To si Pogačar misli o primerjavah z Merckxom

Foto: Epa
Foto: Epa
Pogačar se sicer sprašuje, kdo ne bi rad ves čas zmagoval, a se vseeno ne vidi kot kanibala.
Oglej si celoten članek

Najboljši slovenski kolesar Tadej Pogačar se v deželi galskih petelinov v rumeni majici pelje proti tretjemu slavju na slovitem Tour de France. S suverenimi nastopi tekmece spravlja v obup in kot je priznal na videokonferenci na današnji prosti dan, rad zmaguje.

"Kdo pa ne bi rad ves čas zmagoval," je Pogačar odvrnil na novinarsko vprašanje o svoji želji po zmagi v boju za čim boljšo pozicijo v zaključku etape. Tuji novinarji namreč vlečejo vzporednice med Pogačarjem in slovitim Eddyjem Merckxom, ki se ga je prijel vzdevek kanibal.

Foto: Epa Tadej Pogačar

Za Merckxa je veljalo, da tekmecev ni želel le premagati, temveč tudi uničiti. In tudi Merckx, ta je Tour dobil petkrat, dosegel 34 etapnih zmag in 111 dni nosil rumeno majico, je že na lanskem Touru javno povedal, da v Pogačarju vidi novega kanibala.

"Sam se ne vidim kot kanibala. Morda na televiziji tako deluje, kot da gremo vsakič na zmago. A tudi včeraj smo imeli dober dan, ekipa je opravila odlično delo, vse smo nadzirali, ubežniki pa so bili predaleč, da bi jih lovili. Seveda je bil pomemben tudi sprint, kjer sem dobil nove tri sekunde, kar je pomembno, nikakor pa vsakič ne napadamo prvega mesta v etapi."

Foto: Epa Tadej Pogačar

V skupnem seštevku ima Pogačar po devetih etapah zdaj 39 sekund prednosti pred Dancem Jonasom Vingegaardom, Britanec Geraint Thomas na tretjem mestu zaostaja že minuto in 17 sekund. Novinarska javnost se zato ukvarja predvsem s primerjavo med Vingegaardom in Pogačarjem in išče malenkosti, ki bi lahko odločile najbolj prestižno kolesarsko preizkušnjo na svetu.

Danec je v sedmi etapi ob vzponu na Planche des Belles Filles dokazal da je izjemno eksploziven in da je lahko še kako nevaren v klancih, sam zase pa po trditvah nekaterih novinarjev ocenjuje, da se bolje od Pogačarja znajde v ekstremni vročini. In prav v vročini bi rad Pogačarju slekel rumeno majico.

Foto: Epa Tadej Pogačar

"Sam sem zelo samozavesten. Videli bomo, kdo je boljši plezalec. Ta teden je pred nami kar nekaj vzponov, začelo se bo že jutri v Megevu. Za vročino pa lahko rečem, da bo za vse enaka. Jasno je, da nihče ne mara kolesariti pri 30 stopinjah Celzija in več ter da bo treba primerno poskrbeti za telo. In tudi za našo ekipo vem, da se bomo primerno pripravili."

Pogačar je prepričan, da se tudi sam na vročini dobro znajde, dodaja, da je zelo dobro treniral na vročini in da bo ura resnice prišla šele na tekmi. Ob tem je zanimivo, da so tekmeci morda celo tehnološko v majhni prednosti, saj naj bi imeli na voljo celo posebne sobe, kjer je moč nastaviti toploto, in v teh umetnih pogojih trenirati in prilagajati telo na ekstreme. "Sam tega ne poznam. Mislim, da moramo trenirati zunaj, na kolesu, to je naše delo in to počnem. V sobi je trening težak," pa na tehnološke novosti odgovarja zmagovalec zadnjih dveh kolesarski krogov v Franciji.

Foto: Epa Tadej Pogačar

Jasno je, da bodo prav klanci in vročina dali novega kolesarskega šampiona dežele galskih petelinov. Kot vselej bo ena ključnih etap tista z vzponom na Alpe d'Huez, kjer morajo kolesarji v 21 serpentinah na slabih 14 kilometrih premagati več kot 1110 višinskih metrov in kjer so se v preteklosti dogajale že številne športne drame in uspehi.

"Tudi zame je to ikonična etapa. Vem, da bo težko, da bo vroče, a bo tudi zelo zanimivo. Za nas na progi seveda ne bo veliko veselja, po drugi strani pa se prav te etape tudi veselim," je še povedal slovenski šampion, ki se bo s tekmeci na tem delu dirke pomeril v četrtek na praznični dan ob obletnici francoske revolucije. Lani na ta dan je Pogačar praznik zaznamoval z zmago v kraljevski etapi z vzponom na Portet.

Foto: Epa Tadej Pogačar

In kot še pravi Pogačar, se pri vsem svojem delu zanaša tudi na izjemno dobro ekipo, ki jo ima v moštvu UAE. "Vsi so odlični, vedo, kaj delajo in imajo izkušnje. Vem tudi, da so vsi zelo motivirani, čeprav imamo za sabo izjemno težak teden."

Ekipa ima letos še več dela kot običajno, saj je Pogačar majico oblekel že po zmagi na šesti etapi. "Res je zgodaj, a rumeni majici se nikoli ne odrečeš. To je nekaj, za kar treniramo celo leto. Je nekaj posebnega in zase lahko rečem le, da je na dirki bolje biti korak spredaj kot zadaj. Zame in ekipo je lažje, če zadevo lahko branimo in nadziramo dirko, kot pa če moramo napadati. Upam, da je bom lahko obdržal do konca poti."

Foto: Epa Tadej Pogačar

Kolesar iz Klanca pri Komendi navijačem obljublja nov izredno razburljiv teden in kot kaže, je zaenkrat edini resen tekmec Vingegaard in pa seveda zdravje, ki je vselej na prvem mestu. Pogačar zato upa, da se bo izognil morebitni okužbi s covidom-19, ki bi bila lahko razlog, da predčasno konča dirko.

"Vse je odvisno od stopnje okužbe. A ni dobro, če prenašaš virus. Vse čas sem v stiku z moštvom in z ljudmi okrog njega. V primeru, da lahko bolezen prenašaš na druge, je najbolje, da greš domov, in prav nič ni važno, ali imaš oblečeno rumeno majico, če to ni zdravo za ekipo."

A bolj kot na zdravje se Pogačar osredotoča na dirkanje, ki se bo v torek nadaljevalo v Savojskih Alpah z etapo Morzine - Megeve, dolgo nekaj več kot 148 km.

Kakšno razočaranje Tadej in Primož sta se rešila enega najtežjih tekmecev Znova preseneča Pogačar šokiral konkurente: "Zakaj pa ne?" Boj se zaostruje "Ne mislim viseti na telefonu s Primožem Rogličem" Poziv k zaroti "Vsi skupaj bi se morali združiti proti Pogačarju" Brez tveganja Tako sta se pred etapo srečala Tadej in Urška "Uničilo bi me!" Lance Armstrong ne more razumeti Pogačarjeve poteze: "To je norost!"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.