slednja sposobna opozarjati na spremenjene razmere v prometu, kot so prometne nesreče, naravne ovire ali vremenske nevšečnosti, in voznik bo o nevarnostih obveščen, še preden jih bo lahko videl oziroma slišal.

V Singapurju, v okviru vizije Smart Nation, iz senzorjev, povezanih z zbirnimi omaricami, zato že zbirajo različne podatke o obsegu prometa in pešcev, ki jih v analizo pošiljajo ustreznim agencijam.

promet kolone gneča | Avtor: Bralec Bralec

Razvoj logistike in transporta

Razvita infrastruktura je seveda pomemben kamenček v mozaiku napredka gospodarstva, saj omogoča razvoj boljših poslovnih rešitev in storitev. Del ključne infrastrukture je zmogljiva in zanesljiva informacijsko-komunikacijska tehnologija.

5G bo tako omogočil vzpostavitev namenskih omrežij za spremljanje vozil, pošiljk, zalog, razpoložljivih virov in drugih parametrov v realnem času, kar je za razvoj logistike in transporta izjemno pomembno. S pomočjo novih rešitev bodo tovrstna podjetja lahko optimizirala procese, povečala učinkovitost, izboljšala varnost, hitrost pretovora blaga ter s tem zagotovila nemoten promet storitev.

Optimizacija stroškov

Poleg tega bodo omrežja 5G lastnikom voznih parkov olajšala tudi pridobivanje konsistentnih podatkov o vozilih. Ti podatki, posredovani v realnem času, jim bodo pomagali slediti od lokacije in hitrosti do porabe goriva in stanja mirovanja vozila. S pomočjo sistemov za analizo podatkov jih bodo lahko uporabili za dolgoročno optimizacijo uporabe vozila in kratkoročno za optimizacijo poti. Vse podatke, ki jih bodo zbrali avtomobili, pa bo mogoče naložiti in uporabiti tudi v druge namene, kot je načrtovanje mest ali lokalno spremljanje vremena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.