Šport > Kolesarstvo
15029 ogledov

"Včasih sem ga občudoval, a je izgubil vso moje spoštovanje!"

Dylan Groenewegen
1/14
Profimedia
Fabio Jakobsen ne more oprostiti Dylanu Groenewegnu za grozljivo nesrečo, ki jo je povzročil leta 2020.

Nizozemec Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) je v nedeljo prišel še do svoje pete etapne zmage na Dirki po Franciji, potem ko je dobil sprint v Sonderborgu tretje etape letošnjega Toura. Premagati je uspel tudi zmagovalca prvega letošnjega sprinta Fabia Jakobsena, ki je bil preveč zaprt, da bi se lahko pomeril s svojim rojakom. Tako smo še drugi dan zapored ostali prikrajšani za spopad dveh sprinterjev, ki imata zelo pestro skupno zgodovino.

Nesreča Dylan Groenewegen Fabio Jakobsen | Avtor: Epa Epa

Jakobsen namreč na eni strani predstavlja zgodbo o neverjetni vrnitvi, potem ko se je pred manj kot dvema letoma po grozljivi nesreči na Dirki po Poljski še boril za svoje življenje, mu je namreč na njegovem debiju na Dirki po Franciji uspelo priti do etapne zmage, ki je preprosto navdihnila svet.

Na drugi strani pa imamo Groenewegna ter njegovo zgodbo iskanja poti do odkupitve, potem ko je prav on zakrivil omenjeno nesrečo, se znašel na tapeti številnih kritik in groženj ter na koncu tudi 9-mesečne prepovedi nastopanja. A tudi on je uspel premagati vse notranje demone ter se znova vrniti na zmagovalne poti, kar je potrdil s čustveno zmago na nedeljski etapi.

Dylan Groenewegen | Avtor: Profimedia Profimedia

Mnogi so bili srečni zanj, saj verjamejo, da si je zaslužil drugo priložnost, toda Jakobsena ni med njimi. "Ja, mislim, da je dokazal, da je zelo dober sprinter. Moram priznati, da sem pred nesrečo oboževal njega in njegove dosežke in sem gledal nanj kot na nekakšnega vzornika. Toda to je povsem izginilo zaradi nesreče, ki jo je zakrivil. Mislim, da je to vse normalno," ni mogel v cilju Jakobsen čestitati Groenewegnu za njegovo zmago.

"Lepo zanj, da je zmagal, ampak to se me ni čisto nič dotaknilo," je še dodal Jakobsen, ki je po nesreči, ko ga je Groenewegen pri ogromni hitrosti zrinil v zaščitno ograjo, pristal celo v umetni komi, ko se je boril za lastno življenje. Na koncu je najpomembnejšo bitko svojega življenja vendarle dobil, po neštetih operacijah, ki jih je utrpel v naslednjih mesecih, pa se je šampionsko vrnil na ceste ter izpisal eno najbolj navdušojočih športnih zgodb vseh časov.

Fabio Jakobsen | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice