Ošpice: Skrb WHO zaradi hudega izbruha Evropi : 400 odstotni porast primerov, 35 ljudi je umrlo

Foto: Profimedia
Petnajst držav evropske regije je lani beležilo velik izbruh. V Srbiji je umrla že peta žrtev ošpic
Oglej si celoten članek

30-letna ženska je umrla na infekcijski kliniki v Beogradu. Po poročanju srbskih medijev 30-letnica ni bila cepljena. Umrla naj bi že pred štirimi dnevi, ko so jo v bolnišnici sprejeli zaradi pljučnice, ki se je pojavila kot posledica ošpic. 

Srbski inštitut za javno zdravje je danes objavil, da so v Srbiji  v lanskem in letošnjem letu zabeležili že 2.280 primerov ošpic. Tri žrtve te nalezljive bolezni so umrle v Beogradu, dve pa v kliničnem centru v Nišu. 

Medtem Svetovna zdravstvena organizacija WHO v današnjem sporočilu za javnost opozarja na velik izbruh ošpic v Evropi. Ta zelo nalezljiva bolezen, ki jo spremljajo vročina, prehlad in srbeči izpuščaji, je še vedno eden od glavnih vzrokov za smrt mlajših otrok. Pri nosečnicah lahko vodi v splav.

Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Lani je v Evropi zbolelo 21 315 ljudi, 35 jih je umrlo. Na WHO opozarjajo, da gre za 400 odstotni porast primerov ošpic v Evropi v primerjavi z letom 2016, ko so jih zabeležili rekordno malo -  5273 primerov.

Petnajst držav evropske regije je lani beležilo velike izbruhe ošpic ( več kot 100 primerov). Najbolj ogrožene države so bile  Romunija, Italija in Ukrajina. V Sloveniji so bili v letu 2017 zabeleženi vsaj trije primeri ošpic, ki so bili sporočeni evropskemu centru za nadzor nalezljivih bolezni. Prvi primer je bil vnesen, preostali zboleli pa so bili v stiku z bolnikom, dogajalo se je v ljubljanski regiji. O dveh primerih ošpic v Sloveniji smo poročali tudi letos. 

Bolezen Okuženi ošpice trosil tudi po Izoli

Otrok v bolnišnici Ošpice tudi v Sloveniji

Zdravje Ošpice: Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja

"Več kot 20 tisoč primerov ošpic in 35 življenj, izgubljenih samo v letu 2017, je tragedija, ki je preprosto ne moremo sprejeti " je dejala  Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO za Evropo. Strokovnjakinja je  ponovno opozorila, da je pojavljanje ošpic v Evropi posledica upada precepljenosti.

Ni bil cepljen Zaradi ošpic umrl dveletni deček

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:33 20. Februar 2018.

    2/3 od tega so vodene koze ali drugi izpuščaji, k dohtarji itak ne razločijo ne enega ne drugega. Tipičen primer …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.