Šport > Kolesarstvo
10234 ogledov

Grozljivo! Tako malo je Tadeja ločilo od katastrofe, vozil je celo po ograji

Tadej Pogačar Youtube
Dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Franciji je drugo etapo letošnjega Toura sicer končal nekoliko potolčen, a jo je še dobro odnesel.

Tadej Pogačar se je soočil s prvo veliko oviro na poti do tretje zaporedne zmage na Dirki po Franciji. Na drugi etapi letošnje dirke je bil namreč udeležen v množičen padec, ko se je s kolesom in svojo dlanjo celo dalj časa drgnil po ograji.

Dvakratni zaporedni zmagovalec Toura je tako prišel v cilj s predrtima obema zračnicama ter nekajminutno zamudo na 152. mestu, kar je bila njegova daleč najslabša uvrstitev na kateri izmed etap Dirke po Franciji.

Toda na srečo ni mladi Slovenec izgubil ničesar v skupnem seštevku, saj je do padca prišlo znotraj zadnjih treh kilometrov, v tem primeru pa se vsi zaostanki nevtralizirajo in se ne beležijo v skupni seštevek.

Čeprav so vsi pričakovali kaos na vetru izjemno izpostavljenemu 17 kilometrov dolgem mostu Great Belt, je glavnina vseeno ostala pretežno skupaj, tako da je za največje razburjenje dneva poskrbelo zožanje ceste in ostri zavoji v zadnjih kilometrih.

Tako je sredi glavnine prišlo do stika nekaterih kolesarjev, kar je 2,3 kilometra pred ciljem botrovalo množičnemu padcu, v katerega je bil udeležen tudi Pogačar, ki je bil zrinjen na ograjo na levi strani ceste. Na srečo jo je odnesel brez hujših poškodb, edine resnično vidne odrgnine so bile tiste na členkih njegove leve dlani.

Kot so kasneje pokazali posnetki, se je Pogačar mojstrsko ognil pravi grozljivki, ko so ga kolesarji ekipe BikeExchange - Jayco povsem stisnili ob ograjo in je znova pokazal vse svoje veščine obvladovanja kolesa, da se je obdržal v sedlu, kljub temu da se je pri visoki hitrosti dalj časa drgnil po ograji (video od 5:25).

"Na koncu se nisem mogel izogniti. Zadel sem ograjo, toda sem v redu. Ostal sem na kolesu, ograjo sem zadel zgolj s svojo pestjo, s svojimi členki," je po etapi resnost incidenta pojasnil Pogačar.

"V zadnjih 3 kilometrih se razvije ogromna hitrost in če je tako kot danes prisoten veter v prsa, kolesarji ki vlečejo, naenkrat ne morejo več in se z dosti nižjo hitrostjo spustijo nazaj skozi skupino. To je resnično nevarno in težko se jim je izogniti. Danes se enemu nismo uspeli ogniti in končali smo na tleh," je pojasnil razlog za padec.

"Še vedno skeli, toda pomembno je, da sem prišel v cilj na varnem," je dodal Pogačar, preden je presedlal na svoj značilni šaljivi slog: "Izgleda, kot da sem se pretepal."

Pogačar je še zavrnil vsa namigovanja, da ga pestijo kakšne bolečine ali poškodbe, ki bi kasneje lahko vplivale na njegove predstave. Dosti bolj ga namreč skrbi za moštvena kolega, saj sta bila v padec udeležena tudi Marc Hirschi in Vegard Stake Laengen.

"Z mano osebno je vse v redu. Toda vse skupaj še vedno ni v redu, saj še vedno čakam na informacije, kako so jo odnesli moji sotekmovalci. Upam, da je z vsemi, ki so padli, vse v redu," je zaključil Pogačar.

Z izjemo neprijetnosti v zadnjih kilometrih druge etape je sicer Pogačar v odličnem položaju, saj je končal petkov kronometer na tretjem mestu, z najboljšim časom izmed vseh favoritov za skupni seštevek. Zaenkrat ostaja na tretjem mestu, z osmimi sekundami zaostanka za Woutom van Aertom in osmimi prednosti pred prvim izmed ostalih favoritov, Jonasom Vingegaardom, medtem ko Primož Roglič zaostaja za devet sekund.

Tudi slednji je bil sicer v središču množičnega padca tik pred ciljem, a se je nekako še uspel obdržati v sedlu ter obvoziti vse padle kolesarje.

Komentarjev 1
  • Toma 13:02 03.julij 2022.

    Eni motoristi so nori, še več pa je takšnih biciklistov!

Sorodne novice