Šport > Kolesarstvo
9474 ogledov

Pogačar razkril resnost padca, Američan zaradi poškodb že zaključil s Tourom

Padec Tour de France Reševalni pas/Twitter
Van Aertu etapna zmaga, Pogačar kljub padcu do tretjega mesta.

Belgijec Wout Van Aert je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Doleja v Franciji do švicarske Lozane (186,3 km) je član Jumbo-Visme ugnal Avstralca Michaela Matthewsa na drugem in slovenskega asa Tadeja Pogačarja na tretjem mestu.

Med etapo pa je slovenski junak celo pristal na tleh, potem ko je sredi glavnine grdo padel Američan Kevin Vermaerke (Team DSM), vse skupaj pa je pripeljalo do množičnega padca, kateremu se ni mogel izogniti niti nosilec rumene majice.

"Bil sem sredi nesreče, tudi pristal sem na tla, a ne prehudo. To je bil eden mehkejših padcev, ki sem jih doživel. Hitro smo se vrnili v glavnino in vse je bilo v redu," je takoj po prihodu v cilj vse navijače nemudoma pomiril Pogačar.

Vermaerke je bil zaradi posledic padca prisiljen celo zapustiti Dirko po Franciji, kar je bil drugi današnji odstop, potem ko naj bi zaradi slabega počutja sredi etape odstopil tudi Astanin Gianni Moscon. Pred startom 8. etape sta sicer dirko zapustila tudi Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) in Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) zaradi okužbe s koronavirusom.

Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapa je bila sicer precej mirna v primerjavi z nekaj zadnjimi. Po nekaj kilometrih boja za ubežno skupino, se je od glavnine odlepila skupina treh kolesarjev, ki pa si večje prednosti od treh minut ni privozila. Zadnjega ubežnika je glavnina ujela na zadnjem stopničastem vzponu (4,8 km/4,6 %) do olimpijskega stadiona v Lozani.

Pogačar ob začetku vzpona ni bil v najboljšem položaju, a se je hitro prebil naprej in čakal na napade tekmecev. Močan ritem ekipe UAE Team Emirates je nato povsem razredčil skupino favoritov, po najbolj strmem delu klanca pa je v ospredju ostalo le okoli 30 kolesarjev, med katerimi je bil daleč najmočnejši Van Aerta, ki je silovito pospešil in zasluženo slavil.

Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia

"Malce razočaran sem, saj zmaga ni bila tako daleč. Ampak vseeno je bila to zabavna igra. Dan je bil od samega začetka dolg, vse bolj vroče je bilo, tudi nekaj nevarnih točk je bilo na trasi. Zadnji vzpon mi je bil všeč. V sprintu pa sem mogoče malce okleval, Van Aert pa me je posledično prehitel s trojno hitrostjo. Seveda čutim malce razočaranja, ampak tudi tretje mesto je super," je po etapi organizatorjem Toura dejal Pogačar.

Z novimi štirimi bonifikacijskimi sekundami je Pogačar še nekoliko povišal prednost v skupnem seštevku in ima sedaj 39 sekund naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Britanec Geraint Thomas iz ekipe Ineos Grenadiers pa zaostaja 1:14 minute. Primož Roglič je 13., za rojakom pa zaostaja 2:49 minute.

Tour de France Dirka po Franciji Šport Etapa zvezdniku Jumbo-Visme, Pogačar udeležen v hud padec Tadej Pogačar Kamere ujele vse Šport Veliki nesporazum v ekipi UAE-ja, Majka se je celo opravičeval Tadeju UAE Team Emirates Tour Šport Zaskrbljujoča vest iz Pogijeve ekipe Tadej Pogačar Vztraja pri svojem Šport Legenda: "Kar se mene tiče, je Tour odločen, razen če ..." Tadej Pogačar Kakšen človek! Šport Tadej Pogačar je etapo dobil v posebnih čevljih Primož Roglič Znova zamočili Šport Odlični Slovenec ima dovolj: "Škoda, da ni Primož zamenjal ekipe!"
Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 21:45 09.julij 2022.

    Še bojo padci in to upam, da občutiš na svoji koži, tako, kot je to občutil Primož. Karma je kurba!

Sorodne novice