Slovenija
13054 ogledov

Kacin: Vzgojiteljice naj premislijo, ali je cincanje primerno

Jelko Kacin STA
Zanimanje za cepljenje je po besedah Kacina precej višje pri učiteljicah kot pri vzgojiteljicah.

Jelko Kacin, državni sekretar, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, je na današnji tiskovni konferenci predstavil vsebino dogovora med NIJZ in farmacevtsko družbo Salus, ki po besedah Kacina že izvaja nekatere aktivnosti, da bi lahko bili kos bolj obsežnemu cepljenju, ki nas čaka v naslednjih mesecih. 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, se bodo morali vsak teden testirati

"Ta firma je tudi pogodbeni partner in predstavnik največjega dobavitelja cepiv Pfizer, ima ustrezne prostore za hranjenje cepiv," je poudaril Kacin. "Sprejema pošiljke, skladišči cepiva v zahtevnih temperaturnih pogojih, pripravlja in izdaja cepiva ter skrbi za prevoz cepiv s spremljajočo logistiko. Verjamemo, da bo tak način delovanja omogočil NIJZ, da se v veliko večji meri osredotoči na druge elemente - na natančno spremljanje potreb in dodeljevanje količin cepiva, da bomo v točno določenih časovnih intervalih pravočasno in na pravo mesto dostavljali primerno število vijal in novih odmerkov."

"Ne želimo, da cepivo stoji na določenih lokacijah," je poudaril Kacin in ob tem naveden, da se je zgodilo, da je na enem cepilnem mestu propadlo nekaj vijal, ker je prišlo do izpada elektrike na zamrzovalniku. "Šele naslednji dan so ugotovili, da se je zamrzovalnik odtalil. Iz takih razlogov želimo, da pogodbeni partner dobavlja sveža cepiva, da se takoj porabijo in ne tvegamo, da se dragoceni odmerki izgubijo." 

Poudaril je, da v četrtek pričakujejo pozitivno odločitev EME glede cepiva Janssen, ki je del skupine Johnson in Johnson. "Cepivo je koncipirano kot cepivo z enim samim odmerkom, najpozneje v petek računamo, da bo komisija potrdila začasno dovoljenje," je dejal Kacin. "Dostavljavec mora dostaviti predvidene količine, kakšne bodo točno številke, ne vemo. Naši izračuni govorijo, da bi morali do konca maja dobiti 230 tisoč odmerkov, kar pomeni, da bomo s cepljenjem pokrili 230 prebivalcev. To bo povečalo možnost, da dosežemo cilj precepljenosti."

Covid-19 v Sloveniji COVID-19 V SLO Zdravje Novi podatki: Število okužb še kar vztraja in vztraja

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

V marcu po besedah Kacina sicer pričakujejo sto tisoč odmerkov Pfizerja, 30 tisoč odmerkov Moderne in 150 tisoč AstreZeneca. "Povečuje se število dobav AstraZenece, 4. marca smo prejeli 21.600 odmerkov, to je manj, kot je bilo napovedano," je dejal Kacin. "V četrtek, 11. marca, se bo dobava nekoliko povečala v primerjavi s tem, kako je bilo načrtovano. Vseh številk nimamo potrjenih, gre za izračun, ki je narejen iz deleža evropskega kontingenta."

"Dokler ni vse znano, ni nič znano, mi se bomo trudili, da bi poskušali v drugem kvartalu povečati dobavo novega cepiva Janssen, ki bi nam precej premagalo. Nismo še na polovici prebivalstva, ampak se bomo trudili. Zaganjamo sistem cepljenja, ki bi nam omogočil, da, ko bo cepiva dovolj, cepimo tudi vse dni v tednu. Na nekaterih cepilnih mestih bodo že sedaj cepili tudi v soboto, da bi čim več učiteljev in vzgojiteljiev cepili pravočasno."

Jelko Kacin

Konec tega meseca naj bi po besedah Kacina prejeli enkratni prihod pošiljke, ki presega 50 tisoč odmerkov. "Od AstraZenece bomo prvič dobili preko 150 odmerkov, kar pomeni, da bo AstraZeneca za nekaj časa prehitela Pfizer," je izpostavil Kacin. "V tem mesecu bomo v Sloveniji uporabili 282 tisoč odmerkov, kar kaže, da se vendarle število odmerkov vztrajno povečuje. Mi bi si želeli več, a to so v tem trenutku realne številke - nimamo pravice sanjati, to je dosegljivo." 

Cepivo za covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Covid-19: Tako trenutno poteka cepljenje

Poudaril je, da je cepivo AstraZenece namenjeno cepljenju kroničnih bolnikov ter cepljenju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, pri čemer ne gre le za vzgojitelje in učitelje, ampak tudi za preostale zaposlene. "Med vzgojitelji je interes pol manjši kot med učitelji in profesorji," je dejal Kacin. "To je tisto, kar nas skrbi. Pozivamo jih, naj premislijo, ali je to cincanje na njihovi strani primerno in odgovorno do njih in otrok, predvsem pa do sebe in svojih bližnjih. Zavedati se moramo, da desettisoči težko pričakujejo, da bodo čim prej prišli na vrsto."

Dobave v drugem kvartalu

Količina cepiv, ki jih bo dobila Slovenija v drugem kvartalu še ni znana. "Nekateri proizvajalci so nam že dali številke, podpisana je dodatna pogodba za dobave Pfizerja - za drugi kvartal 342 tisoč odmerkov," je napovedal Kacin. "Kako bo to porazdeljeno po mesecih, še ne vemo natančno, glede na to, da potrebujemo dva odmerka. To pomeni, da se bo iz tega v Sloveniji cepilo 170 tisoč prebivalcev." 

"V tem trenutku bi moralo biti dovolj cepiva AstraZenece za kronične bolnike, učitelje in vzgojitelje."

Jelko Kacin

Covid-19, cepivo, AstraZeneca | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede Moderne nimajo točnih številk, 37 tisoč je po besedah Kacina zgornja številka. "Do 37 tisoč odmerkov lahko pričakujemo v aprilu, kako se bo povečevalo naprej, ne morem napovedati," je dejal Kacin. Prav tako niso znane točne številke za AstraZenco. "V marcu pričakujemo devet milijonov odmerkov za celotno Evropo, nam pripada 0,47 odstotka, kar pomeni, da bi lahko bilo v marcu kakih 40 tisoč odmerkov več. Ali bo temu res tako, ali se bomo še bolj približali številki 300 tisoč odmerkov, ni mogoče odgovoriti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • JZekspert 18:01 09.marec 2021.

    ...naj razmislijo, ali je cincanje primerno? Je to neke vrste žuganje, prisila, opozorilo pred nezakonitimi sankcijami? Ej, Jelko, tole se res ne bo dobro končalo zate, niti malo in nihče ne bo točil solz za tabo...

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 16:11 09.marec 2021.

    Na koncu bo cepiva še preveč in ga bodo stran metali. Pravi bedaki. Cepilne centre bi morali enostavno odpreti za vse in kdor pride pač pride in se cepi brez omejitev po starosti in delovnem mestu. Glede na količine, ki ...prikaži več jih zdaj dobijo vsak teden bo večji problem organizacija cepljenja, kot pa dobava cepiva.

  • sajnires 15:59 09.marec 2021.

    pa kaj je Jelko kriv, če se nočejo cepiti...