Japonsko zdravilo, ki ga bomo dobili, obeta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Sloveniji je uspelo prepričati Japonce, da nam bodo kot prvim poslali zdravilo, ki se je v boju s covid-19 izkazalo za uspešno. Favipiravir so preučili tudi na Fakulteti za farmacijo.
Oglej si celoten članek

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki ga bo dežela vzhajajočega sonca poslala tudi Sloveniji, nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, sporočajo iz posebne skupine na Fakulteti za farmacijo. A pri tem dodajajo, da so dokazi še zelo omejeni.

Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo.

 

Koronavirus Odlična novica: Japonci nam bodo poslali zdravilo!

S fakultete sporočajo, da so v preteklem tednu objavili klinično raziskavo, ki je potekala na Kitajskem, zdravilo Favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak.

Foto: Epa koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus avtobus

Da bo Japonska omenjeno zdravilo poslala tudi Sloveniji, je pred dnevi potrdila vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu Mojca Matičič. Nedavne študije so pokazale, da je favipiravir, zdravilo za zdravljenje gripe, učinkovito v boju s koronavirusom. "Gre za zdravilo, ki ga imajo Japonci že od 2014 za zdravljenje gripe, a so ga zadrževali v svoji državi. Ko je prišel covid-19, so ga uporabljali tudi na teh bolnikih," je povedala dr. Mojca Matičič. 

Čakajo na rezultate Prvi slovenski pacient že z novim zdravilom proti covid-19

Izboljšave na pljučih

"Rezultati kažejo, da se pri teh pacientih ob zdravljenju s favipiravirjem pomembno skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih," so v skupini za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom na farmacevtski fakulteti zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da na Kitajskem trenutno poteka druga klinična raziskava, v katero je vključeno 236 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom.

To ni edino zdravilo, s katerim razpolaga slovensko zdravstvo v boju s koronavirusom. Na razpolago so tudi druga zdravila, ki so se v različnih raziskavah izkazala za učinkovita. "Čudežnega zdravila ni na voljo. To so samo zdravila, ki lahko olajšajo potek bolezni," je pojasnila dr. Mojca Matičič in dodala: "Virus bomo lahko premagali šele takrat, ko bomo lahko usmerili zdravljenje proti samemu virus sars-cov2."

Koronavirus Slovenija v pogovorih za japonsko zdravilo

Začetni rezultati nakazujejo na ugodne učinke favipiravirja, vendar le pri podskupini bolnikov, pri katerih potek bolezni ni težek, poudarjajo v omenjeni skupini in opozarjajo, da je za celovit sklep o učinkovitosti zdravila potrebno počakati na dodatne študije.

Foto: Epa Koronavirus v Franciji

Dobra novica! To znano zdravilo naj bi pomagalo proti koronavirusu!

Za konec v skupini dodajajo, da bo treba za končno potrditev učinkovitosti favipiravirja pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 počakati na rezultate potekajočih kliničnih študij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:03 3. April 2020.

    ja ja pomoje tudi ja, od vseh držav sveta bo japonska lih sloveniji prvi dala zdravilo HAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHHA

  • 08:50 3. April 2020.

    Ali me spomin vara, ali je bil par dni nazaj nekje članek, da to zdravilo dobimo "jutri"? Glede na datume …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.