Spodbudne novice o Pfizerjevem cepivu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Raziskava, objavljena v The New England Journal of Medicine, je pokazala, da je Pfizerjevo cepivo uspešno proti brazilski različici.
Oglej si celoten članek

V sodelovanju z Univerzo v Teksasu so v laboratoriju preverjali učinkovitost cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech pri okužbi z brazilsko različico virusa SARS-CoV-2, navaja Reuters. Cepivo je bilo učinkovito proti omenjeni različici virusa, katere prvi primeri so bili ta teden potrjeni tudi v Sloveniji. 

Cepljenje Kacin: Vzgojiteljice naj premislijo, ali je cincanje primerno

Kri ljudi, ki so že bili cepljeni proti covidu-19, so izpostavili v laboratoriju narejeni različici virusa, ki ima podobno mutacijo koničastega proteina, kot različica, ki so jo najprej odkrili v Braziliji. Protitelesa v krvi so uspešno onesposobila omenjeni protein.

Brazilska različica se širi hitreje kot nekatere druge različice virusa. 

Pfizerjevo cepivo je učinkovito tudi proti angleški in južnoafriški različici, kažejo študije, a je v primeru južnoafriške različice učinkovitost manjša. Proizvajalec je sicer napovedal, da pripravljajo cepivo posebej za južnoafriško različico. 

Zdravje Še po dobrem letu pandemije ne poznamo odgovorov na ta vprašanja

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.