Šport
2242 ogledov

Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..."

Dejan Vinčić Profimedia
Organizator igre slovenske odbojkarske reprezentance obljublja, da je prišel čas, da Slovenija zablesti tudi na svetovnih prvenstvih.

Danes se je v ljubljanskih Stožicah začel spektakel, eden največjih športnih dogodkov v zgodovini Slovenije, svetovno prvenstvo v odbojki. Slovenci svoje nastope začenjajo zvečer ob 20:30, ko jih kot prvi nasprotnik čaka Kamerun, na papirju najlažji nasprotnik v skupini.

Mitja Gasparini Ni mu žal Šport Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!"

Slovenija je prvenstvo pričakala v dobri formi, saj je dobila vse tri prijateljske obračune. Najprej je s 3:0 premagala Egipt in nato s 3:1 Turčijo, preden je navdušila polne Stožice s prepričljivo zmago s 3:0 (ali 3:1, če štejemo dodatni set) nad osmo reprezentanco sveta, Iranom.

"Ne bi si mogli želeti lepše generalke. Res sem vesel, da je tako uspela. Vzdušje je bilo zares odlično, sam nisem niti slučajno pričakoval toliko ljudi. Iran je zelo močen nasprotnik, tako da smo prikazali res soliden nastop. Nivo igre je bil zelo visok, vemo da nas je ta ista reprezentanca dva meseca nazaj naravnost zmlela. Zdaj smo jim vrnili. Najbolj pa me veseli, kako smo dvignili nivo igre," je bil tik pred začetkom prvenstva, po uspešni generalki, zadovoljen reprezentančni podajalec Dejan Vinčić.

Dejan Vinčić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vemo, da mogoče Egipt in Turčija ne spadata ravno med najmočnejše reprezentance na svetu, zato je bil ta test z Iranom še toliko pomembnejši. Vsi vemo, kakšno mentaliteto imajo, da ne želijo izgubiti niti prijateljske tekme, da gredo vedno na polno in ničesar ne skrivajo. Veseli me, da smo res toliko dvignili nivo, da smo bili prepričljivo boljši," je s trenutno pripravljenostjo zadovoljen MVP evropske lige leta 2015.

Vinčića pa pred začetkom svetovnega prvenstva veseli še nekaj. Slovenski selektor Gheorghe Cretu bo namreč na turnirju lahko računal na vseh 14 igralcev, kar je potrdila tudi tekma z Iranom, ko je po dveh nizih zamenjal celotno sedmerico, a nivo igre ni padel. "Čisto vsi so odigrali zelo dobro. Tudi v zadnjem nizu, ko je Iran vodil s 17:10, se nam je uspelo vrniti in imeli smo celo priložnost za zmago, a nam na koncu ob nekoliko smole ni uspelo. Toda res fenomenalna igra vseh fantov. Vseh štirinajst! Fokus je bil pravi in tak mora biti tudi na prvenstvu."

Gregor Ropret SP v Stožicah Šport Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ...

"Ni ga lepšega občutka, kot igrati pred polnimi Stožicami. Še zdaj so prisotni spomini na leto 2019, vemo kaj pomeni igrati pred polnimi Stožicami. Na tisto leto in domače prvenstvo imam svoje najlepše spomine. Tako da si srčno želim, da tudi na prihajajočem prvenstvu napolnimo Stožice. Za zdaj razmišljamo zgolj o Kamerunu, po tekmi pa se bomo posvetili tudi Francozom, saj bomo šli iz tekme v tekmo," je pomen napolnjenih Stožic poudaril igralec, ki dobro ve, kako je poveljevati igri slovenske reprezentance v stožiškem peklu.

Slovenija se je po ligi narodov, katero je končala na 10. mestu, zaprla in zgolj trenirala, svojo prvo prijateljsko je odigrala šele minuli petek, vsega en teden pred začetkom prvenstva. Toda Vinčića ni niti najmanj skrbela forma naše reprezentance, pa čeprav ni imel priložnosti, da bi jo preverili proti pravemu nasprotniku. 

Dejan Vinčić | Avtor: Epa Epa

"Strahu ni bilo nobenega, saj smo reprezentanca na visokem nivoju. Zavedamo se svojih kvalitet ter da rabimo zgolj en mali preklop, pa gre vse v pravo smer. Glave smo tako lahko fokusirali le na to prvenstvo in vse kar prinese s seboj. Prvenstvo je pred vrati in resnično me veseli, da smo z glavo ves čas pri stvari," je pojasnil Vinčić.

Slovenija se sicer vedno lahko zanese na dva odlična podajalca, saj sta Vinčić in Gregor Ropret pri vseh večjih slovenskih uspehih izmenjaje izjemno poveljevala igri slovenske reprezentance. Vinčić se je tako podpisal pod vse tri slovenske naslove evropskih podprvakov, reprezentanci pa je poveljeval tudi ob zmagi v Evropski ligi ter uvrstitvi na zaključni turnir četverice v ligi narodov.

Rok Možič Pred domačim SP Šport Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!"

Zdaj pa je mnenja, da je slovenska izbrana vrsta pripravljena narediti tudi korak več na svetovnih prvenstvih ter pošteno izboljšati 12. mesto iz svojega debitantskega nastopa. "Zagotovo je primeren čas za to. Mi smo podredili celo poletje temu. Pa ne zgolj mi, tudi Odbojkarska zveza Slovenije nam je naredila ogromno uslugo ter pripeljala svetovno prvenstvo domov, zdaj je pa vse odvisno od nas. Mi se zavedamo, česa smo sposobni, zastavili smo si zelo visoke cilje in vse bomo naredili, da jih uresničimo, " je obljubil Vinčić.

Za konec pogovora za Žurnal24 pa se je slovenski organizator igre ozrl še na našo skupino. "Težka skupina, ampak pred polnimi Stožicami so vsi premagljivi. Tudi Francozi!" je Vinčić zapretil tudi aktualnim olimpijskim prvakom.

Jan Kozamernik Pogovor pred SP Šport O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!" Gheorghe Cretu Zakaj Slovenija? Šport Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..." Zoran Kedačič Pogovor pred SP Šport Pomočnik novega selektorja: "Tega še ne bi želel razkriti slovenski javnosti!" Tine Urnaut EP v odbojki Pogovor s kapetanom Šport Urnaut: "Želim si, da bi lahko vsak vsaj enkrat občutil nekaj takega!"
Komentarjev 2
  • radovednica 17:17 27.avgust 2022.

    Sama usta lažne hvale. Tale starček Vinčić naj najprej kaj pokaže in se potem hvali. Na koncu jutrišnje tekme bo vse, kot ponavadi...ve se, kdo se bo na koncu, kot tolikokrat do sedaj smejal.... Glede na videno in vso zgodovino, ...prikaži več do sedaj, je več kot očitno.

  • Ender3 21:13 26.avgust 2022.

    Pa se je začelo POPtv je, že v elementu patološke euforije. Vedno, ko so to počeli je bilo na koncu fiasko. Sicer je, njihov motiv oglaševanje in ne toliko igra odbojke.

Sorodne novice