"Stanje je katastrofalno"

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov
Če je na eni strani tehtnice mirnejša in prazna Ljubljana, ki je iskreno rečeno skoraj neprepoznavna, in kot taka bolj pogodu domačinom, pa turističnim delavcem na drugi strani povzroča obilo skrbi.
Oglej si celoten članek

Še lansko poletje je slovenska prestolnica pokala po šivih in podirala rekord za rekordom glede na število turistov in nočitev. Že nekaj let zaporedoma so bile številke vse bolj bleščeče, Ljubljana je pridobivala na ugledu na svetovnem zemljevidu zaželenih destinacij, gostinci in hotelirji pa so si veselo meli roke.

Letošnja slika je nekoliko drugačna. Če je na eni strani tehtnice mirnejša in prazna Ljubljana, ki je iskreno rečeno skoraj neprepoznavna, in kot taka bolj pogodu domačinom, pa turističnim delavcem na drugi strani povzroča obilo skrbi. Čeprav se številke iz dneva v dan izboljšujejo, in so nekateri hoteli v Ljubljani skoraj 30-odstotno zasedeni, je to daleč od pričakovanj pred začetkom sezone.

najbolj iskana destinacija Vsi si želijo v ... Slovenijo!

Da je letošnje poletje nekaj posebnega, dovolj zgovorno dokazuje pogled na prazen Prešernov trg, kjer se po navadi tare turistov, ki se trudijo posneti vrhunsko fotografijo. Razen rednih gostov Prešernovega trga, ki se zadržujejo na klopcah ob Frančiškanski cerkvi in na Prešernovem spomeniku, se danes na njem nahajajo le tisti, ki ga zgolj prečijo in hitijo po drugih opravkih.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov

Posebej se pozna, da v Sloveniji letos ne dopustuje veliko Italijanov, ki so sicer med prevladujočimi gosti. Kot se je pošalila uslužbenka Caffe Antica, jih po navadi takoj slišiš, kako se glasno pogovarjajo po centru. Letos niti oni ne presekajo tišine.

Gostinci v centru Ljubljane v en glas zatrjujejo, da gre za katastrofalno stanje. Med sprehodom žalosti pogled na številne gostilne in restavracije, ki samevajo, natakarji pa z žalobnim pogledom spremljajo ljudi, ki hodijo mimo. Večina je sicer zadovoljnih, da se je situacija vsaj nekoliko popravila in ob koncih tedna sprejemajo več ljudi, vseeno pa je to daleč od lanskoletnih številk.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Kot povedo pri Turizmu Ljubljana, ponudniki gostinstva, ki so že v preteklosti imeli precej strank iz Slovenije, svoje ponudbe niso spreminjali, prilagoditi pa so se morali tisti ponudniki, katerih obisk je temeljil na tujih gostih. Podobne odgovore prejmemo od ponudnikov samih, večina izmed njih ni spreminjala niti cen, kar bi morda pritegnilo kakšnega domačega gosta več.

So se pa nekateri poslužili različnih tehnik pospeševanja prodaje, med drugim s popusti, drugi so v ponudbo vključili študentske bone. Nekoliko so k boljšemu obisku in k prepoznavnosti prispevale tudi nagrade s strani ocenjevalcev priznanega gastronomskega vodiča Michelin.

Slovenija Do teh znamenitosti sedaj brezplačno

Čeprav je akcija z znižanjem cen za -30% po karanteni v gostilni Sokol uspela in je pritegnila številne goste, danes ni več aktualna. Posledica? Skoraj ničen obisk, razkrije natakar, ki navrže nič kaj optimistično napoved, da se lokali in restvarcije v centru letos ne bodo več pobrali.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Bolj pozitivno so naravnani v restavraciji Paninoteka, kjer sta zaposlena dejala, da bi bil obisk morda še večji, če bi cene prilagodili domačemu gostu. "Zaposleni gledamo bolj pozitivno, saj je vedno več turistov, če pa vprašate šefa, bo rekel katastrofa," še povesta v šali, a z resnim glasom razkrijeta, da so lani v tem času delali štirje natakarji in dva šankista, letos pa je razmerje 1:1.

Trend se izboljšuje

Turistični ponudniki opažajo, da se trend v zadnjih dnevih oziroma tednih nekoliko izboljšuje, saj turistov pred tem praktično ni bilo. "Procentualno bi rekel, da je tujcev za 15-odstokov napram lanskemu letu. Trend se izboljšuje in je vedno več turistov, posebej italijanskih. Tik po odprtju lokalov so prevladovali domači gostje, sedaj se ta odstotek domačih gostov s tujci izenačuje," številke razkrijeta uslužbenca restavracije Paninoteka.

Malo manj optimistična je delavka v Caffe Anitco: "Turistov je v primerjavi s prejšnjimi leti nula. So, vendar so bodisi naključni, tisti, ki pa so prišli, jih je občutno manj kot sicer. Tudi če se meje odpirajo, težko verjamem, da bodo vsi 'navalili' in prišli."

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Vsi vprašani so odgovorili, da največ tujcev prihaja iz sosednjih oziroma bližnjih držav, kot so Madžarska, Avstrija, Nemčija, Češka in Poljska, nekaj je tudi Američanov, dosti manj kot po navadi pa je Hrvatov in Italijanov. Glede na pogovore gostincev z njimi je tudi njim čudno, kako prazna je Ljubljana, saj "so navajeni 'džumbusa".

"Domačini pravijo, da jim je bolj simpatično, ker je manj ljudi, mi, ki smo vsaj sezonsko odvisni od turizma, pa nam je malo manj,"  ambivalenco med željami domačinov in turističnih delavcev predstavi uslužbenka Caffe Antica.

Pozitivna stran: več Slovencev

Poleg gostincev so najbolj na udaru tudi hotelirji. Po podatkih SURS za obdobje od januarja do maja 2020 so obiskovalci v Ljubljani v prvih petih mesecih ustvarili 240.621 nočitev, od tega tuji gostje 218.902. Lani v tem obdobju so bile številke skoraj trikrat večje, saj je bilo 690.080 nočitev, pri čemer so jih tuji gostje opravili 648.528.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov Letos težko govorimo o vrhuncu sezone, predvsem pa je težko napovedovati zaradi nepredvidljivih okoliščin, zato so hotelirji s pričakovanji previdni. Večina starih rezervacij izpred časa epidemije je bilo odpovedanih. Kot pove, vodja prodaje Hotela Slon, je bilo storniranih skoraj 95-odstotkov vseh rezervacij. Podobno je tudi v City Hotelu Ljubljana, kjer starih rezervacij praktično ni več.

Prav tako so premišljeni tudi gostje, zato ne čudi, da je večina t.i. last minute rezervacij. "Vse se zgodi znotraj enega tedna, zelo veliko rezervacij je tudi za isti oziroma naslednji dan. Govorimo pa to o 20-30 odstotni zasedenost. So pa to večinoma pari, nekaj je tudi družin, ki rezervirajo največ dve nočitvi," pove Željko Vrhovac iz Hotela Slon.

Slovenija Najbolj bodo trpeli hoteli v mestih

"Število rezervacij se spreminja iz dneva v dan, odvisno, kakšne informacije se pojavljajo v medijih, največ je last minute rezervacij, procentualno se je povečal tudi t.i. walk in, ko gosti brez vsakršne rezervacije pridejo vprašat, če je še kaj prosto. Večinoma se ljudje odločajo zadnji hip," doda uslužbenka City Hotela. Če so lani ta čas imeli v povprečju 350 gostov, jih je sedaj približno 100, naj pa bi bila situacija v drugih hotelih po njenih besedah precej slabša.

Hotelirje veseli predvsem to, da je letos, tudi na račun turističnih bonov, več domačih gostov. Zanje so pripravili številne pakete in določene ugodnosti, ki bi jih dodatno prepričale k obisku. V Hotelu Slon so za slovenske goste tako pripravili nabor štirih paketov, v prihodnjih dneh bodo objavili še štiri, ki bodo tematsko povezani s produkti Turizma Ljubljana. 

Statistika Domači gosti rešujejo turizem; kar 64 odstotkov manj tujcev kot lani

Prav tako so prilagodili cene. "Zdaj imamo vsi hoteli cene le nad tistim minimumom, ki ga moraš doseči. Če pogledamo primerjavo z lanskim letom, ko je bila povprečna cena za dvoposteljno sobo 120-130 evrov, je letos ta le okoli 80 evrov," razkrije receptorka City Hotela Ljubljana.

Ladjice samevajo

Nič manj slabo ne kaže niti ostalim turističnim ponudnikom v Ljubljani. Ladjice na Ljubljanici vztrajno vozijo, pa čeprav so prazne oziroma na ogled peljejo le dve osebi. Kot pove delavka pri Ladji žaba, ki vozi vsako polno uro, se da preživeti, saj imajo nizke stroške. "Letos je katastrofa. Lani so bili prav bajni zaslužki, zdaj pa je ravno za preživeti, pa še to je kakšen dan manj kot po navadi. Barka sprejme 48 ljudi, lani jih je bilo vsako uro najmanj 20, dostikrat tudi 48 in smo morali šteti. Letos sta po dva oziroma trije, ravno toliko, da se nam še splača."  

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov

Opaža, da se letos dosti več vozijo Slovenci, najbolj pa pogreša Italijane, ki so lani ustvarili 90 odstotkov vsega prometa. Ladijskim ponudnikom ne gre na roko niti občina, ki bo kmalu uvedla poskusno dobo redne ladijske linije. To bo med njimi konkurenco še zaostrilo, zato se trudijo to preprečiti.

kmalu Nova oblika transporta po Ljubljani

Čeprav je bila trgovinica s suvenirji na ljubljanski tržnici ob našem prihodu dobro obiskana, je prodajalka dejala, da je letos le za približno 10 odstotkov prometa, kot ga je bilo prejšnja leta. Po njenih besedah je veliko domačih kupcev, vendar tudi oni ne morejo rešiti izpada dohodka.

Kako pa kaže ostalim kulturnim institucijam in znamenitostim v Ljubljani? "Za julij imamo trenutno statistiko o obisku sedmih kulturnih institucij, kot so Mednarodni grafični likovni center, Mestni muzej, Muzej novejše zgodovine, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije na Muzejski, Plečnikova hiša ter Slovenski etnografski muzej, za junij pa imamo še podatke za Ljubljanski grad in Narodni muzej Slovenije na Metelkovi. Letošnjega junija in v prvih desetih dneh julija jih je obiskalo 6183 obiskovalcev," sporočajo iz Turizma Ljubljana.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana brez turistov

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • 06:56 16. Julij 2020.

    Italijani so po njihovi situaciji previdni in v Lj zdaj ne hodijo zato, ker jih skrbi prevec odprta meja Slovenije …

  • 20:24 15. Julij 2020.

    podobno, kot da bi se kura jokala , da ne more v miru pojesti črva, ker se boji, da jo …

  • 16:53 15. Julij 2020.

    Gostinci vedno nekaj jamrajo. A res nimajo nobene rezerve za hude čase, to ima vsak dober gospodar. Sedaj pa pričakujejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.