Putin: Odprt sem za dialog

Foto: Epa
Foto: Epa
Razmere so "nevarne, nestabilne in zahtevne", pravi Grossi. Tako odgovarja Putin.
Oglej si celoten članek

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnjem srečanju v Sankt Peterburgu vodji mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaelu Grossiju dejal, da je "odprt za dialog" o jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil. Grossi pa je znova pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke.

Generalni direktor IAEA je po sestanku opozoril, da so razmere v Zaporožju zaradi rednega obstreljevanja vse bolj "nevarne, nestabilne in zahtevne". Pozval je k vzpostavitvi območja okoli jedrske elektrarne, kjer bi veljala prepoved ognja, pri čemer pa ta načrt ne predvideva demilitarizacije in umika ruske vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je Grossiju po navedbah ruske tiskovne agencije Tass med drugim zagotovil, da Rusija ostaja zavezana neširjenju jedrskega orožja. Obenem je poudaril stališče Moskve, da morajo vse države imeti enak dostop do jedrske energije za civilno rabo.

Po njegovem mnenju prihaja do pretirane politizacije jedrskih aktivnosti, zaradi česar je pozval k umiritvi take retorike.

Večkrat namigoval na jedrsko orožje

Ravno Putin je sicer v preteklih tednih ob zaostrovanju konflikta v Ukrajini namigoval na možnost rabe jedrskega orožja. Tudi podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je konec septembra izpostavil možnost, da bi Rusija lahko uporabila svojo doktrino jedrskega odvračanja.

Grossi je obisk v Rusiji napovedal v nedeljo, ko je tudi zapisal, da se bo zatem sestal še s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, da bi "zagotovil jedrsko varnost in zaščitno območje okoli nuklearke".

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom. Ekipa IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju.

dezurni@styria-media.si

Video Ukrajinski superzvezdnik za las ubežal smrti, posnel eksplozijo Svet Tako se je za napad na most Putin maščeval Ukrajincem Svet Putin Ukrajino obtožil terorizma

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 12:18 12. Oktober 2022.

    Putka, perje frci, voda ze vreje in "bulja radi"! Ko vidim to, je kot da bi dobil regres!

  • 09:05 12. Oktober 2022.

    S teroristi se ne pogaja. Samo šus v glavo in konec!

  • 08:00 12. Oktober 2022.

    Spet zavajanje zahodnih medijev.. čas pogajanj je minil in Rusi se ne rabijo več pogajati, ker imajo vse adute v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.