Šport > Kolesarstvo
23503 ogledov

Tadej in Primož sta se rešila enega najtežjih tekmecev

Daniel Felipe Martinez Profimedia
Kolesarskemu zvezdniku so se porušile sanje, potem ko je na deveti etapi Dirke po Franciji izgubil več kot 15 minut proti največjim konkurentom.

Ineos Grenadiers so pred začetkom devete etape Dirke po Franciji držali odlično pozicijo. Med prvo deseterico so imeli namreč kar štiri kolesarje!

Geraint Thomas, na katerega se morda niti toliko račinalo, je držal tretje mesto, takoj za njim je bil Adam Yates, ki je dokazal da je kljub okužbi s koronavirusom tik pred začetkom dirke še vedno odlično pripravljen, medtem ko je vse presenetil mladi Tom Pidcock, ki se je še vedno držal na sedmem mestu in namesto Tadeja Pogačarja celo nosil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, odkar je slednji prevzel rumeno.

In na desetem mestu je bil njihov glavni favorit Daniel Felipe Martinez, ki je prav tako uspel preživeti vse zahtevne etape prvega tedna in je za Pogačarjem še vedno zaostajal manj kot dve minuti, medtem ko ga je od stopničk delilo vsega 45 sekund. Po vseh nevšečnostih Yatesa in vprašanjih o Thomasovi pripravljenosti je tako prav izjemni Kolumbijec pred dirko veljal za največjo nevarnost iz izjemno močne ekipe Ineosa, ki se je nameravala vplesti v dvoboj Jumbo-Visme in UAE Team Emiratesa.

Daniel Felipe Martinez | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda kljub temu da je deveta etapa, letošnja prva alpska, minila precej mirno, saj smo videli obračun med najboljšimi kolesarji šele v zadnjih metrih poslednjega vzpona, medtem ko je etapna zmaga romala v roke ubežnikov, je bil sam tempo, ki ga je narekovala ekipa UAE Team Emirates med vzponom na Pas de Morgins dovolj, da je enemu glavnih favoritov uničil sanje o zmagi Dirke po Franciji. Daniel Martinez je namreč v primerjavi s svojimi konkurenti izgubil kar 15 minut ter zdrsnil na 30. mesto v seštevku, z več kot 17 minutami zaostanka.

"Danes se ni dobro počutil in to se je kar videlo, mar ne?" je nastop svojega favorita opisal vodja ekipe Ineos Grenadiers Rod Ellingworth. "Videli bomo, kaj se je sploh zgodilo, toda za njega je to zagotovo veliko razočaranje, saj prišel sem po dosti boljši rezultat, kot ga bo zdaj dosegel. Toda kaj hočemo, takšno je življenje."

Kljub izgubi Martineza in Pogačarjevi dominanci pa lahko Ineos Grenadiers še vedno najdejo tolažbo v številu kolesarjev, ki zasedajo najboljša mesta. V skupnem seštevku imajo med prvo sedmerico še vedno tri kolesarje, kar jim še vedno odpira veliko opcij. V prihodnjih dneh, ko nas v sredo in četrtek čakata morda celo najtežji etapi Toura, bodo tako Pogačarja lahko napadali s kar tremi različnimi kolesarji, pa čeprav so ostali brez morda celo svojega največjega aduta.

Daniel Felipe Martinez | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolumbijec se je namreč v zadnjih letih razvil v enega najboljših kolesarjev na svetu, kar je dokazal s skupnima zmagama na Kriteriju Dauphine leta 2020 ter Dirki po Baskiji aprila letos. Prav tako mu ni tuje niti slavje na Dirki po Franciji, saj je leta 2020 dobil eno izmed etap. Prav tako je na francoskih tleh dobil tudi etapo dirke Pariz-Nica, medtem ko je letos omenjeno dirko v skupnem seštevku končal na tretjem mestu. Prav tako je imel en vrhunski rezultat tudi z velikih tritedenskih dirk, saj je lanski Giro končal na petem mestu.

Pogačar in Roglič sta se tako kar nekoliko nepričakovano rešila enega najhujših tekmecev, toda Ineos Grenadiers bodo tudi brez svojega izjemnega Kolumbijca zelo nevarni.

 

Ben O'Connor končal s Tourom

Oba slovenska šampiona pa sta se rešila še enega izmed favoritov izpred začetka dirke.  Avstralski kolesar Ben O'Connor se namreč ni pozdravil po padcu iz začetka letošnjega Toura, tako da so danes iz njegove ekipe AG2R sporočili, da lani četrtouvrščeni v skupnem seštevku dirke končuje nastope na letošnji Dirki po Franciji.

Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia

Šestindvajsetletni O'Connor je padel že na drugi etapi dirke na Danskem ter se nato mučil vse do tega konca tedna. V soboto je padel še drugič, danes pa je padla odločitev, da ob poškodovani mišici nadaljevanje kljub dnevu počitka ne bi imelo smisla.

"S to poškodbo se mučim že nekaj dni, ampak včeraj se je vse skupaj močno poslabšalo. Kriva je bila etapa s ciljem v Lozani. Takrat sem si raztrgal mišico in od takrat sem vrtel pedala zgolj z eno nogo. Bilo je zelo težko. Včeraj sem se resnično boril in želel sem videti, če grem lahko preko točke bolečine, toda bilo je prehudo. Je, kot da bi imel nož zapičen v zadnjico. Je precej brutalno in mislim, da se do konca dirke stanje ne bo popravilo, zato se ne bom pojavil na startu 10. etape," je žalostno novico sporočil odlični Avstralec.

"Sem besen. Gre za Tour, največjo dirko leta. To je dirka, na katero vsi ciljamo, na katero se pripravljamo vse leto. Seveda smo prišli sem z zelo visokimi cilji. Kljub temu da so se slednji povsem razpadli v zadnjih nekaj dneh, je še huje gledati sebe, kako vse bolj razpadate in ne morete dirkati, tako kot ste si želeli in zamislili. Vse zgolj zaradi poškodbe in smole, ne zato, ker ne bi bili pripravljeni. To je tisto najhuje. Bili smo odlično pripravljeni, ampak sreča ni bila na naši strani," je zaključil Avstralec.

Lani je O'Connor celo dobil eno od gorskih etap na dirki, kar mu je leto prej uspelo tudi na Giru, Tour pa je končal celo na četrtem mestu. Najboljše in najbolj konstantne rezultate pa je začel kazati ravno v letošnji sezoni, ko je dobil Dirko po Juri ter etapo na Dirki po Baskiji, katero je končal na šestem mestu, obenem pa je bil tudi tretji na Kriteriju Dauphine in peti na Dirki po Romandiji, tako da je pred pričetkom Toura 2022 sodil v širši krog tekmovalcev z možnostmi za skupno zmago. Naslednji cilj O'Connorja bo tako španska Vuelta, ki se bo začela 18. avgusta, če bo seveda zacelil vse poškodbe.

Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia

Že pred tem je sicer ekipa AG2R ostala tudi brez Francoza Geoffreya Boucharda, ki je bil pozitiven na testiranju na koronavirus, prav tako pa sta poleg O'Connorja z dirko že prej končala še dva izmed favoritov za skupni seštevek, s koronavirusom okuženi Guillaume Martin (Cofidis) ter nesrečni Jack Haig (Bahrain Victorious), za katerega je bila usodna ista bala slame, kot za Rogliča.

Tadej Pogačar Znova preseneča Šport Pogačar šokiral konkurente: "Zakaj pa ne?" Geraint Thomas Boj se zaostruje Šport "Ne mislim viseti na telefonu s Primožem Rogličem" Tadej Pogačar Poziv k zaroti Šport "Vsi skupaj bi se morali združiti proti Pogačarju" Primož Roglič Dan D Šport Panika na Touru, znana usoda Rogliča in Pogačarja Tadej Pogačar Brez tveganja Šport Tako sta se pred etapo srečala Tadej in Urška
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice