Pogoj PC za vse? To pravi Bojana Beović!

PC bi uvedli, ko bi bile intenzivne postelje zasedene dvotretjinsko.
Oglej si celoten članek

Strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je vladi predlagala uvedbo pogoja PC (torej brez možnosti testiranja) za vse, ko bodo intenzivne postelje s covidnimi bolniki zasedene dvotretjinsko. 

"Jaz se s tem ne strinjam. Mislim, da je treba zaradi soglasja v družbi ohraniti pogoj testiranja," je danes za N1 dejala vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je v preteklosti vodila tudi strokovno skupino za covid-19. "Poudarjam pa, da je testiranje smiselno, če se ga izvaja na 48 ur."

Ukrepi vlade Toliko nas še loči do uvedbe pogoja PC za vse

Pojasnila je, da namen PCT ni pospeševanje cepljenja, ampak vzdrževanje varnih razmer, tam, kjer se zbira več ljudi. "Če smo cepljeni, preboleli ali imamo sveže opravljen test, potem je verjetnost, da bo prišlo do prenosa okužbe majhna," je dejala Beovićeva. "To je bistvena vloga pogoja PCT, v naših razmerah, kjer družbe ne želimo zapirati, po drugi strani pa še vedno intenzivno kroži virus." 

Strokovna skupina za covid-19 je že v začetku četrtega vala napovedala, da bo pri predlogih zaostrovanja ukrepov v četrtem valu upoštevala zasedenost bolniških postelj, predvsem tistih na oddelkih za intenzivno nego, ki so tudi z vidika zagotavljanja dovolj kadra najbolj zahtevne. 

Slovenija Ustavno sodišče sprejelo odločitev glede pogoja PC

Minuli teden je strokovna skupina pod vodstvom Logarjeve vladi predlagala uvedbo PC (preboleli, cepljeni), ki bi v celoti zamenjal pogoj PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev, če bo epidemija še naraščala in bo število zasedenih intenzivnih postelj preseglo dve tretjini razpoložljivih kapacitet, kar pomeni 150 postelj. 

Covid-19 Na mizi nov predlog: Obvezen pogoj PC za vse!

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • 15:03 3. Oktober 2021.

    "enormnega “konflikta interesov” prof. dr. Bojane Beović, v času “koronske krize”? Bo sledil verodostojen odgovor na to vprašanje? RS, KPK, …

  • 22:30 1. Oktober 2021.

    Tretji teden sem že na jugu Italije, Neapelj, je v maskah, tudi na ulicah, mladi in stari, ni problema, ko …

  • 22:20 1. Oktober 2021.

    strokovni laznivci eden bolj laze kot drugi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.