Slovenija
2340 ogledov

Večina bralcev je vestnih, nekateri pa ...

slovenija 25.08.10, knjiznica, knjige, knjiga, OS Spodnja Siska, Gasilska 17, fo Anže Petkovšek
Večina bralcev je vestnih in knjige vrača pravočasno. Pri zamudnikih običajno že prvi opomin opravi svojo nalogo, se pa najdejo tudi primeri, ko se morajo knjižnice zateči po pomoč k izterjevalskim agencijam.

Skoraj pol milijona Slovencev je včlanjenih v splošne knjižnice, v njih je članom na voljo 12 milijonov enot gradiva. Po podatkih iz leta 2022 je bilo opravljenih 19.660.882 izposoj knjižničnega gradiva.

Knjižnice nudijo svojim uporabnikom različne načine obveščanja o skorajšnjem poteku roka izposoje. Nekatere pošiljajo elektronska obvestila, druge SMS-sporočila ali potisna obvestila. Uporabniki, ki imajo geslo za portal COBISS, lahko prek portala podaljšajo izposojeno gradivo, če je to mogoče. 

Zelo malo takih, ki bi prejeli tretji opomin

Zamudnina se računa na enoto izposojenega gradiva na dan. "V Mariborski knjižnici trenutna zamudnina znaša 0,20 EUR na enoto izposojenega gradiva, medtem ko je v Potujoči knjižnici ne zaračunavamo. Strošek za zamudnino se obračuna na enoto gradiva za vsak dan v tednu, razen za nedelje in praznike in dneve izredne zaprtosti – do vrnitve gradiva. Tolerančni rok, v katerem se zamudnina še ne obračuna, je tri dni po poteku roka izposoje," pravi direktor Mariborske knjižnice Klemen Brvar. "Z dnem izstavitve tretjega opomina se nadaljnje naraščanje zamudnine skladno s Pravilnikom o splošnih pogojih poslovanja Mariborske knjižnice ustavi. Glede na časovno dinamiko izstavljanja opominov knjižnica izstavi prvi opomin 10. dan po poteku roka izposoje, nato pa v presledku 10 dni še drugega in tretjega, ocenjujemo, da bi zamudnina za posamezno enoto gradiva po trenutno veljavnem ceniku lahko zrasla do največ 5,00 EUR."   

"V letu 2023 je znašal najvišji evidentirani znesek za zamudnino na enoto gradiva 4,40 EUR. Končni znesek je odvisen od števila izposojenih enot knjižničnega gradiva, ki so predmet obračuna zamudnine. V povprečju imajo člani Mariborske knjižnice sočasno izposojene po 4 enote (podatek je prikazan na osnovi števila izposoj na dom, podatka o povprečnem številu enot na posamezni opomin ne vodimo). Večina članov vrne gradivo pravočasno ali po prvem opominu. Zelo majhen delež zamudnikov prejme tudi 3. opomin," pojasnjuje Klemen Brvar.

V marcu 2024 so v vseh enotah Mariborske knjižnice izstavili 1.244 opominov, od tega 935 prvih opominov, 227 drugih opominov, 63 tretjih opominov oz. opominov pred izterjavo. "Trinajst opominov je bilo predanih v izterjavo izterjevalski agenciji," je povedal direktor Mariborske knjižnice. 

knjižnica knjige | Avtor: Profimedia Profimedia

V Mestni knjižnici Ljubljana, kjer zamudnina za enoto gradiva znaša 0,40 EUR na dan obratovanja knjižnice, torej dvakrat toliko kot v Mariboru, pravijo, da "zamudnina ni pravilo, večinoma člani vračajo svoje izposojeno gradivo pravočasno"

Knjižnica ima trenutno skoraj 80.000 članov, ena izmed njih pravi, da prvi dan zamude zamudnine še ne obračunajo. Obračunavanje zamudnine se ustavi po 60 delovnih dneh, torej je za eno enoto gradiva po tem obdobju znesek zamudnine 24,00 EUR. Na mesec izdajo okoli 2.300 opominov vseh vrst. 

Koliko zamudnine si je nakopal največji dolžnik, v nobenih od knjižnic ne spremljajo. 

Uporabnikom splošnih knjižnic bo še letos na voljo novost.

Z denarjem od zamudnin tudi do novega gradiva

Sredstva zbrana z zamudninami se namenijo pokrivanju materialnih stroškov knjižnice, za katere financerji ne zagotavljajo dovolj sredstev. "V 2023 je bilo v knjižnični mreži Mariborske knjižnice, ki jo sestavlja 22 enot, zabeleženih 390 izgubljenih enot gradiva, gradivo smo odpisali zaradi izgube ali uničenja. Dodatno pa je bil ob inventuri, ki jo v enotah izvajamo na približno 5 let, zabeležen inventurni manko 551 enot," pove Klemen Brvar.

"Okoli 35.000 enot gradiv na leto je iz zbirke odpisanih zaradi obrabe ali uničenja. Skupno ima MKL nekoliko več kot milijon in osemsto tisoč enot gradiva," pravijo v Mestni knjižnici Ljubljana.

potujoča knjižnica bibliobus | Avtor: Profimedia Profimedia

Do bralcev tudi s potujočimi knjižnicami

Pomemben del storitev, ki jih nudijo splošne knjižnice je tudi potujoča knjižnica. "V 2023 smo na Potujoči knjižnici (bibliobusu in premičnih zbirkah) zabeležili 26.602 obiskovalca, za uporabnike je bila odprta 1.410 ur, izposodili smo 156.840 enot knjižničnega gradiva," obiskanost za lansko leto predstavi Klemen Brvar. Njihova potujoča knjižnica je postajališča v enajstih občinah obiskovala deset mesecev in pol, na vsakih štirinajst dni. Vsako od 46 postajališč so obiskali od 18- do 23-krat.

V okviru Potujoče knjižnice so izvedli tudi 21 dogodkov za otroke – obiski vrtcev in šol s predstavitvijo bibliobusa (dvakrat pravljična ura) – ki se jih je udeležilo 561 mladih in 65 odraslih.

Potujoča knjižnica Mestne knjižnice Ljubljana redno obiskuje 47 postajališč. Poleg postajališč v Mestni občini Ljubljana obiskujejo tudi postajališča v primestnih občinah Dobrova – Polhov Gradec, Dol, Brezovica, Horjul, Ig, Medvode, Velike Lašče, Škofljica in Vodice. Redno obiskuje tudi zapore na Igu, domove in centre za starejše (Bokalce, Škofljica, Trnovo), Zavod Janeza Levca in Zavod za gluhe in naglušne v Ljubljani ter Rehabilitacijski center RS Soča. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar lopov
    lopov 09:13 18.maj 2024.

    Čez zimo sem kuril z njimi ...