Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši"

Foto: Epa
Foto: Epa
Italijanski odbojkarski strokovnjak se je vrnil v državo, s katero se je začel njegov trenerski vzpon.
Oglej si celoten članek

V srcih slovenskih ljubiteljev športa je posebno mesto rezervirano za italijanskega odbojkarskega strokovnjaka Andreo Gianija. Pred prihodom enega največjih igralcev vseh časov na mesto slovenskega selektorja, je bil daleč najboljši rezultat naše izbrane vrste 9. mesto na evropskem prvenstu ter dve tretji mesti v evropski ligi.

Prav pod vodstvom Gianija pa je Slovenija naredila preskok med odbojkarske velesile ter osvojila svojo prvo medaljo na evropskih prvenstvih (srebro iz Bolgarije, 2015), prav tako pa je slavila v evropski ligi. Andrea Giani je takrat postal pravi slovenski heroj.

Foto: Epa Andrea Giani

"Zelo sem vesel, da sem ponovno v Sloveniji. Zame je to zelo čustvena vrnitev, saj imam tu številne prijatelje in obožujem vašo državo ter njene ljudi. Prav tako se je tu začela moja selektorska zgodba. V Sloveniji. Zelo lepo je biti nazaj," je v pogovoru za Žurnal24 izjavil selektor Francije, ki je svojo samostojno selektorsko pot začel ravno na klopi slovenske reprezentance.

"Vem, da je dvorana za tekmo med Francijo in Slovenijo že dalj časa razprodana in to me zelo veseli. Pomembno je za Francijo, da bo igrala proti tako močni reprezentanci, kot je Slovenija, in to v takšnem vzdušju, pred polno dvorano. Tekma nam bo služila kot odlična priprava na kasnejše pomembnejše tekme, ko bo šlo na izpadanje."

Po izjemni igralski karieri je Giani najprej vodil nekaj italijanskih klubskih velikanov, preden si ga je za svojega pomočnika izbral italijanski selektor Maurro Beruto. Štiri leta je deloval kot njegov asistent, preden je leta 2015 prevzel vodenje slovenske izbrane vrste. Slednjo je nato popeljal do dveh velikih uspehov, zmage v evropski ligi ter drugega mesta na evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija v finalu morala priznati premoč ravno Franciji.

Foto: Epa Andrea Giani

"Ne bi me motilo, če bi se scenarij iz leta 2015 ponovil in se isti reprezentanci srečata v finalu, toda gre za povsem drug turnir. Se pa še danes rad spomnim na tisto izjemno tekmo in kaj vse je takrat Sloveniji uspelo doseči," se časa za krmilom slovenske reprezentance rad spominja Giani.

Žreb za letošnje svetovno prvenstvo se je kar lepo poigral z Gianijevimi čustvi, saj je v skupino D poleg Francije in Kameruna uvrstil ravno Slovenijo in Nemčijo, obe reprezentanci, kateri je Giani dolga leta vodil, preden je letos prevzel aktualne olimpijske prvake.

"Hahaha, ja žreb se je letos kar poigral z menoj. Veselim se srečanja s svojimi nekdanjimi igralci. Vsi ti fantje so moji prijatelji. In še posebej zanimiva je situacija z Nemčijo, saj sem zadnji dve leti z njo delal, da bi jo pripravil ravno za to svetovno prvenstvo. In bilo je zelo težko in vložili smo veliko truda, da smo dosegli ta nivo," je izjavil Giani, ki ne verjame, da je njegovo odlično poznavanje nemške in tudi slovenske reprezentance, v kateri so skorajda vsi igralci isti kot leta 2015, prednost za Francijo.

Foto: Epa Andrea Giani

"Hahaha, da je to prednost za Francijo? Kaj pa če je prednost za Slovenijo in Nemčijo? Poznajo namreč moj sistem igranja, mojo idejo" se je pošalil odlično razpoloženi Giani ter nadaljeval: "Na koncu bodo na igrišču odločili igralci in ne trener."

Giani se je sicer s prevzemom francoske reprezentance znašel v povsem drugačni situaciji, kot je bil vajen. Na klopi slovenske in nemške reprezentance vseeno ni bilo tolikšnega pritiska, ko je z obema ekipa postal evropski podprvak, so vsi to videli kot presežek. Ko pa je letos prevzel aktualne olimpijske prvake, s katerimi je nato slavil še v ligi narodov, se je pred svetovnim prvenstvom znašel pod velikim pritiskom francoske javnosti, ki od prvih favoritov prvenstva pričakuje medaljo, večinoma celo zlato.

"To je v športu povsem normalno. Vsaka ekipa igra na zmago. Od Francozov se veliko pričakuje, ampak to vam zgolj pove, na kakšnem nivoju so, kakšna je naša kvaliteta. Imamo izjemno nadarjene igralce, tako da sta ta pritisk in želja po zmagi povsem normalni. Pod večjim pritiskom, kot si, večja je tudi tvoja želja po zmagi."

Foto: Epa Andrea Giani

Francija je kot prvi favorit sicer prvenstvo začela z zmago s 3:0 nad Nemčijo, toda končni rezultat ne pokaže prave slike. Nemčija je imela kar dva niza praktično že dobljena, a se je v samem zaključku povsem razpadla ter omogočila Francozom velik povratek.

"Vsekakor je pomembno, da smo prvenstvo odprli z zmago, toda ne smemo zgolj gledati končnega rezultata, temveč samo kvaliteto predstave. Zmagali smo s 3:0, toda igra ni bila prava. Je bila pa tekma dobra priprava za težje tekme, ki sledijo. Slovenija bo recimo popoln nasprotnik v pripravi na preostale najmočnejše reprezentance, ko bo šlo na izpadanje. Z našo predstavo nisem zadovoljen, res pa je, da je šlo za prvo tekmo prvenstva, ki ni nikoli lahka."

Z nekdanjim slovenskim selektorjem pa smo se za konec dotaknili še ene zelo kontroverzne teme, ki v zadnjih dneh precej odmeva. Nekdanji trener ACH Volley in trenutni srbski selektor Igor Kolaković je namreč v minulih dneh besnel nad pravilom, ki pravi, da domačina prvenstva, Slovenija in Poljska, v primeru napredovanja v izločilne boje, napredujeta kot prvo in drugouvrščena ekipa, ne glede na njune rezultate v skupinskem delu.

Foto: Profimedia Igor Kolaković

V skupinskem delu imamo namreč šest skupin s po štirimi reprezentancami. V izločilne boje se uvrsti vseh dvanajst ekip na prvih dveh mestih v skupinah ter štiri najboljše tretjeuvrščene. Ekipe se nato glede na rezultate razvrsti po mestih od ena do šestnajst. Najboljša prvovrščena ekipa dobi prvo mesto, druga najboljša prvouvrščena ekipa dobi drugo mesto in tako vse naprej, dokler se četrti najboljši tretjeuvrščeni ekipi ne podeli 16. mesto. 

Nato pa se prva ekipa pomeri s šestnajsto, druga s petnajsto, tretja s štirinajsto... Ker pa sistem želi, da bi Slovenija in Poljska v primeru napredovanja v vsakem primeru osmino finala in četrtfinale igrali doma, jima bo avtomatsko podeljeno prvo in drugo mesto med nositelji. Tako Poljsko in Slovenijo v osmini finala zagotovo čaka ekipa, ki bo skupinski del končala na enem izmed tretjih mest. Prav tako bo Poljsko in Slovenijo v četrtfinalu čakal nasprotnik, ki si je po skupinskem delu zagotovil šele mesto nekje med sedmim in desetim nosilcem.

SP v Stožicah Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..."

Nova pravila so tako razbesnela srbskega selektorja, ki se na glas sprašuje, ali gre ze resnično svetovno prvenstvo, ali kakšno zasebno tekmovanje. Črnogorec na srbski klopi je še poudaril, da omenjeni sistem omogoča naši in poljski reprezentanci veliko kalkuliranja, saj bi si lahko z namernimi porazi sam izbirali tekmece, ki si jih želimo na poti do polfinala.

Tudi Gianija smo vprašali, kaj si misli o pravičnosti sistema, toda italijanskega strokovnjaka na klopi Francije, za razliko od kolega na srbski klopi, take stvari ne ganejo. "Ja, slišal sem za to pravilo. Vsaka ekipa ima neko svojo zgodbo, v tem primeru za obe ekipi, ki sta vskočili kot organizator, veljajo drugačna pravila. Poglejte, če hočete postati prvak, morate premagati vse nasprotnike. Na koncu bo v vsakem primeru zmagala najboljša ekipa," je zaključil Giani.

SP v Stožicah Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ... Ni mu žal Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!" Pred domačim SP Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!" Pogovor pred SP O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!" Zakaj Slovenija? Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..." Pogovor pred SP Pomočnik novega selektorja: "Tega še ne bi želel razkriti slovenski javnosti!" Pogovor s kapetanom Urnaut: "Želim si, da bi lahko vsak vsaj enkrat občutil nekaj takega!"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.