Šport > Kolesarstvo
51699 ogledov

Kolesarski zvezdnik se je zlomil, razmišlja o odhodu s Toura

Mathieu van der Poel Profimedia
Kolesarski superzvezdnik Mathieu van der Poel je razkril, da ne verjame, da bo v sedlu uspel preživeti še en dan.

Potem ko je bil eden glavnih junakov letošnjega Gira, je povsem poraženi Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) razkril, da razmišlja o odhodu z Dirke po Franciji, potem ko ga je dokončno zlomila najdaljša etapa letošnjega Toura.

Nizozemski superzvezdnik je sicer eno glavnih razočaranj letošnjega Toura, potem ko so bile uvodne etape dirke na papirju kot napisane zanj. A po odličnem kronometru, ko je zasedel peto mesto, se je začela njegova kalvarija.

Večino etap je odvozil na repu glavnine in ni igral nobene pomembne vloge, povsem pa je razočaral na "svojem" terenu, ko je veljal za glavnega favorita etape po granitnih kockah, a se je razpadel več kot 50 kilometrov pred ciljem.

Mathieu van der Poel | Avtor: Profimedia Profimedia

Še huje pa je bilo na četrtkovi najdaljši etapi, ko je že v samem začetku etape nekajkrat izgubil stik z glavnino, ko pa so se stvari nekoliko umirile, je le uspel priključiti in na samem repu skupine nekako prikolesariti do cilja.

"Zame je bil to zelo dolg dan," je po etapi povedal za nizozemske medije. "Nekajkrat sem pomislil, da bi obupal. Zame to ni bil niti najmanj prijeten dan in tu nimam kaj več dodati."

Po kolesarskem svetu se tako pojavljajo številna ugibanja o vzrokih za nepričakovan razpad kolesarja, za katerega so pred začetkom dirke vsi pričakovali, da bo eno glavnih imen Toura, saj velja za enega favoritov na čisto vsaki etapi z izjemo visokih gora.

Njegov oče je rzakril, da so ga v četrtek testirali za covid-19, saj so sumili, da bi virus morda lahko bil razlog za slabše rezultate, a je bil test negativen.

Mathieu van der Poel | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot najverjetnejši razlog se tako navaja izmučenost po Dirki po Italiji, saj je praktično nemogoče, da bi se kolesarji, ki so na Giru dali čisto vse od sebe, lahko pravočasno regenerirali za Dirko po Franciji. Zato v sodobni zgodovini tudi več ne vidimo pravih poizkusov, da bi kdo poizkušal dobiti tako Giro, kot tudi Tour.

"Vedeli smo, da kombinacija Gira in Toura ne bo enostavna, toda nisem pričakoval, da bom tako nekonkurenčen," je bil iskren van der Poel, ki je z letošnjim Girom prvič v svoji karieri dokončal katerega izmed Grand Tourov (Giro/Tour/Vuelta).

"Je napaka, da smo ga poslali na obe dirki? So bile v obdobju med njima narejene kakšne napake?" se je spraševal tudi direktor ekipe Fenix-Alpecin Christoph Roodhooft. "Poizkusili smo narediti najboljše, kar smo lahko, toda trenutno ne deluje tako, kot smo pričakovali."

Van der Poel je na Dirki po Italiji dobil eno etapo, na dveh je končal na drugem mestu in na eni na tretjem, tri dni je tudi nosil rožnato majico vodilnega, medtem ko je v razvrstitvi najboljšega po točkah dosegel končno četrto mesto. Na Touru pa je z izjemo kronometra povsem razočaral, pa čeprav bi mu morale trase začetnih etap zelo ustrezati.

Mathieu van der Poel | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vedeli smo, ko smo prišli na Tour, da ni v najboljši formi. Toda imeli smo zamisel, da bi po nekoliko bolj mirnih dneh dobil nazaj tisti pravi občutek. Toda eno sledi drugemu. Slabi rezultati so močno vplivali na njegovo moralo. Na dolgi rok se znajdete v tem temačnem krogu. Zakaj je temu tako, je težko reči," je zaključil Roodhooft.

Glavno vprašanje, ki se trenutno vrti po glavah vsem v ekipi Alpecin-Fenix, je, kako dolgo se še splača takšnemu zvezdniku, kot je van der Poel, trpeti in nadaljevati s Tourom.

"Trudil se bom, kljub moji lastni presoji upamo na izboljšanje. Če bi se ustavil v četrtek, bi to morda obžaloval čez kakšna dva dni, ko bi sedel doma. Rad bi še nadaljeval. Toda, če se bo to nadaljevalo v petek, ne verjamem, da bom zdržal še en dan. Tudi nima smisla. Če si med prvimi, ki popustijo na ravninski etapi, nekaj zagotovo ni v redu," pa je zaključil čustveno povsem zlomljeni van der Poel.

Primož Roglič Tour de France Šport Roglič in Jumbo-Visma pod plazom ostrih kritik Tadej Pogačar Kocka že padla? Šport Bivši zmagovalec: "Zame je letošnji Tour končan!" Ni za občutljive Šport Brutalen trk na dirki po Franciji, zadela sta z glavama Primož Roglič Groza Šport Gledalec v objektiv ujel Rogličev padec, ne izgleda dobro Tadej Pogačar in Wout van Aert Epski prizor Šport Van Aert se je bahal Pogiju, odgovor Slovenca mu je zaprl usta
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice