Šport > Kolesarstvo
40738 ogledov

Kakšen norec! Končno razkrito, kaj Primož počne vsako jutro ob šestih

Primož Roglič Profimedia
Končno smo prišli do dna še eni skrivnosti. Kaj za vraga Primož Roglič počne vsako jutro, ko ob šestih zjutraj zapusti ekipo Jumbo-Visme.

Novinar priljubljenega kolesarskega medija Cyclingtips Ronan McLaughlin se je odločil, da se dokoplje resnici do dna. Lani septembra je namreč zasledil zelo zanimivo novico, da naj bi se slovenski kolesarki šampion Primož Roglič med etapami dirk vsako jutro odpravil na tek.

To dejstvo se morda splošni javnosti ne zdi niti najmanj čudno, a vsi, ki nekoliko bolje spremljajo vrhunsko kolesarstvo, se zagotovo zavedajo, da je nekaj takega za kolesarsko javnost naravnost nezaslišano. Glavna naloga najboljših kolesarjev sveta je, potem ko do šest ur na dan trpijo in pri nadčloveških naporih porabljajo energijo, da preostanek dneva kar se le da varčujejo z njo in se izogibajo vseh možnih naporov.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Med kolesarji tako obstaja stari izrek "Nikoli ne stoj, če lahko sediš. Nikoli ne sedi, če lahko ležiš". Ideja, da naj bi se kateri kolesar Dirke po Franciji, kaj šele eden glavnih favoritov, vsako jutro ob šestih na dan etape odpravil na tek, je naravnost nepredstavljiva. A vseeno so se po kolesarskem svetu pojavile govorice, da naj bi Primož Roglič ravno na takšen način začel svoj dan.

McLaughlin se je tako odločil, da bo te nore trditve raziskal. Na ekipo Jumbo-Visme je tako večkrat naslovil vprašanje preko spletne pošte, a nikoli ni prejel odgovora. Zato se je odločil, da letošnje Dirke po Franciji ne bo zapustil, dokler resnici ne pride do dna.

Kot zahteva protokol, se je najprej lotil Jumbo-Visminega predstavnika za odnose z javnostjo Arda Bierensa. "Mislimo, da Primož resnično počne nekaj vsako jutro. Toda kaj to je? Nismo prepričani. V resnici nihče ne ve, kaj Primož počne vsako jutro," je bil skrivnosten Ard, ki je tako potrdil, da Primož resnično v jutranjih urah za nekaj časa zapusti ekipo.

Ard Bierens | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker je Ardov odgovor zgolj porajal več novih vprašanj, kot pa kaj pojasnil, se je McLaughlin lotil enega izmed ekipnih trenerjev, Fransa Maassena, ki pa je prav tako razkril, da nima najmanjšega pojma, kaj najboljši kolesar njihove ekipe počne vsako jutro.

Nesrečni McLaughlin, ki tako ni bil niti korak bližje resnici, se je nato lotil izspraševanja vseh članov Jumbo-Visme, ki so mu padli pod roke. Po številnih neuspešnih pogovorih pa je končno posijal žarek upanja, ko se je lotil enega izmed mehanikov. "Primož je jutranji človek. Toda ne vem. Na letošnjem Touru ga še nisem videl teči." Seveda McLaughlinu ni pobegnilo, koliko mu je mehanik resnično izdal z besedami "na letošnjem Touru". Torej so govorice resnične, a ga mehanik letos preprosto še ni opazil?

McLaughlin se je tako odločil, da ima dovolj vrtenja okoli vrele kaše. Najlažje bo prišel resnici do dna, če govorice preveri kar pri samem Rogliču. Novinar je tako čakal pred ekipnim avtobusom Jumbo-Visme ter čakal, da se odprejo vrata in se kolesarji podajo na start ene izmed etap. In ko so se slednja vendarle odprla, je sedmerica kolesarjev nemudoma brez ustavljanja zapeljala proti startu, ne da bi jih kdo sploh lahko ustavil ter spraševal o jutranjih navadah.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda med njimi ni bilo izjemnega Slovenca. A na koncu se je končno prikazal tudi Primož, ki pa je vozil ravno dovolj počasi, da ga je lahko novinar Cyclingtipsa spremljal in mu končno zastavil vprašanje, ki ga muči že od septembra, ko je prvič zasledil govorice. "Slišim, da radi tečete vsako jutro med etapami Dirke po Franciji," je začel McLaughlin ter se še dodatno opogumil, ko se je Roglič ob tem rahlo zahihital.

"Ali to počnete zaradi treninga?" ... "Ammm." ... "Je tek med Dirko po Franciji dober za glavo?" ... "Ammm. Zame je dober," se je glasil pogovor, preden je Primož zapustil svojega sopotnika ter se odpravil podpisati na startno listo. "Zame je dober". Je novinar tako končno dobil odgovor na svoje vprašanje? Tudi če je, so tu bila še številna podvprašanja. Kako daleč teče? S kakšno hitrostjo? Ali ne velja to za slabo idejo? Kaj si o tem misli njegova ekipe? Ali se mu kdo pridruži pri teku, oziroma če pozna še kakšnega kolesarja s takšno rutino?

Tako se je naš nadebudni novinar lotil samega vira prvotne informacije. Mathieu Heijboer, vodja oddelka, ki se ukvarja s številkami in rezultati kolesarjev pri Jumbo-Vismi, je bil namreč tisti, ki je na eni izmed kolesarskih konferenc lani septembra sploh prvi razkril Rogličevo skrivno aktivnost. In McLaughlin je zadel terno! Heijboer ni le potrdil govorice, temveč je bil pripravljen iti tudi v podrobnosti!

Mathieu Heijboer | Avtor: Profimedia Profimedia

McLaughlinu je tako razkril, da je tek resnično navada, katere se Roglič drži skozi celo leto, a da tega ne počne zato, da bi delal na svoji kondiciji ali kaj podobnega, temveč "na ta način preprosto zbudi svoje telo za nov dan".

"Primož ima navado, da zjutraj telovadi in z njo želi nadaljevati, saj je vajen, da vsako jutro nekaj počne. Med Tourom tako nadaljuje s tekom, a krajši čas ter z nižjo hitrostjo, kot sicer. Včasih gre na krajši tek, za zgolj 15 do 20 minut. Spet drugič bo zjutraj za 20 minut sedel na kolo za kronometer, ali trenažer."

Heijboer je poudaril, da s tem Primož ne skrbi za svojo kondicijo, temveč zgolj za nekaj časa pobegne pred celotnim cirkusom Toura. "To, da bo zaradi tega boljši na kolesu, zagotovo ni njegova motivacija za jutranji tek. Rad le nadaljuje s svojo navado. Obenem pa se tako tudi mentalno osveži."

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizozemski strokovnjak je nato zavrnil namigovanja kolesarskega sveta, da bodo zaradi jutranjega teka trpele Rogličeve predstave na kolesu, a je vseeno poudaril, da jutranjega teka med dirkami nikakor ne priporoča ostalim kolesarjem, ki se v času brez dirk ne ukvarjajo s tekom. "Če niste vajeni teka, vam ga resnično ne bi priporočil v času Toura."

Čeprav med kolesarji velja pravilo, da čim več uporabljaj dvigalo, da le na vsak možen način varčuješ z nogami, Heijboer v Rogličevem početju vidi izjemo ter poudarja, da Jumbo-Vismo Rogličevo početje ne moti, saj velja pravilo, "da ne popravljaš stvari, ki niso polomljene". Z drugimi besedami, dokler Primož dosega takšne rezultate, kot jih, imajo tudi njegove jutranje navade popolno podporo ekipe.

"Ko se je Primož udeležil svojega prvega Toura, je bil z nami že drugo leto in smo vedeli, da je jutranji tek nekaj, kar počne. Kot ekipa ga nismo želeli siliti, da spremeni navado, v kateri resnično uživa, samo zato, da bi mu vsilili nekaj, česar ne mara," je z razlago Primoževe nenavadne jutranje aktivnosti zaključil eden izmed njegovih šefov.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

McLaughlinova radovednost je bila tako končno potešena... A zgolj za nekaj časa. Ko je namreč v pogovorih z ostalimi kolesarji načel temo jutranjega teka med največjo dirko sezone, je od enega izmed tekmovalcev dobil presenetljiv odgovor.

"Lotil sem se članka o kolesarju, ki rad teče med Dirko po Franciji," je začel pogovor McLaughlin ter nemudoma dobil šokanten odgovor: "Pa saj jih je več, kot zgolj eden!"

Kot kaže se časi resnično spreminjajo in tudi eden fizično najtežjih dogodkov na svetu ni več dovolj zahteven za nekatere.

Primož Roglič Kljub odlični vožnji Šport Primož potrdil to, česar smo se vsi bali Padec Tour de France Posledice Šport Pogačar razkril resnost padca, Američan zaradi poškodb že zaključil s Tourom Primož Roglič Znova zamočili Šport Odlični Slovenec ima dovolj: "Škoda, da ni Primož zamenjal ekipe!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice