Šport > Kolesarstvo
1152 ogledov

To zadnji dan na Danskem pričakuje slovenske junake

Primož Roglič Tadej Pogačar Epa
V nedeljo čaka kolesarje še zadnja etapa na Danskem, ko bodo na skorajda povsem ravninskih 182 kilometrih od Vejleja do Sonderborga prečkali tri kategorizirane vzpone četrte kategorije, preden bo najverjetnejši sprint odločil novega zmagovalca.

Po uvodnem kronometru letošnje Dirke po Franciji so naslednje tri etape pisane na kožo sprinterjem. Tako bo tudi v nedeljski tretji etapi, ki na poti od Vejleja do Sonderborga ne ponudi skorajda nobenih ovir.

Kar niti ne preseneča, saj smo namreč še zadnji dan na Danskem, kjer z vsega 171 metri nadmorske višine za najvišjo "goro" te ravninske države velja Mollehoj, pa še slednji ni niti blizu današnje trase po polotoku Jutland.

3. etapa Dirke po Franciji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji se bodo tako na pot podali v Vejleju, po katerem bodo naredili en 23 kilometrov dolg lokalni krog, preden jih bo počakal prvi kategorizirani vzpon dneva, ko se bodo ob 6-odstotnem naklonu vzpenjali vsega en kilometer do Koldingveja.

Trasa nas bo nato na poti proti jugu vodila skozi domače področje izjemnega Danca Kasperja Asgreena, kmalu pa bomo "obiskali" tudi nekaj najbolj slovitih danskih plaž, mimo katerih nas bo vodila današnja trasa, medtem ko kolesarje pričakata ša zadnja dva kategorizirana vzpona dneva, Hejlsminde Strand in Genner Strand.

Prav tako kot včeraj, bodo tudi danes na voljo tri točke v boju za pikčasto majico najboljšega hribolazca, na vrhu vsakega vzpona po ena. Včeraj je vse tri pobral Danec Magnus Cort Nielsen.

3. etapa Dirke po Franciji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Zadnjih 60 kilometrov etape, ki se začne ob 13:05 in konča predvidoma okoli 17:25, je povsem ravninskih, tako da pričakujemo še drugi zaporedni sprinterski obračun za zmago, saj omenjeni trije vzpončki ne bi smeli povzročiti nobenih težav najhitrejšim kolesarjem letošnjega Toura.

Potem ko mu je po smrtno nevarni nesreči v letu 2020 uspel neverjeten povratek v letu 2021, ko je dobil kar tri etape in seštevek v razvrstitvi za najboljšega po točkah na lanski Vuelti, je Fabio Jakobsen tudi na letošnjem Touru pokazal, da je verjetno najboljši sprinter na svetu, potem ko je dobil sprint druge etape pred Woutom van Aertom in Madsem Pedersenom.

 | Avtor: Epa Epa

Omenjena trojica bo tako tudi danes med glavnimi favoriti za etapno szmago, medtem ko se mora resno računati tudi na Caleba Ewana, Dylana Groenewegna, Jasperja Philipsena ter Alberta Daineseja, medtem ko bodo predstave iz svojih najboljših let poizkušali ponoviti tudi Peter Sagan, Alexander Kristoff, Bryan Coquard in Danny van Poppel.

V skupnem seštevku, v katerem še vedno vodi van Aert, Tadej Pogačar in Primož Roglič pa zasedata tretje in osmo mesto, na današnji etapi ni pričakovati večjih sprememb, vsi favoriti za skupno zmago si bodo le želeli, da še en dan preživijo brez večjih težav. Kot pravi sloviti rek, "Toura ne moreš dobiti v eni etapi, lahko pa ga izgubiš".

 

Tour de France Šport Pogačarja ustavil padec, Roglič se mu je za las izognil Alejandro Valverde Voznik zbežal Šport Velikega kolesarskega zvezdnika zbil avtomobil Bahrain Victorious Nova razkritja Šport V Sloveniji zasegli 479 kapsul sumljive vsebine Primož Roglič Strokovnjak Šport "Pogačar je rojen kolesar, medtem ko ima Roglič ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice