Šport
5832 ogledov

Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ...

Gregor Ropret Profimedia
33-letni organizator igre slovenske odbojkarske reprezentance je tekom svoje kariere doživel že marsikaj, a ga vseeno vzdušje Stožic iz tekme v tekmo preseneča.

Za odličnim slovenskim odbojkarskim reprezentantom Gregorjem Ropretom je naravnost fantastično leto. S svojimi predstavami najprej za slovensko reprezentanco na lanskem evropskem prvenstvu in nato v francoskem prvenstvu pri Cambrai Volleyu je tako navdušil svetovno odbojkarsko javnost, da je pred novo sezono podpisal pogodbo z enim največjih klubov na svetu, italijansko Perugio.

Krona vseh teh uspehov pa bi bilo še uspešno domače svetovno prvenstvo, na katero bodo slovenski odbojkarji vstopili z odlično popotnico. "Mislim, da si lepše generalke ne bi mogli želeti," je po veliki zmagi na prijateljski tekmi proti Iranu vsega tri dni pred začetkom prvenstva v pogovoru za Žurnal24 pojasnil eden izmed dveh poveljnikov slovenske igre v napadu. "Odigrali smo eno fantastično tekmo proti vrhunskemu nasprotniku, že danes na prijateljski tekmi pa se je videla ta energija Stožic. Pred domačimi gledalci ne bo nobeni ekipi lahko igrati proti nam in komaj čakamo začetek prvenstva."

Gregor Ropret | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ne pozabimo, danes je šlo zgolj za prijateljsko tekmo. Ne predstavljam si, kako bo vse skupaj izgledalo v razprodanih Stožicah. Že danes je bilo vzdušje fantastično. Na nas pa je, da to zaupanje ljudi tudi upravičimo. Pridejo nas podpirat, navijajo za nas, mi pa lahko le obljubimo, da bomo na terenu resnično dajali vse od sebe in še več. Mislim, da je pred nami kar nekaj lepih tekem," je bil nad vzdušjem na tribunah navdušen 33-letni organizator igre, ki je tekom svoje kariere doživel že marsikaj, a ga vzdušje Stožic vseeno ne pusti ravnodušnega.

Mitja Gasparini Ni mu žal Šport Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!"

Slovenski odbojkarji so se sicer navijačem za obisk na generalki pred prvenstvom zahvalili z izjemno predstavo, saj so s 3:0 (oziroma 3:1, če štejemo dodatni niz, za katerega sta se ekipi dogovorili) premagali eno najboljših ekip sveta. Ekipo, ki jih je pred dobrim mescem odpihnila s kar 3:0.

"V ligi narodov ne le, da je bil Iran boljši, moram priznati, da nas je konkretno razbil. Tokrat pa je bila povsem drugačna slika. Videli smo že od samega začetka, ko smo stopili na igrišče, da delujemo zelo homogeno, nismo delali velikih napak in podarjali točk nasprotniku. Videli smo, da so lahko držali stik nekje do sredine niza, potem pa je prevladala ta naša kvaliteta, naša blok-obramba. Resnično zelo, zelo lepa popotnica. Tako premagati osmo reprezentanco sveta tik pred prvenstvom... Kaj boljšega si ne bi mogli želeti," ni skrival zadovoljstva po torkovi predstavi najboljši organizator igre evropskega prvenstva 2021.

Gregor Ropret | Avtor: Profimedia Profimedia

Ropret sicer že leta tvori z Dejanom Vinčićem izjemen par podajalcev, ki je poveljeval igri Slovenije ob vseh njenih največjih uspehih. Slovenija se je vedno lahko zanesla nanju, saj sta se odlično dopolnjevala in ne glede na to, kdo je začel tekmo, nikoli nista zatajila. Da pa ima Slovenija na razpolago širok izbor odličnih igralcev tudi na drugih pozicijah, pa je pokazala prav torkova tekma proti Iranu, ko je selektor Gheorghe Cretu po drugem nizu zamenjal celotno prvo sedmerico z drugo in ni ritem igre niti najmanj padel. Vseh 14 odbojkarjev je tako romunskemu strokovnjaku dokazalo, da lahko na njih še kako računa.

