Šport > Kolesarstvo
2006 ogledov

Pogačar v zadnjih metrih do zmage, fantastičen tudi Roglič!

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je veliki junak spektakla s ciljem na La Planche des Belles Filles, slovenski uspeh je s tretjim mestom dopolnil Primož Roglič.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 7. etape Dirke po Franciji, potem ko je prvo gorsko preizkušnjo letošnjega Toura s ciljem na La Planche des Belles Filles končal pred Jonasom Vingegaardom in Primožem Rogličem (oba Jumbo-Visma).

176 kilometrov dolga etapa, ki je po startu v Tomblainu prečkala dva vzpona tretje kategorije, preden se je zaključila z brutalno strmim 7 kilometrov dolgim vzponom na La Planche des Belles Filles, se je odločila v zadnjih metrih, ko je Pogačar na samem cilju uspel premagati Vingegaarda, ki je napadel tik pod vrhom. Roglič je ciljno črto prečkal z 12 sekundami zaostanka za najboljšima ter dokazal, da je poškodba že stvar preteklosti.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na četrtem mestu je končal največji nesrečnik današnje etape, saj je bil Lennard Kämna po celodnevnem begu ujet sto metrov pred ciljem, medtem ko je Geraint Thomas končal na petem mestu s 14 sekundami zaostanka za Pogačarjem. Odlično je vozil tudi David Gaudu, ki je na šestem mestu zaostal za 19 sekund, medtem ko sta z 21 sekundami ciljno črto prečkala Enric Mas in Romain Bardet. Adam Yates je tokrat izgubil 29 sekund, medtem ko je deseterico zaključil še en kolesar Jumbo-Visme Sepp Kuss z 41 sekundami zaostanka.

Izmed največjih favoritov je danes največ izgubil ter praktično zapravil vse možnosti za uspeh v skupnem seštevku Jakob Fuglsang, ki je zaostal za več kot pet minut, medtem ko sta izmed najbolje uvrščenih v skupnem seštevku močno trpela še Neilson Powless, ki je izgubil minuto in 23 sekund, in eden glavnih favoritov dirke Aleksander Vlasov, ki je izgubil minuto in 39 sekund.

V skupnem seštevku je tako Pogačar močno povečal svojo prednost, saj se je rešil prvega zasledovalca Powlessa, ki je padel na osmo mesto. Na drugo se je tako povzpel Vingegaard, ki zaostaja 35 sekund, medtem ko je zaostanek vseh ostalih že večji od minute. Na tretje mesto se je povzpel Thomas, ki zaostaja minuto in deset sekund, njegov moštveni kolega Adam Yates pa zostaja že 1:18, medtem ko prvo peterico z 1:31 zaostanka zaključuje Gaudu. Roglič je v skupnem seštevku pridobil 15 mest in je trenutno 13., z 2:45 zaostanka.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapa se je sicer začela precej spektakularno, saj so si ponovno sledili številni napadi, tako da je prvi, ki se mu je uspelo resnično oddaljiti od glavnine, šele Simon Geschke po skoraj 40 kilometrih dirkanja. Sprva se mu je pridružil še Filippo Ganna, a je kmalu obupal. Po več kot 50 kilometrih pa nov napad iz ozadja in k vodilnemu Nemcu se v ospredje preselijo Vegard Stake Laengen, Maximilian Schachmann, Kämna, Kasper Asgreen, Imanol Erviti, Luke Durbridge, Giulio Ciccone, Mads Pedersen, Dylan Teuns in Cyril Barthe.

V ozadju narekovanje tempa prevzame ekipa vodilnega kolesarja dirke UAE Team Emirates, ki kmalu vpokliče Stake Laengna nazaj, da pomaga pri vožnji na čelu glavnine.

Med vzponom na prvi kategorizirani klanec dneva, Col de Grosse Pierre, se za najmočnejše ubežnike izkažejo Schachmann, Kämna, Teuns, Geschke in Durbridge, medtem ko se jim še pred vzponom na Col des Croix uspeta nazaj priključiti Erviti in Barthe. Sedmerica se nato loti drugega vzpona dneva s prednostjo treh minut, kar je tudi največ, kar jim glavnina v celotnem dnevu dopusti.

