Svet
2455 ogledov

Deklica nezavestna v zaprtem in pregretem avtomobilu

otrok bolnišnica infuzija
Mlajša deklica naj bi bila potem, ko je bila dve uri zaprta v vročem avtomobilu v Rovinju, še vedno v slabem zdravstvenem stanju.

Hrvaški mediji pišejo, da se je incident zgodil v četrtek. Reševalci naj bi do deklice, Glas Istre navaja, da je mlajša od pet let, do nje prišli, ko je bila že nezavestna. Njeno stanje je še vedno slabo. Zdravi se v bolnišnici na Reki.

Strokovnjaki Zdravje Vročina: Tak delavec ogroža sebe in tudi druge

Iz Istrske policije so sporočili, da so obvestilo o dogodku dobili šele v petek. Deklico so najprej pripeljali v bolnišnico v Pulj, nato pa na Reko. »Policisti še ugotavljajo okoliščine dogodka, da bi ga lahko opredelili tudi kot kaznivo dejanje oškodovanja otrokovih pravic, so sporočili s policije. Starši naj bi bili po pisanju hrvaških medijev sicer ob deklici v bolnišnici.

Hrvaški Index še piše, da naj bi bila, po sicer neuradnih podatkih, deklica dalj časa zaprta v avtomobilu na žgočem soncu, zaradi česar naj bi bila močno dehidrirana. 

vročina temperatura sonce pripeka termometer | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdravje Slovenija: Peklenska vročina prinaša nemalo težav

Smrtonosno je lahko tudi, če je avtomobil v senci

Avtomobil, parkiran v vročini, lahko za majhnega otroka že v eni uri postane življenjsko ogrožajoča kletka. Že v tako kratkem času lahko pri dvoletnikih telesna temperatura zraste na 40 stopinj Celzija, kar dolgoročno vodi do vročinskega udara, so sporočili ameriški raziskovalci, ki so v sončni Arizoni opravili teste.

 

ženska, glavobol Ste vedeli? Zdravje Sonce in vročina: Pet nasvetov, kako preprečiti glavobol

Med testi so bile zunanje temperature med 36 in 41 stopinj Celzija. Še posebej hitro so se ogreli manjši avtomobili, v povprečju pa je bila po 60 minutah pri teh zunanjih temperaturah v vseh vozilih, parkiranih pod soncem, temperatura 47 stopinj Celzija. Pri tistih, parkiranih v senci, je bila temperatura nižja, 40 stopinj Celzija. Raziskovalci z univerz v Kaliforniji in Arizoni so temperaturo merili v po dveh manjših avtomobilih, dveh avtomobilih srednjega razreda in v dveh enoprostorcih. Pri tem je temperatura volana in armaturne plošče v skrajnih primerih dosegla tudi 85 stopinj Celzija.

Jezen otrok Bodite pozorni! Avto Pediatrinja: V zadnjem času v ambulanti ogromno otrok s slabostjo in vrtoglavico

V ZDA v pregretih avtomobilih letno v povprečju umre 37 otrok, takšne primere smrti pa poznamo tudi v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.