"Kot že dolgo poudarjamo, imamo resnično kakovostno ekipo. Vseh štirinajst igralcev lahko igra na zelo visokem nivoju. Praktično nikoli se ne vidi, da bi selektor pred tretjim nizom zamenjal vse igralce v polju, mi pa smo danes prav to tudi naredili in nivo ni niti najmanj padel. Odigrali smo še dva odlična niza, četrtega morda nekoliko nesrečno izgubili, ampak kljub vsemu sta obe ekipi prikazali dober obraz in vidimo, da imamo na prvenstvu kar nekaj kvalitetnih menjav," je poudaril odbojkar, ki se je že neštetokrat izkazal ravno v takšni vlogi, ko je vstopil v igro s klopi ter pomagal prinesti preobrat.

Gheorghe Cretu Zakaj Slovenija? Šport Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..."

Slovenija je sicer zadnjo pravo tekmo odigrala v ligi narodov proti Poljski, desetega julija. Vse od takrat pa do minulega petka in sobote, ko se je pomerila z Egiptom (3:0) in Turčijo (3:1), pa se je izolirala ter ni igrala nobenih tekem. A če nas je skrbelo, v kakšen stanju je naša reprezentanca, smo po treh odličnih prijateljskih tekmah lahko brez skrbi... Slovenija je tista prava!

"Danes nas več ni skrbelo. Morda smo bili pred tistima prvima tekmama z Egiptom in Turčijo nekoliko nervozni, saj res dolgo nismo nič igrali. Smo pa vedeli, da smo zares odlično trenirali, sploh zadnje tri tedne. Vedeli smo, da smo odlično pripravljeni. Potrebovali smo le teh nekaj tekem, da smo prišli v ta tekmovalni ritem, dobili še nekaj na samozavesti in verjamem, da smo super pripravljeni za ta turnir," se je z napovedjo, da bo Slovenija tista prava, strinjal tudi Ropret.

Gregor Ropret | Avtor: Profimedia Profimedia

Najboljši podajalec minulega evropskega prvenstva je bil del vseh večjih slovenskih uspehov, v svoji zbirki ima tako tri srebrne medalje z evropskih prvenstev ter zlato iz evropske lige, prav tako pa se je s Slovenijo ob njenem debitantskem nastopu v ligi narodov prebil vse do zaključnega turnirja četverice. Kaj torej odličnemu slovenskemu reprezentantu še manjka? Vrhunski rezultat s svetovnega prvenstva! Do sedaj je namreč ob svojem edinem nastopu slovenska reprezentanca zasedla 12. mesto.

"Absolutno je ta generacija sposobna več! Naš prvi cilj je zagotovo izboljšati to uvrstitev. Vemo, da smo tega sposobni, sploh pred domačo publiko. Na nas je, da igramo tako, kot proti Iranu. Da igramo homogeno, taktično suvereno. V tem primeru se ne bojim, da ne bi izboljšali rezultata. Ali dosegli še kaj več..." je skrivnostno pogovor za Žurnal24 zaključil Gregor Ropret.

Rok Možič Pred domačim SP Šport Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!" Jan Kozamernik Pogovor pred SP Šport O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!" Zoran Kedačič Pogovor pred SP Šport Pomočnik novega selektorja: "Tega še ne bi želel razkriti slovenski javnosti!" Tine Urnaut EP v odbojki Pogovor s kapetanom Šport Urnaut: "Želim si, da bi lahko vsak vsaj enkrat občutil nekaj takega!" Metod Ropret, predsednik OKS, na sprejemu odbojkarjev na Kongresnem trgu 2015 "Kot darilo z neba" Šport "Na svetu ni bolj vročega trenerskega imena... In izbral je Slovenijo!"
Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 10:36 25.avgust 2022.

    Zakaj ni prenosa Slovenskih tekem na Kanalu A?!!!