Deklica nezavestna v zaprtem in pregretem avtomobilu

Foto: Profimedia
Mlajša deklica naj bi bila potem, ko je bila dve uri zaprta v vročem avtomobilu v Rovinju, še vedno v slabem zdravstvenem stanju.
Oglej si celoten članek

Hrvaški mediji pišejo, da se je incident zgodil v četrtek. Reševalci naj bi do deklice, Glas Istre navaja, da je mlajša od pet let, do nje prišli, ko je bila že nezavestna. Njeno stanje je še vedno slabo. Zdravi se v bolnišnici na Reki.

Strokovnjaki Vročina: Tak delavec ogroža sebe in tudi druge

Iz Istrske policije so sporočili, da so obvestilo o dogodku dobili šele v petek. Deklico so najprej pripeljali v bolnišnico v Pulj, nato pa na Reko. »Policisti še ugotavljajo okoliščine dogodka, da bi ga lahko opredelili tudi kot kaznivo dejanje oškodovanja otrokovih pravic, so sporočili s policije. Starši naj bi bili po pisanju hrvaških medijev sicer ob deklici v bolnišnici.

Hrvaški Index še piše, da naj bi bila, po sicer neuradnih podatkih, deklica dalj časa zaprta v avtomobilu na žgočem soncu, zaradi česar naj bi bila močno dehidrirana. 

Foto: Profimedia vročina temperatura sonce pripeka termometer

Zdravje Slovenija: Peklenska vročina prinaša nemalo težav

Smrtonosno je lahko tudi, če je avtomobil v senci

Avtomobil, parkiran v vročini, lahko za majhnega otroka že v eni uri postane življenjsko ogrožajoča kletka. Že v tako kratkem času lahko pri dvoletnikih telesna temperatura zraste na 40 stopinj Celzija, kar dolgoročno vodi do vročinskega udara, so sporočili ameriški raziskovalci, ki so v sončni Arizoni opravili teste.

 

Ste vedeli? Sonce in vročina: Pet nasvetov, kako preprečiti glavobol

Med testi so bile zunanje temperature med 36 in 41 stopinj Celzija. Še posebej hitro so se ogreli manjši avtomobili, v povprečju pa je bila po 60 minutah pri teh zunanjih temperaturah v vseh vozilih, parkiranih pod soncem, temperatura 47 stopinj Celzija. Pri tistih, parkiranih v senci, je bila temperatura nižja, 40 stopinj Celzija. Raziskovalci z univerz v Kaliforniji in Arizoni so temperaturo merili v po dveh manjših avtomobilih, dveh avtomobilih srednjega razreda in v dveh enoprostorcih. Pri tem je temperatura volana in armaturne plošče v skrajnih primerih dosegla tudi 85 stopinj Celzija.

Bodite pozorni! Pediatrinja: V zadnjem času v ambulanti ogromno otrok s slabostjo in vrtoglavico

V ZDA v pregretih avtomobilih letno v povprečju umre 37 otrok, takšne primere smrti pa poznamo tudi v Evropi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.