Dirka po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Prednost se je nato začela topiti in ko na začetku vzpona v ospredju ostanejo le še Kämna, Teuns, Durbridge in Geschke, ta pade že pod minuto in pol. Geschke se nato odloči za solo akcijo, a se mu 5,5 kilometrov pred ciljem v ospredju pridruži Kämna, ki pa svojega rojaka kmalu pusti za sabo.

V ozadju UAE Team Emirates še naprej navija močan tempo. Ko popusti Brandon McNulty, vajeti v svoje roke vzame George Bennett, ki uspe zlomiti Vlasova in Powlessa, obenem pa se začne vse bolj topiti tudi prednost Kämne. Slednji doseže zaključni neasfaltirani del s 35 sekundami prednosti, ko popusti še zadnji Pogačarjev pomočnik Rafal Majka.

Tako se na čelo skupine favoritov postavi kar Pogačar, ki narekuje močan tempo, a vseeno se je prednost Nemca topila prepočasi in kolesarju Bore-Hansgrohe se je vse bolj nasmihala ena najprestižnejših zmag njegove kariere... Nato pa je v zadnjih nekaj sto metrih silovito napadel Vingegaard, kateremu je lahko sledil le Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Nesrečnega Kämno, ki je na koncu uspel v cilj pripeljati celo na četrtem mestu, sta ulovila sto metrov pred ciljem, medtem ko sta za zmago obračunala na brutalno strmih zadnjih metrih, kjer se je naklon povzpel celo do 24 %. Na koncu se je na ciljni črti za najmočnejšega izkazal Pogačar, ki je slavil še drugo zaporedno etapno zmago, obenem pa je še povečal svoje vodstvo v skupnem seštevku.

Za Pogačarja, ki so ga na vrhu ciljnega vzpona pričakali starši ter zaročenka Urška Žigart, je bila to 42. zmaga v karieri, 12. v sezoni ter že osma na dirki po Franciji. Obenem je bila to druga zaporedna etapna zmaga, potem ko je vse najboljše ugnal že v četrtkovi najdaljši etapi 109. izdaje Toura.

Od preostalih Slovencev je Matej Mohorič ciljno črto prečkal kot 59. (+7:01), njegov moštveni kolega pri Bahrain-Victoriousu Jan Tratnik pa kot 72. (+7:50). Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je bil 150. (+16:59). V skupnem seštevku je Mohorič 63. (+19:29), Mezgec 81. (+23:10), Tratnik pa 117. (+32:58).

V soboto bo na sporedu osma etapa od Doleja do Lozane v Švici, s čimer bo 109. izdaja dirke po Franciji vstopila še v četrto državo po Danski, Belgiji in Franciji. Na 186,3 km dolgi trasi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone vključno z zadnjim, 4,8 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.

 

* Izidi, 7. etapa (Tomblaine - Planche de Belles Filles, 176,3 km):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)               3:58:40
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 isti čas
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      + 0:12
  4. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                     0:14
  5. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)              isti čas
  6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         0:19
  7. Enric Mas (Špa/Movistar)                               0:21
  8. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                       isti čas
  9. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      0:29
 10. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                            0:41
...
 59. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                 7:01
 72. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                   7:50
150. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  16:59
...

- skupni seštevek (7/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              24:43:14
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:35
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:10
  4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      1:18
  5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         1:31
  6. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:32
  7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     1:35
  8. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)            1:37
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               1:43
 10. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                 1:55
...
 13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        2:45
 63. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                19:29
 81. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  23:10
117. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  32:58
...
Mathieu van der Poel Eden največjih Šport Kolesarski zvezdnik se je zlomil, razmišlja o odhodu s Toura Primož Roglič Tour de France Šport Roglič in Jumbo-Visma pod plazom ostrih kritik Tadej Pogačar Kocka že padla? Šport Bivši zmagovalec: "Zame je letošnji Tour končan!" Ni za občutljive Šport Brutalen trk na dirki po Franciji, zadela sta z glavama Primož Roglič Groza Šport Gledalec v objektiv ujel Rogličev padec, ne izgleda dobro
Komentarjev 1
  • Ender3 18:23 08.julij 2022.

    Kakšne, rojena zmagovalca imamo. Bravo naši, globok priklon. ✌✌💪👏👏

Sorodne novice