Šport
4488 ogledov

Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!"

Mitja Gasparini Profimedia
Mitja Gasparini se je po lanski izjemni ligi narodov poslovil od reprezentančnega dresa, a si je letos premislil ter se odločil še eno leto nositi dres s slovenskim grbom.

Slovenske moške odbojke si preprosto ne moremo predstavljati brez Mitje Gasparinija. S svojimi potezami nas je navduševal, ko je bila slovenska reprezentančna odbojka šele na začetku svojega silovitega vzpona, prav tako pa je bil Izolčan eden ključnih členov slovenske reprezentance pri skorajda vseh največjih uspehih.

Pred leti si nismo mogli predstavljati, kako bi sploh izgledala naša izbrana vrsta brez odličnega primorskega korektorja, v zadnjem času, ko so odličnega slovenskega odbojkarja nekoliko dohitela leta, v udarni slovenski postavi pa ga je počasi nadomestil Tonček Štern, pa Mitja s svojimi izkušnjami in dobro voljo še naprej igra ključno vlogo pri vzdušju v reprezentanci.

Rok Možič Pred domačim SP Šport Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!"

Ravno zato nas je po lanski ligi narodov, ko se je Slovenija v svojem debitantskem nastopu prebila vse do zaključnega turnirja četverice, tako prizadela novica, da se dvakratni evropski podprvak poslavlja od slovenskega reprezentančnega dresa. Slovenska odbojka je tako izgubila pravo legendo ... Nato pa nas je letos spomladi presenetila izjemna novica! Mitja Gasparini je nazaj!

"Niti malo mi ni žal, da sem se vrnil," je tri dni pred začetkom svetovnega prvenstva v pogovoru za Žurnal24 pojasnil legendarni slovenski korektor. "To domače svetovno prvenstvo je bilo eden izmed razlogov za mojo vrnitev. Poizkusil bom pomagati ekipi, kolikor se bo le dalo."

Mitja Gasparini | Avtor: Profimedia Profimedia

"Imamo super navijače, res smo veseli, da so tako napolnili dvorano že na prijateljski tekmi. Mislim, da česa takega na prijateljski tekmi še nisem doživel, smo resnično ponosni na naše navijače. Verjamem, da smo se jim oddolžili in pokazali, da bomo resno vstopili v to svetovno prvenstvo. Tako kot smo se danes borili za vsako žogo, tako bo tudi v petek in na vsaki naslednji tekmi," je navijačem obljubil 38-letni odbojkar po prijateljski tekmi z Iranom, ki so jo spremljale skorajda povsem polne Stožice in najavile, kaj sledi v prihodnjih dneh.

Iran je sicer pred mesecem in pol takrat povsem nadigral slovensko izbrano vrsto v ligi narodov ter slavil s prepričljivih 3:0. Tokrat pa je bilo pred polnimi Stožicami čisto drugače. Slovenija je ob odlični igri slavila s 3:0, izgubila je nato le še dodatni četrti niz, za katerega sta se ekipi dogovorili, da ga odigrata.

"Iran je bil zagotovo v ligi narodov vsaj en nivo višje od nas. Mi smo se po tem zadnjem tekmovanju dobesedno zaprli v telovadnico, do minulega petka nismo igrali tekem in smo zgolj delali na sebi. Rastemo, zagotovo pa imamo še nekaj detajlov za popraviti, neke določene malenkosti. Nato pa gremo vsi skupaj na krilih te fantastične publike v boj!"

Gheorghe Cretu Zakaj Slovenija? Šport Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..."

Slovenija je prva dva niza proti Iranu dobila, nato pa se je selektor Gheorghe Cretu odločil, da zamenja čisto celotno prvo postavo in nameni priložnost še drugi sedmerici, ki na prvih dveh prijateljskih tekmah ni dobila toliko priložnosti. In tudi slednja je navdušila, saj ji je uspelo dobiti tudi tretji niz proti osmi najboljši reprezentanci sveta, zelo blizu pa je bila tudi v dodatnem četrtem nizu, ki ga je po pravi drami izgubila na razliko.

"Ja, fantje, ki nismo v prvem planu, smo tisti, ki na treningu treniramo te fante, ki so v prvem planu," se je pošalil Gasparini ter dodal: "Šalo na stran, vsi se trudimo po svojih najboljših močeh. Pred nami so še zadnji dnevi in vsi se bomo potrudili, da bomo v petek pravi. V prvenstvo moramo vstopiti kot eno, vedno nas je namreč krasila ta ekipna igra, za katero sem prepričan, da bo prisotna tudi na tem prvenstvu."

Mitja Gasparini | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko se je Gasparini vrnil v reprezentanco, je slednji poveljeval še Avstralec Mark Lebedew, ki je Slovenijo v ligi narodov vodil do desetega mesta, slabe tri tedne pred začetkom prvenstva pa ga je na selektorskem stolčku zamenjal Romun Cretu, čigar ideje in pozitivna energija se že poznajo v igri naše izbrane vrste.

"Prvi vtisi so zelo dobri, mi smo vsi profesionalci, hitro smo se navadili na njegov način dela, na njegovo razmišljanje. Povedal nam je, kaj si misli o nas, kaj pričakuje od nas in mi smo to upoštevali in v telovadnici naravnost garali. To garanje se še ni nehalo, do petka je še nekaj dni in videli bomo, kaj nam je še pripravil," je prispevek novega trenerja pokomentiral najbolj izkušen član slovenske reprezentance.

Jan Kozamernik Pogovor pred SP Šport O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!"

Gasparini je sicer del slovenske reprezentance že od leta 2005 in je z njo dvakrat postal evropski podprvak, uvrstil se je na zaključni turnir četverice lige narodov, bil pa je tudi član slovenske reprezentance na njenem debiju na svetovnih prvenstvih, ko je leta 2018 ob svojem premiernem nastopu zasedla 12. mesto. Odličen rezultat, a obstaja občutek, da je ta generacija sposobna še dosti večjih stvari ...

"Ta generacija je zagotovo sposobna več, je pa svetovno prvenstvo zelo težko tekmovanje, pa čeprav igramo doma. Zavedamo se svoje odgovornosti, kaj se od nas pričakuje, čas pa bo pokazal, česa smo sposobni. Kot pa ste lahko videli že na prijateljskih tekmah, smo pripravljeni na borbo za vsako žogo in to obljubljamo tudi od petka dalje," je pogovor za Žurnal24 zaključila prava slovenska odbojkarska legenda.

Zoran Kedačič Pogovor pred SP Šport Pomočnik novega selektorja: "Tega še ne bi želel razkriti slovenski javnosti!" Tine Urnaut EP v odbojki Pogovor s kapetanom Šport Urnaut: "Želim si, da bi lahko vsak vsaj enkrat občutil nekaj takega!" Metod Ropret, predsednik OKS, na sprejemu odbojkarjev na Kongresnem trgu 2015 "Kot darilo z neba" Šport "Na svetu ni bolj vročega trenerskega imena... In izbral je Slovenijo!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.