Šport > Kolesarstvo
677 ogledov

Tako zahteven izziv čaka oba naša favorita pred težko pričakovanim počitkom

Primož Roglič Tadej Pogačar Epa
Karavano Toura pred dnevom počitka čaka še zahtevna etapa v bližini Mont Blanca.

Kolesarje na 109. dirki po Franciji pred ponedeljkovim prostim dnem čaka zahtevna deveta etapa, ki bo večino trase med Aiglejem in Les Portes du Soleilom (192,9 km) potekala po Švici. Zahtevnih je predvsem zadnjih 70 km z dvema vzponoma prve kategorije, cilj pa bo okoli 30 km severno od Mont Blanca, najvišje gore v Alpah.

Karavana se bo na pot podala iz Aigleja oz. s sedeža Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Dirka po Romandiji je sicer redni obiskovalec Aigleja, medtem ko bo letos prvič v zgodovini del Dirke po Franciji.

9. etapa Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Prvih 33 kilometrov bo pretežno ravnih, preden bodo kolesarji prečkali prvi današnji klanec. A 4,3 kilometre dolg vzpon četrte kategorije Côte de Bellevue ob povprečnem naklonu okoli 4 % kolesarjem ne bo predstavljal prevelikih preglavic. A ko bodo tekmovalci dosegli vrh, jih ne bo pričakal spust, temveč se bo trasa nekje do 50. kilometra ves čas rahlo vzpenjala. Nato kolesarje ponovno pričaka dolg ravninski del.

Potem ko je bilo prvih 100 kilometrov kljub enemu kategoriziranemu vzponu pretežno ravnih, pa nato najprej pred spustom nazaj v Aigle sledita vzpon druge kategorije na prelaz Mosses (13,3 km/4,1 %) ter precej zahtevnejši klanec na Col de la Croix (8,1 km/7,6 %).

Po drugem obisku Aigleja sledi nekaj več kot 15 km ravnine pred zahtevnim vzponom na prelaz Morgins (15,4 km/6,1 %) na poti nazaj v Francijo. Prav omenjeni vzpon bi se lahko izkazal za odločilnega, saj od vrha kolesarje do cilja loči le še deset kilometrov, od tega krajši spust ter zadnji štirje kilometri navkreber (3,9 %) do smučarskega središča Les Portes du Soleil.

9. etapa Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Do sedaj se je v omenjenem smučarskem središču končala ena etapa Toura in sicer je po startu v Morzinu leta 1975 tukaj dobil kronometer Lucien van Impe, ki je premagal Oleja Ritterja in Eddyja Merckxa.

Letošnja etapa bi sicer lahko odgovarjala specialistom za pobeg, saj kljub temu da trasa poteka po Alpah, vseeno ne gre za kakšno izmed klasičnih brutalnih alpskih gorskih etap. Tako ni za pričakovati, da bi na takšni etapi favoriti za skupni seštevek lahko resnično veliko pridobili in vse bolj verjetno se zdi, da jo bodo prepustili ubežnikom.

Čeprav pri napadalnem stilu vožnje, kot ga goji prvi favorit dirke Tadej Pogačar, se nikoli ne ve. Mladi Slovenec je namreč lačen etapnih zmag in morda se odloči, da gorskih etap preprosto ne namerava prepustiti konkurenci. Morda pa se na zahtevnem vzponu na prelazu Morgins odloči za nov napad, ki bi lahko premešal skupni seštevek.

9. etapa Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Če pride do obračuna kolesarjev iz boja za skupni seštevek, zagotovo vloga največjih favoritov pripada Pogačarju in njegovemu najtežjemu letošnjemu nasprotniku Jonasu Vingegaardu.

V primeru uspešnega bega pa je zelo težko napovedati današnjega zmagovalca, a vseeno se nekako najpogosteje omenjajo imena, kot so Bauke Mollema, Tim Wellens, Lennard Kämna, Thibaut Pinot, Warren Barguil, Pierre Latour, Andreas Leknessund, Maximilian Schachmann, Alexey Lutsenko, Michael Woods, Stefan Küng... ter tudi naša Matej Mohorič in Jan Tratnik.

Po zahtevnem začetku dirke po Franciji ima sicer po osmih etapah slovenski as Pogačar po sobotnem tretjem mestu 39 sekund naskoka pred Dancem Vingegaardom, tretjeuvrščeni Britanec Geraint Thomas zaostaja 1:14 minute. Drugi slovenski zvezdnik Primož Roglič je po padcu in izpahnjeni rami v peti etapi že nadoknadil precej mest in je 13. (+2:49), verjetno pa si pred tako težko pričakovanim dnevom počitka, ko bo lahko nekoliko spočil svoje rane, želi predvsem ene mirnejše etape, preden se bo z na novo nabranimi močmi podal v nov teden, ko nas v sredo in četrtek čakata dve pravi brutalni gorski etapi

Kolesarji se bodo na pot iz Aigleja podali ob 12.30, najboljše pa v cilju organizatorji pričakujejo okoli 17.45.

Primož Roglič Tudi med Tourom Šport Kakšen norec! Končno razkrito, kaj Primož počne vsako jutro ob šestih Primož Roglič Kljub odlični vožnji Šport Primož potrdil to, česar smo se vsi bali Padec Tour de France Posledice Šport Pogačar razkril resnost padca, Američan zaradi poškodb že zaključil s Tourom Tadej Pogačar Kamere ujele vse Šport Veliki nesporazum v ekipi UAE-ja, Majka se je celo opravičeval Tadeju UAE Team Emirates Tour Šport Zaskrbljujoča vest iz Pogijeve ekipe
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice