Mario Fafangel tudi o tem, kakšen bo božič

Oglej si celoten članek

Včeraj smo že poročali, da se epidemiologi pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že pripravljajo na tretji val, medtem ko še ni jasno, ali smo v drugem valu dosegli vrh okužb. O tem pišemo v prispevku "Tretji val, ki bo v začetku leta, bo zelo zagoneten". Epidemiologinja doc. dr. Irena Grmek Košnik je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala, da smo verjetno na začetku platoja in da prihodnji teden pričakujemo upad novih okužb. Epidemiološka krivulja traja od 8 do 12 tednov, s fazo rasti, platoja in upada, v fazo upada pa naj bi v Sloveniji prešel drugi epidemični val. "Epidemiologi vemo, da s tem še ne bo konec, ne bo še miru, konec bo, ko bomo dobili cepivo in dokler ne bo populacija precepljena," pravi epidemiologinja, ki predvideva, da se bo tretji val koronavirusa pojavil sočasno z gripo.

Zdravje "Tretji val, ki bo v začetku leta, bo zelo zagoneten"

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ dr. Mario Fafangel je na vprašanja novinarja Sveta na Kanalu A, ali dopušča možnost tretjega vala, kako se je treba nanj pripraviti, da ne bo tako silovit, in kakšen bo božič, odgovoril: "Tretji val je za pričakovati, ni za pričakovati, da bo virus izginil. Opažamo, da se virus učinkovito širi med nami, ko je družba odprta. Pot, ki jo imamo začrtano, je jasna - zdaj moramo ustaviti ta drugi val in biti res prepričani, da smo to storili, ter potem stopiti v tretji val, z vsem tistim, kar smo se naučili, naučili pa smo se veliko. V tretji val lahko stopimo z mogoče najbolj pomembno zadevo, da se zavedamo, da vsak od nas vpliva na obliko epidemiološke krivulje, ki je bila tako strma v drugem valu, da bo bolj ploščata. Da ne bo spet vprašanje, ali so vladni ukrepi prijeli, ampak, ali smo vsi skupaj uspeli držati to krivuljo, da raste počasi. Kljub temu se lahko zgodi, da bomo spet prešli neko mejo, ko bo virusa v skupnosti toliko, da bo spet treba 'zabremzati'."

"Problem covida je, da preobremeni zdravstveni sistem. Vsi si želimo, da ustavimo ta drugi val - ne smemo se znajti pred odločitvijo, kdo si bo zaslužil ventilator in kdo ne, kdo si bo zaslužil zdravstveno oskrbo in kdo ne. To je treba presekati."

Mario Fafangel, NIJZ

Slovenija Zmeda: Kaj ta teden pripada staršem

Na NIJZ je trenutno 27 epidemiologov, ki ne morejo več slediti vsem stikom ter izdajati karantenskih odločb, prav tako ni nadzora nad karantenami, zaradi česar je mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan opozoril, da "so gospodarji epidemije anonimni bolniki, za katere nihče ne ve, kako se držijo pravil samoizolacije". "Epidemija je vedno v rokah posameznika," pravi Fafangel. "Na vseh nas je, kako bo epidemija šla. Vsi ukrepi za omejitev širjenja virusa posegajo tako globoko v naše vsakdanje življenje, da ga ni odloka, ki seže tako globoko."

Foto: Epa Covid-19 v bolnišnici

Brez dlake na jeziku Epidemija covida v Sloveniji: "Za nastalo situacijo so najbolj krivi državljani"

Poudaril je tudi, da se Slovenija zaradi geografske lege ne more tako zapreti kot Nova Zelandija ali Avstralija. "Ne moremo biti ves čas zaprti, vnosi bodo vedno," je dejal Fafangel. "Lahko pa razširimo zadevo, evropska komisija je dala dobre predloge. Sam sem kot strokovnjak sodeloval pri izdelavi tistih kriterijev, ki bi lahko 'šofirali' naše meje oz. Evropo kot celoto, tako da bi zavarovali našo Slovenijo in hkrati varovali druge. Imamo ukrepe, ki so na meji učinkoviti in imamo stanje, ko je v Sloveniji situacija slabša kot drugod ter ti ukrepi niso več epidemiološko učinkoviti."

Sproščanje, ko bo delež pozitivnih pod pet odstotkov

Kot epidemiologa ga trenutno najbolj skrbi delež pozitivnih med opravljenimi testi. "Po priporočilih WHO mora biti delež pod pet odstotkov, da lahko sproščamo ukrepe," je povedal Fafangel. "To pomeni, da dobro lovimo vse bolne, jih dobro izoliramo, da ne širijo virusa naprej. Kar me osebno skrbi, je, da preveč gledamo modeliranje in napovedi. Moramo se zavedati, da so napovedi zgrajene na nepopolnih podatkih, modeliramo negotovost - ne vemo še, kdaj bo vrh. Vsi modeli so napačni, ključno sporočilo, ki ga imamo ta in naslednji teden ter verjetno še naprej: 'Ostanimo doma!'. Ko bomo prepričani, da smo drugi val res ustavili, potem se pogovarjajmo naprej." 

Covid-19 Znani podatki, koliko je bilo okuženih v ponedeljek

Opozarja tudi na t. i. pandemsko izčrpanost ("pandemic fatigue"), ki ima obraze - obraze oseb, ki so izgubili službo, ki ne morejo zagotoviti varnega okolja svojim otrokom. "Tega se moramo zavedati in v takem trenutku lahko samo rečemo, da smo v vsem tem skupaj, da prisluhnimo temu in stopimo na novo pot," je še poudaril Fafangel. "Vsi si želimo, da ustavimo ta drugi val - ne smemo se znajti pred odločitvijo, kdo si bo zaslužil ventilator in kdo ne, kdo si bo zaslužil zdravstveno oskrbo in kdo ne. To zadevo je treba presekati, v naslednjem koraku pa bomo poskušali na nov način, z vsem, kar smo se naučili do sedaj, da bomo imeli epidemijo pod kontrolo in bomo živeli s čim bolj odprto družbo. Lažje je, če vidimo, da naša dejanja spreminjajo zadeve. Dejanja vsakega posameznika spreminjajo zadeve. Imeli pa bomo tudi pomoč - gradimo kapacitete testiranja, imeli bomo hitre teste, da bomo lahko zavarovali najbolj ranljive. Epidemiološka služba se krepi, da bomo lahko spet, ko bo to relevantno, sledili in iskali večje število stikov. Vse to nam bo pomagalo, da pridemo do konca tega."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 16:44 3. November 2020.

    Tale Fafangel je ko baba Vanga.

  • 16:12 3. November 2020.

    Mario, kako so te klicali v mladosti? Fafa?

  • 12:07 3. November 2020.

    Vedeževalec Mario kaksno bo stanje za pusta ? Kdo bo glavna maska ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.