Šport > Kolesarstvo
6421 ogledov

Etapa zvezdniku Jumbo-Visme, Pogačar udeležen v hud padec

Tour de France Profimedia
Wout van Aert je dobil etapo s ciljem v Lozani, medtem ko je Tadej Pogačar kljub padcu iz prvega dela etape uspel zadržati rumeno majico.

Belgijec Wout van Aert (Jumbo-Visma) je zmagovalec 8. etape Dirke po Franciji, potem ko je dobil sprint na klanec do olimpijskega stadiona v Lozani v Švici pred Michaelom Matthewsom (BikeExchange-Jayco) in Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates).

Na 186 kilometrov dolgi etapi od Doleja do Lozane, na kateri so kolesarji prečkali dva vzpona četrte in enega tretje kategorije, je odločal zadnji kratek vzpon tretje kategorije, na katerem so se udarili najboljši kolesarji, ki jim ne predstavlja težave sprint v klanec.

Med glavne favorite je tako spadal tudi naš Tadej Pogačar, pa čeprav je bil v prvem delu etape udeležen v hud množičen padec. Naš kolesar jo je na srečo odnesel brez posledic, medtem ko je dirko moral zapustiti Američan Kevin Vermaerke.

Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar se je tako še tretji dan zapored udeležil boja za etapno zmago, a je na koncu moral priznati premoč dvema odličnima sprinterjema, van Aertu in Matthewsu. Je pa s tretjim mestom dobil dodatne bonusne štiri sekunde odbitka, tako da je še povečal svojo prednost v skupnem seštevku, pa čeprav so vsi glavni favoriti, med njimi tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma) na 14. mestu, prečkali ciljno črto v času zmagovalca.

Dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Franciji ima tako pred prvim zasledovalcem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), ki je etapo končal na osmem mestu, že 39 sekund prednosti. Na tretjem mestu ostaja Geraint Thomas (Ineos Greandiers), ki po današnjem enajstem mestu zaostaja že za minuto in 14 sekund. Roglič ostaja na 13. mestu z zaostankom 2:49.

Etapo so sicer popestrili Mattia Cattaneo, Fred Wright in Frederik Frison, ki so po sedmih kilometrih dirkanja uspeli izoblikovati današnjo ubežno skupino, katera pa si ni nikoli uspela privoziti prednosti večje od treh minut, saj je Jumbo-Visma z mislimi pri svojem favoritu van Aertu na čelu glavnine nadzorovala potek etape.

Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia

Frison je tako obupal že 60 kilometrov pred ciljem, medtem ko sta bila preostala ubežnika ujeta v zadnjih kilometrih. Wright je sicer vztrajal najdlje, a je tudi njega 3,5 kilometrov pred ciljem posrkala glavnina.

Potem ko je v zadnjih kilometrih ekipa UAE Team Emirates med vzponom do olimpijskega stadiona uspela precej razredčiti vodilno skupino, se ji vseeno ni uspelo rešiti dveh odličnih sprinterjev in na koncu sta bila ravno van Aert in Matthews premočna za našega Pogačarja, ki se je tako moral zadovoljiti s še enim dnevom v rumeni majici ter rahlim povečanjem vodstva v skupnem seštevku.

Za Van Aerta, ki je slavil drugo etapno zmago na letošnjem Touru, je bila to 37. zmaga v karieri. Letos je sedmič stopil na prvo stopničko zmagovalnega odra. Ob tem je na letošnjem Touru vpisal še tri druga mesta in zanesljivo drži zeleno majico najboljšega po točkah.

Tour de France | Avtor: Profimedia Profimedia

"Super zadovoljen sem, na voljo je bilo veliko točk za zeleno majico. Tukaj sem lahko pridobil več točk v primerjavi s tekmeci. Ekipa je naredila vse, da smo ujeli ubežnike, sam pa sem nato lahko sprintal za zmago," je za organizatorje dirke po Franciji dejal 27-letni Van Aert. "Vse, kar je šlo navkreber, je bilo strmo. Moral sem kar garati, da sem ostal na kolesu Pogačarja in njegove ekipe. Vedel sem, da če bom lahko ostal na kolesu, moram le počakati na zadnji položnejši del in iskati priložnost," je še dodal Van Aert.

Od ostalih Slovencev je bil tokrat najvišje Jan Tratnik (Bahrain Victorious) na 84. mestu (+4:17), skupaj pa sta v cilj pripeljala Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) na 97. in 98. mestu (oba +4:58). V skupnem seštevku je Mohorič 66. (+24:31), Mezgec 81. (+28:12), Tratnik pa 113. (+37:19).

V nedeljo bo pred drugim prostim dnem na vrsti še etapa od Aigleja do Chatel les Portes du Soleila (192,9 km). Gre za zahtevno traso s tremi kategoriziranimi vzponi, od tega tudi dvema v zadnjih 70 km. Tudi zadnjih nekaj kilometrov do cilja bo šlo navkreber.

 

* Izidi, 8. etapa (Dole - Lozana, 186,3 km):
  1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                     4:13:06
  2. Michael Matthews (Avs/BikeExchange-Jayco)          isti čas
  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
  4. Andreas Kron (Dan/Lotto Soudal)
  5. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-EasyPost)
  6. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)
  7. Benjamin Thomas (Fra/Cofidis)
  8. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)
  9. Bob Jungels (Luks/AG2R Citroen)
 10. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)
...
 14. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    isti čas
 84. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                 + 4:17
 97. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                   4:58
 98. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             isti čas
...

- skupni seštevek (8/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              28:56:16
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:39
  3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  1:14
  4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                      1:22
  5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                         1:35
  6. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                           1:36
  7. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                     1:39
  8. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)            1:41
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                               1:47
 10. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                 1:59
...
 13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        2:49
 66. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                24:31
 81. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                  28:12
113. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                  37:19
...
Primož Roglič Znova zamočili Šport Odlični Slovenec ima dovolj: "Škoda, da ni Primož zamenjal ekipe!" Tadej Pogačar Kakšen človek! Šport Tadej Pogačar je etapo dobil v posebnih čevljih Tadej Pogačar Vztraja pri svojem Šport Legenda: "Kar se mene tiče, je Tour odločen, razen če ..." UAE Team Emirates Tour Šport Zaskrbljujoča vest iz Pogijeve ekipe Tadej Pogačar Kamere ujele vse Šport Veliki nesporazum v ekipi UAE-ja, Majka se je celo opravičeval Tadeju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice