Slovenija
68333 ogledov

Kacin: Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, se bodo morali vsak teden testirati

Jelko Kacin Saša Despot
Kjer so dobro organizirani, bodo zaposlene v vrtcih in šolah po besedah Kacina cepili že ta teden.

V večjih zdravstvenih domovih po državi trenutno povečini še vedno cepijo starejše od 75 let, teče tudi cepljenje najstarejših skupin prebivalstva z drugim odmerkom in najranljivejših kroničnih bolnikov. Ponekod, na primer v Murski Soboti, so po poročanju STA že začeli cepiti starejše od 70 let, nekateri pa tudi zaposlene v šolstvu.

V Zdravstvenem domu Ljubljana v tem tednu nadaljujejo cepljenje skupine posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter cepljenje z drugim odmerkom, po 15. marcu pa po poročanju STA predvidevajo cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V zvezi s slednjimi trenutno pridobivajo interes za cepljenje.

Cepljenje cepivo covid-19 Covid-19 Slovenija Prihodnji teden množično cepljenje vzgojiteljev in učiteljev

Prve šolnike so že cepili v Kočevju, v nadaljevanju pa naj bi zaposlene v vzgoji in izobraževanju pospešeno cepili v naslednjih dneh. "Tam, kjer so dobro organizirani, bodo veliko večino vzgojiteljev in učiteljev lahko pocepili že ta teden," je za Val 202 povedal Jelko Kacin, državni sekretar, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19. Cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je glede na vladno strategijo cepljenja prioritetno, če želimo imeti odprte šole, če se epidemiološka situacija poslabša. 

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Slovenija Smrt po cepljenju: "Motnja strjevanja krvi ni bila zapisana kot stranski učinek"

"Cepljenje učiteljev je predpogoj za nadaljevanje pouka v šolah," je za nacionalni radio povedal Kacin. "Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, se bodo morali vsak teden testirati. Odziv je različen, na mariborskem koncu je pri 70 odstotkih, to, kar sam preverjam, je med 50 in 60 odstotkov, ampak je treba upoštevati, da je nekaj še vedno prebolelih, nekaj zaposlenih je na porodniškem dopustu. Ko seštejete, je vtis bolj ali manj povsod enak - med 60 in 70 odstotki v tej fazi, kar je zelo spodbudno."

Kacin računa, da bo z novimi dobavami cepiva mogoče nadomestiti zamujeno. Ta teden pričakujejo 52 tisoč odmerkov cepiva, od tega skoraj 30 tisoč AstraZenece. "Zasledujemo cilj, da do konca junija cepimo polovico prebivalstva," je za Val 202 še povedal Kacin. "V marcu računamo na 230 do 250 tisoč odmerkov, v aprilu pa vsaj sto tisoč več." 

Cepivo za covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Covid-19: Tako trenutno poteka cepljenje

Do konca meseca naj bi Slovenija glede na pogodbo dobila prvo pošiljko cepiva Janssen, ki je del skupine Johnson and Johnson, in čaka na odobritev EME.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 44
  • Gandolf 20:53 30.marec 2021.

    Ko se zagoni drzava do dna. Ti namesto pravnikov in doktorjev znanosti prodajajo buče ala Kacin, Hojs ,Moderndorfer in ostali cepilci iz parlamenta

  • ilija 13:12 13.marec 2021.

    Saj ni potrebna grožnja potrebno je ljudjem dati možnost da izbirajo cepivo jest sem za cepitev samo sem pa proti da bodo šparali AstraZenico in da bodo z njim cepili ljudje ki so manj ogroženi bi se pa cepil z ...prikaži večz Jonson&Jonson enkrat te cepijo in to je to naj dajo ljudjem priložnost da izbirajo pa če tudi plača nekdo iz svojega žepa.

  • jakec1575 00:08 10.marec 2021.

    zanimivo. cepivo ne preprcuje okuzevanja, ampak testirali se bodo pa tisti, ki se ne cepijo. samo tisti. matematika 2 obramboslovcev.

Sorodne novice