Uspehi zdravnikov v letu 2018: Neverjetno, kaj sta ženski naredila naša zdravnika

Foto: UKC LJ
Foto: UKC LJ
Slovenski zdravniki so v letu 2018 premikali meje tudi v svetovnem merilu.
Oglej si celoten članek

Foto: UKC LJ Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanovič Da v slovenskem zdravstvu vendarle ni vse tako črno, pričajo uspehi naših v svetu prepoznanih zdravnikov, na katere se ob zgodbah o čakalnih vrstah, korupciji in nenazadnje zapletih pri otroški srčni kirurgiji prepogosto pozabi.

Nos s podlakti

Tudi letos se jih je nabralo kar nekaj, najbolj pa je zagotovo odmeval dosežek ekipe pod vodstvom plastičnega kirurga Uroša Ahčana. Ta je s pomočjo 3D-modela kot prva na svetu iz kosti in mehkih tkiv naredila nos na podlahti in ga nato kot ožiljen in oživčen oblikovan del telesa prenesla na obraz bolnice, ki so ji zaradi invazivnega kožnega raka amputirali nos.

"Premikamo meje tudi v svetovnem merilu in s predanostjo opravljamo najlepši poklic na svetu," je dejal predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opeklin, s katerim je operiral tudi Vojko Didanovič s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana.

Sicer se v ljubljanskem kliničnem centru s profesorjem Ahčanom in njegovo ekipo z rekonstrkcijo dojke uvrščajo med pet svetovnih centrov. 

Hkratna presaditev pljučnih kril

V letu 2018 so v UKC prvič presadili tudi obe pljučni krili, s katerimi je pacient lahko zadihal že naslednji dan. "Včasih dvomimo v našo bolnišnico, čeprav se je na tem primeru lepo pokazalo, koliko znanja imamo in kako lahko povežemo veliko različnih strok za tako zapleten poseg kot je presaditev pljuč, ter da ekipa dvajsetih ljudi sredi noči deluje usklajeno, brez kakršnihkoli težav v komunikaciji. To je res čudovito, da bolniku, ki ni imel druge možnosti, lahko pomagamo v naši bolnici," je ob predstavitvi uspeha dejal torokalni kirurg Tomaž Štupnik.

Zdravje Prelomni uspeh slovenskih zdravnikov

Vodja Centra za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana dr. Ivan Kneževič je ob tem poudaril, da je bila "tisti petek" ekipa tako kot vsak dan v službi že od zjutraj. "Transplantacijska dejavnost je za celoten tim dodatna dejavnost poleg rednega dela. Transplantacij namreč ni toliko, da bi bili številni strokovnjaki v službi samo za to dejavnost, pa vendar je Slovenija ena najuspešnejših držav po številu transplantacij na število prebivalcev."

Triletniku laparoskopsko odstranili tumor 

Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so pred mesecem dni prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri 3-letnem otroku. Poseg sta opravila domača kirurga - Simon Hawlina s Kliničnega oddelka za urologijo, asistiral mu je Robert Kordič, vodja Oddelka za otroško kirurgijo na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

Nov uspeh slovenskih kirurgov Operacija: Takšna diagnoza pri tako majhnem otroku zelo redka

Odpoved srca in minimalna reza na prsnem košu

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ) so koncem novembra sporočili,  da so njihovi srčni kirurgi pri končni odpovedi srca vstavili mehanično podporo skozi dva minimalna reza na prsnem košu, kar pomeni, da ni bil potreben celoten prerez grodnice, kar je običajni način kirurškega zdravljenja. Gre za prvi takšen poseg v Sloveniji, ki so ga opravili  na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana pod vodstvom Tomislava Klokočovnika.

Dobra novica Srčna kirurgija: Nov dosežek v UKC Ljubljana

5 letni deklici povrnili sluh

Ekipa strokovnjakov ušesne kirurgije in nevrokirurgije ter ostalih sodelujočih zdravstvenih delavcev je prvič v Sloveniji, ob navzočnosti tutorjev iz tujine, izvedla vstavitev ABI – slušni vsadek v možgansko deblo. Združili so znanost, visoke tehnologije, tehnike ter neprecenljiva znanja in izkušnje dosedanjega dela in 5-letno deklico, po dveh letih gluhote, povrnili v svet zvočne zaznave. Izvedli so vrhunsko, v Evropi redko videno operacijo. 

Najboljša metoda doslej

Oseminšestdeset let po nastanku prvega laboratorija za potrebe nuklearne medicine so na Kliniki za nuklearno medicino v mesecu oktobru prvič v Sloveniji uvedli nov diagnostični pristop ugotavljanja prisotnosti in razširjenosti nevroendokrinih tumorjev ter spremljanju učinkovitosti zdravljenja teh bolnikov.

Foto: UKC LJ Bolnikom je tako od leta 2018 na voljo najboljša metoda diagnostike nevroendokrinih tumorjev doslej. S pomočjo PET/CT preiskave, pri kateri uporabijo galij-68, se lahko pravočasno postavi diagnozo, oceni stanje bolezni in izbere najboljše zdravljenje oziroma zazna spremembo bolezni. "Navadno odkrijemo od 65 do 70 odstotkov nevroendokrinih tumorjev, z novo metodo z galijem-68 pa jih odkrijemo 90 odstotkov ali več. Gledano globalno je to najbolj učinkovita diagnostika," je povedal dr. Luka Ležaič iz Klinike za nuklearno medicino.

Video Najboljša metoda doslej: V UKC Ljubljana pomembna pridobitev za bolnike

Znanstveniki Inštituta Jožef Štefan so v sodelovanju z UKC Ljubljana iz kačjega strupa izolirali posebni protein. Zaradi unikatne strukture in načina delovanja odkritje obeta nov način zdravljenja venske tromboze, kar dokazuje tudi objava v eni najuglednejših znanstvenih revij s področja, Thrombosis and Haemostasis.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.