Šport > Kolesarstvo
10341 ogledov

Odločil je fotofiniš, velik udarec za Slovenca in ekipo Bahrain Victorious

Dylan Groenewegen Profimedia
Sprinterska etapa Groenewegnu, v rumenem še naprej Van Aert.

Nizozemec Dylan Groenewegen je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Franciji. V ciljnem sprintu etape od Vejleja do Soenderborga (182 km) na Danskem je 29-letnik v fotofinišu ugnal nosilca rumene majice, Belgijca Wouta van Aerta, in njegovega rojaka Jasperja Philipsena.

 

V primerjavi s sobotno drugo etapo je nedeljskaa večinoma potekala bolj mirno, vseeno pa je v zaključku okoli 10 km pred ciljem prišlo do padca ob zožanju ceste. Tokrat se Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) ni ujel v padec in je etapo sklenil na 26. mestu, varno pa je v cilj z glavnino kot 51. prišel tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Veliko časa pa je zaradi padca izgubila celotna ekipa Bahrain-Victoriousa, za katero od Slovencev dirkata Matej Mohorič in Jan Tratnik, v želji po visoki uvrstitvi v skupnem seštevku pa sta na Tour prišla Avstralec Jack Haig in Italijan Damiano Caruso.

Nekaj časa so izgubili tudi nekateri od ostalih kolesarjev za skupni seštevek, za etapno zmago pa so se seveda pomerili sprinterji. Znova je bilo veliko prerivanja, največ pa je pri tem izgubil na koncu četrti Slovak Peter Sagan (TotalEnergies), ki ga je van Aert (Jumbo-Visma) nekoliko stisnil ob ogrado.

V fotofinišu je Groenewegen (BikeExchange-Jayco), ki mu je v zaključku etape pomagal tudi slovenski moštveni kolega Luka Mezgec, za las ugnal Van Aerta, ki ostaja v rumeni majici, še malenkost več pa je zaostal Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Za Groenewegna je bila to 62. zmaga v karieri, od tega peta na dirki po Franciji.

Mezgec je v cilj prišel kot 84., za zmagovalcem je, potem ko je opravil vlogo pomočnika, zaostal 23 sekund, Mohorič je bil 100., v cilj pa je skupaj z nekaterimi favoriti kandidati za visoka mesta pripeljal z zaostankom 39 sekund. Tratnik je bil 155. z zaostankom 3:12 minute.

V skupnem seštevku ima Van Aert zdaj sedem sekund naskoka pred rojakom Yvesom Lampaertom (Quick-Step Alpha Vinyl), 14 sekund na tretjem mestu zaostaja Pogačar. Roglič je napredoval na sedmo mesto, za moštvenim kolegom pa zaostaja 23 sekund.

V ponedeljek bo prvi od treh prostih dni na Touru, namenjen pa bo transferju ekip do severa Francije, od koder se bo v torek nadaljevala 109. izdaja francoske pentlje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice