Avto
1234 ogledov

400 evrov, če gre moped več kot 25 km/h

Motor Facebook
Policisti so v Novem mestu in Trebnjem med nadzorom prometa ustavili voznika mopedov, ki sta presegala konstrukcijsko hitrost motociklov, določeno na 25 km/h. Kazen je visoka, 400 evrov.

Po odrejenem izrednem tehničnem pregledu so ugotovili, da so mopeda predelali. Prvi je dosegal hitrost več kot 58 kilometrov, drugi pa 36 kilometrov na uro. Obe vozili so zasegli, zoper kršitelja, 67-letnega voznika mopeda znamke Piaggio Ciaoin in 45-letnega voznika enakega mopeda, pa na sodišče naslovili obdolžilna predloga.

Policisti bdijo nad temi dvokolesi in njihovimi vozniki, med drugim jih zanima predvsem, ali so lastniki nepooblaščeno brkljali po drobovju in s tem bistveno spremenili tehnične lastnosti. Tako so v lanski avgustovski akciji naleteli na dve kolesi s pomožnim motorjem, ki sta dosegalali hitrost 94 in celo 103 km/h.

Najpogostejše "friziranje"

Najpreprostejša predelava skuterjev in podobnih vozil je odprava blokade, ki preprečuje, da bi šlo vozilo hitreje od zakonsko določene meje. Nadalje pa marsikdo poveča moč še z brušenjem motornega cilindra ali kanalov za dovod mešanice, pogosta je menjava zobnikov za drugačno razmerje prenosa moči z motorja na pogonsko kolo ali spreminjanje valjčkov v motorju skuterjev.

Kazen plačajo tudi starši

Zakon o motornih vozilih v takšnih primerih predpisuje globo za gospodarske družbe 4.000 evrov, za odgovorne osebe 400 evrov, enako za fizične osebe, ki jih dobijo s takšnim prevoznim sredstvom. Če so prekrškarji mladoletni, kazen grozi tudi njihovim staršem zaradi opustitve nadzora nad otrokom oziroma mladoletnikom, ki je udeležen v prometu.

Komentarjev 7
  • Trovlak 20:58 25.marec 2014.

    Hahaha to so totalne banalnosti. Zaradi teh oglobljenih ali polovljenih mopedistov ne bo v prometu prav nič varneje, ker tovrstni udeleženci v prometu ne predstavljajo nevarnosti. Rajši bi se usmerili v preventivno ukrepanje in podučevanje starostnikov, ki imajo še vedno ...prikaži več vozniški izpit (po možnosti narejen leta 1960) in ne obvladajo današnjih pravil ter vožnje v rondojih, na avtocesti, ipd. Prav tako bi usmerili znanje (?) in energijo v preprečevanje, da se na AC lahko zapelje v kontra smer.

  • speris 19:28 25.marec 2014.

    10 let nazaj ni blo treba registrirat 50ccm pa je bila vsaj obvezna celada. Zdej klinci vozijo z istimi motorji in blokadami, ki jih seveda odstranijo, brez celad. Lepo skrbi drzava za nase otroke.

  • gzziuj 19:10 25.marec 2014.

    Pozor, zavajate!MOPED (»kolo z motorjem«) je motorno vozilo z dvema ali tremi kolesi, katerega delovna prostornina motorja na prisilni vžig ne presega 50 ccm ali moč motorja na kompresijski vžig ali trajna nazivna moč elektromotorja ne presega 4 kW ...prikaži več in pri katerem konstrukcijsko določena hitrost NE PRESEGA 45KM/H.Vi dejansko pišete o kolesu s pomožnim motorjem in ne mopedu!