Zdravje
3435 ogledov

Japonsko zdravilo, ki ga bomo dobili, obeta

koronavirus COVID-19 test Profimedia
Sloveniji je uspelo prepričati Japonce, da nam bodo kot prvim poslali zdravilo, ki se je v boju s covid-19 izkazalo za uspešno. Favipiravir so preučili tudi na Fakulteti za farmacijo.

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki ga bo dežela vzhajajočega sonca poslala tudi Sloveniji, nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, sporočajo iz posebne skupine na Fakulteti za farmacijo. A pri tem dodajajo, da so dokazi še zelo omejeni.

Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo.

 

Koronavirus Koronavirus Slovenija Odlična novica: Japonci nam bodo poslali zdravilo!

S fakultete sporočajo, da so v preteklem tednu objavili klinično raziskavo, ki je potekala na Kitajskem, zdravilo Favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak.

koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus avtobus | Avtor: Epa Epa

Da bo Japonska omenjeno zdravilo poslala tudi Sloveniji, je pred dnevi potrdila vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu Mojca Matičič. Nedavne študije so pokazale, da je favipiravir, zdravilo za zdravljenje gripe, učinkovito v boju s koronavirusom. "Gre za zdravilo, ki ga imajo Japonci že od 2014 za zdravljenje gripe, a so ga zadrževali v svoji državi. Ko je prišel covid-19, so ga uporabljali tudi na teh bolnikih," je povedala dr. Mojca Matičič. 

Intenzivna nega koronavirus Čakajo na rezultate Zdravje Prvi slovenski pacient že z novim zdravilom proti covid-19

Izboljšave na pljučih

"Rezultati kažejo, da se pri teh pacientih ob zdravljenju s favipiravirjem pomembno skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih," so v skupini za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom na farmacevtski fakulteti zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da na Kitajskem trenutno poteka druga klinična raziskava, v katero je vključeno 236 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom.

To ni edino zdravilo, s katerim razpolaga slovensko zdravstvo v boju s koronavirusom. Na razpolago so tudi druga zdravila, ki so se v različnih raziskavah izkazala za učinkovita. "Čudežnega zdravila ni na voljo. To so samo zdravila, ki lahko olajšajo potek bolezni," je pojasnila dr. Mojca Matičič in dodala: "Virus bomo lahko premagali šele takrat, ko bomo lahko usmerili zdravljenje proti samemu virus sars-cov2."

koronavirus Koronavirus Zdravje Slovenija v pogovorih za japonsko zdravilo

Začetni rezultati nakazujejo na ugodne učinke favipiravirja, vendar le pri podskupini bolnikov, pri katerih potek bolezni ni težek, poudarjajo v omenjeni skupini in opozarjajo, da je za celovit sklep o učinkovitosti zdravila potrebno počakati na dodatne študije.

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

koronavirus Dobra novica! Zdravje To znano zdravilo naj bi pomagalo proti koronavirusu!

Za konec v skupini dodajajo, da bo treba za končno potrditev učinkovitosti favipiravirja pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 počakati na rezultate potekajočih kliničnih študij.

Komentarjev 5
  • kvasetotidogajamona 09:03 03.april 2020.

    ja ja pomoje tudi ja, od vseh držav sveta bo japonska lih sloveniji prvi dala zdravilo HAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHHA

  • dusan72 08:50 03.april 2020.

    Ali me spomin vara, ali je bil par dni nazaj nekje članek, da to zdravilo dobimo "jutri"? Glede na datume očitno ne govorimo več o časovnih pasovih ampak časovnih dneh .