Prenovljen zemljevid hrvaške obale: Kje je najbolj in najmanj varno?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ena županija na hrvaški obali je z 35,5 primeri na sto tisoč prebivalcev obarvana skoraj rdeče.
Oglej si celoten članek

Potem ko se je zdelo, da se tudi na Hrvaškem epidemiološka situacija umirja, so včeraj ob 14. uri objavili podatek, da so v zadnjih 24 urah spet odkrili krepko preko sto novih okužb s Sars-CoV-2, natančneje 130. 

Koronavirus Hrvati se čudijo: Ob 600 tisoč tujcih tako malo covid-19?

V torek so ob 1604 opravljenih testih zabeležili 91 novih okužb, v ponedeljek 45 v nedeljo pa 65. Aktivno obolelih je 686, od tega je osem pacientov na respiratorju. 2279 oseb je v samoizolaciji. Skupaj so na Hrvaškem od pričetka epidemije potrdili 5870 okužb z novim koronavirusom.

"Nimamo posebnih novih žarišč. Ljudje se vračajo z letnega dopusta, imamo veliko mladih obolelih," je na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Krunoslav Capak. Mlade osebe so se večinoma okužile na zabavah. Iz tega vidika so po besedah Capaka problematična območja Novalja, Makarska, otoka Pag in Vir.

Slovenija Kacin: Viri okužb so popivanja, večina primerov je prišla s Hrvaške Covid-19 Kacin o tem, ali bo Hrvaška od 15. naprej na rdečem seznamu

Slovenski uradni govorec vlade Jelko Kacin je dva dni nazaj povedal, da tudi v Sloveniji večina novih primerov prihaja z veseljačenj in popivanj - takšnih je bilo tudi sedem nazadnje uvoženih primerov s Hrvaške. 

Najbolj navarno ob srbski meji

Kljub temu še vedno velja, da ima Hrvaška relativno ugodno epidemiološko situacijo, vsaj če pogledamo obalne županije, ki so z izjemo Splitsko-dalmatinske, kjer imajo 35,5 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev in se s tem skorajda uvrščajo na rdeči seznam, precej varne.

Najslabša je situacija na severovzhodu države, predvsem v Vukovarsko-srijemski županiji ob srbski meji, kjer je pojavnost aktivnih okužb skoraj 60 na sto tisoč prebivalcev. "To je res zelo, zelo nevarno območje," je epidemiološko situacijo v županiji v torek komentiral slovenski vladni govorec Jelko Kacin.

Epidemiološka situacija se je umirila v mestu Zagreb, kjer so v pričetku drugega vala zabeležili precej okužb. 

Covid-19 Jelko Kacin predstavil nekaj podrobnosti glede odpiranja šol Covid-19 Dopustniki pozor, na Hrvaškem število novih primerov spet v nebo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:03 13. Avgust 2020.

    jebe se men za te drekace

  • 07:38 13. Avgust 2020.

    Na hrvaškem ni vazno kje so se okuzili ampak kje so doma.hrvasko morje bilo že zdavnaj rdece,ce bi bili podatki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.