Zdravje
424 ogledov

Spodbudne novice o Pfizerjevem cepivu

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Profimedia
Raziskava, objavljena v The New England Journal of Medicine, je pokazala, da je Pfizerjevo cepivo uspešno proti brazilski različici.

V sodelovanju z Univerzo v Teksasu so v laboratoriju preverjali učinkovitost cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech pri okužbi z brazilsko različico virusa SARS-CoV-2, navaja Reuters. Cepivo je bilo učinkovito proti omenjeni različici virusa, katere prvi primeri so bili ta teden potrjeni tudi v Sloveniji. 

Jelko Kacin Cepljenje Slovenija Kacin: Vzgojiteljice naj premislijo, ali je cincanje primerno

Kri ljudi, ki so že bili cepljeni proti covidu-19, so izpostavili v laboratoriju narejeni različici virusa, ki ima podobno mutacijo koničastega proteina, kot različica, ki so jo najprej odkrili v Braziliji. Protitelesa v krvi so uspešno onesposobila omenjeni protein.

Brazilska različica se širi hitreje kot nekatere druge različice virusa. 

Pfizerjevo cepivo je učinkovito tudi proti angleški in južnoafriški različici, kažejo študije, a je v primeru južnoafriške različice učinkovitost manjša. Proizvajalec je sicer napovedal, da pripravljajo cepivo posebej za južnoafriško različico. 

Testiranje za covid-19 v Kranju Zdravje Še po dobrem letu pandemije ne poznamo odgovorov na ta vprašanja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.