Svet
3753 ogledov

Putin: Odprt sem za dialog

Vladimir Putin Epa
Razmere so "nevarne, nestabilne in zahtevne", pravi Grossi. Tako odgovarja Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnjem srečanju v Sankt Peterburgu vodji mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaelu Grossiju dejal, da je "odprt za dialog" o jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil. Grossi pa je znova pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke.

Generalni direktor IAEA je po sestanku opozoril, da so razmere v Zaporožju zaradi rednega obstreljevanja vse bolj "nevarne, nestabilne in zahtevne". Pozval je k vzpostavitvi območja okoli jedrske elektrarne, kjer bi veljala prepoved ognja, pri čemer pa ta načrt ne predvideva demilitarizacije in umika ruske vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je Grossiju po navedbah ruske tiskovne agencije Tass med drugim zagotovil, da Rusija ostaja zavezana neširjenju jedrskega orožja. Obenem je poudaril stališče Moskve, da morajo vse države imeti enak dostop do jedrske energije za civilno rabo.

Po njegovem mnenju prihaja do pretirane politizacije jedrskih aktivnosti, zaradi česar je pozval k umiritvi take retorike.

Večkrat namigoval na jedrsko orožje

Ravno Putin je sicer v preteklih tednih ob zaostrovanju konflikta v Ukrajini namigoval na možnost rabe jedrskega orožja. Tudi podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je konec septembra izpostavil možnost, da bi Rusija lahko uporabila svojo doktrino jedrskega odvračanja.

Grossi je obisk v Rusiji napovedal v nedeljo, ko je tudi zapisal, da se bo zatem sestal še s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, da bi "zagotovil jedrsko varnost in zaščitno območje okoli nuklearke".

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom. Ekipa IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju.

dezurni@styria-media.si

Kijev eksplozija Video Šport Ukrajinski superzvezdnik za las ubežal smrti, posnel eksplozijo Kijev Svet Tako se je za napad na most Putin maščeval Ukrajincem most na Krim Kerški preliv Svet Putin Ukrajino obtožil terorizma
Komentarjev 17
  • ico8 12:18 12.oktober 2022.

    Putka, perje frci, voda ze vreje in "bulja radi"! Ko vidim to, je kot da bi dobil regres!

  • Naklonsky 09:05 12.oktober 2022.

    S teroristi se ne pogaja. Samo šus v glavo in konec!

  • Petra_56 08:00 12.oktober 2022.

    Spet zavajanje zahodnih medijev.. čas pogajanj je minil in Rusi se ne rabijo več pogajati, ker imajo vse adute v svojih rokah. Zima prihaja, EU bo zmrzovala, evropsko gospodarstvo bo na kolenih in tudi Ukrajinci bodo čez zimo zmrzovali. Zakaj ...prikaži več bi se Rusi pogajali s poraženci?