Svet
1402 ogledov

Putin Ukrajino obtožil terorizma

most na Krim Kerški preliv Profimedia
Ruski predsednik je za napad na most, ki vodi na Krim, okrivil ukrajinsko stran.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da so ukrajinske obveščevalne sile želele uničiti pomemben del ruske infrastrukture. V napadu na most so umrli trije ljudje. "Ni dvoma, da gre za teroristično dejanje s ciljem uničevanja ruske kritične civilne infrastrukture," je dejal Putin. "Njegovi avtorji, izvajalci in koristniki so ukrajinska varnostne službe."

Aleksander Bastrikin, vodja preiskovalne komisije, je dejal, da so pri pripravi napada sodelovali tudi nekateri državljani Rusije in tuje države. Preiskava je pokazala, da je tovornjak, ki so ga na mostu razstrelili, potoval čez Bolgarijo, gruzijo, Armenijo, Severno Osetijo in ombočje Krasnodar. 

Krim most eksplozija | Avtor: Profimedia Profimedia

Svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega Mihajlo Podoljak je zanikal Putinove obtožbe. Zapisal je, da je "le ena država terorist" in da "ves svet ve, kdo to je". "Ali Putin obtožuje Ukrajino terorizma? To je preveč cinično tudi za Rusijo," je dodal. 

Volodimir Zelenski je v soboto dejal v svojem nagovoru, da "danes ni bil slab dan, večinoma sončen na območju naše države. Na žalost je bilo oblačno na Krimu. Je pa bilo toplo."

Ruske oblasti na Krimu so delno odprle most po napadu, tako za cestni kot železniški promet. Devetnajstkilometrski most je namreč pomembna dobavna pot za ruske enote v Ukrajini. Rusija je prek omenjenega mostu premikala vojaško opremo, strelivo in svoje enote na območje južne Ukrajine. 

Most so odprli leta 2018, štiri leta za tem, ko je Rusija svojemu ozemlju priključila Krim. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Petra_56 14:20 11.oktober 2022.

    Ukrajinci že od leta 2014 terorizirajo prebivalce Donbasa.. Vsi, ki smo si ogledali film: Ukraine on Fire (Oliver Stone), vemo kdo je terorist in kdo je osvoboditelj. Rusi so osvobodili 11 milijonov svojih državljanov, koliko Američanov je bilo osvobojenih v ...prikaži več Iraku, Siriji, Libiji, Afganistanu - KDO JE OKUPIRAL te države? in pobil milijone ljudi?

  • Kmodri 16:44 10.oktober 2022.

    Pozablja, da je prav on največji terorist, ki izvaja vojne zločine nad civilnim prebivalstvom!

  • jakec1575 23:53 09.oktober 2022.

    Mislim, da je slo v primeru mostu za demonstracijo orozja, ki ga rusi niso zaznali na radarjih. Kot opozorilo. In ker ne vedo, kaj jih je doletelo, kamuflaza na prvo zogo.