Avto
16261 ogledov

28 smrti zaradi brezstičnega ključa v avtih

Gumb za zagon Toyota
Neverjetno, kakšne težave zaradi prižiganja avtomobilov z gumbom in ne ključem.

V ZDA ima sistem zagona avta brez ključa (keyless) vgrajena že več kot polovica vseh novih avtomobilov in je tako postal povsem standardna lastnost vozil. 

Vendar pa naj bi po poročanju New York Timesa kar 28 ljudi dokazano umrlo zaradi posledic uporabe keyless sistema, še 45 pa je bilo v bolnišnični oskrbi ali imajo danes celo trajne posledice. Zakaj?

Vozniki in voznice preprosto pozabijo ugasniti avto, ko zapeljejo v garažo. V ZDA pa je standard, da se garaža pogosto drži neposredno vhoda v dnevne bivalne prostore.

BMW 540i BREZSTIČNI KLJUČI IN TATOVI Avto ADAC avtomobilskim proizvajalcem: Bolje poskrbite za zaščito!

Avto sicer v času parkiranja ugasne zaradi delovanja sistema stop-start, čez nekaj časa pa motor znova prične delovati in se zato posledično naberejo v garaži nevarni plini. Če motor deluje dovolj časa, lahko koncentracija ogljikovega monoksida postane tako visoka, da postane smrtonosna. 

Ameriška agencija za prometno varnost NHTSA je že predstavila spremembe, po katerih bi moral vsak avto opozoriti voznika, če kontakt ob izstopu ne bi bil popolnoma izklopljen, kar pa pri proizvajalcih ni naletelo na veliko odobravanja. 

Start stop IZKUŠNJE MEHANIKA Avto Se samodejno ugašanje v praksi sploh izplača?

Ford prostovoljno že uporablja drugačen sistem, saj njegovi avti prenehajo delovati sami od sebe, če po 30 minutah ne zaznajo ključa v avtu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Dušan Jakič 13:37 16.maj 2018.

    Pri oplu je to super rešeno, ko parkiraš in se ugasne motor zaradi start/stop sistema - se motor zalaufa takoj ko odpreš vrata - torej ni varjante da greš stran od avta in se ta potem sam prižge. Očitno pa ...prikaži več ti bizgeci avta ne zaklenejo - ker se zakljenjen avto ne vžge, ane?

  • zdrej 08:20 16.maj 2018.

    Že mogoče, ampak vsi pozabljamo, zato še nismo neumni. Tehnologija pa mora pomagati, ne škodovati. Že če bi naredili, da recimo ni nikogar na voznikovem sedežu, da se avto ne more vžgat, bi rešili ta problem.

  • Avatar darklord
    darklord 08:15 16.maj 2018.

    pozabijo izkljuciti motor?????? sistem je ok, folk je neumen....