Avto
30 ogledov

Motoristi, oblecite se v žive barve

Motorist Žurnal24 main
Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije tako motoriste kot preostale udeležence v prometu poziva, naj hitrost prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim. Inštruktor varne vožnje Brane Legan dodaja, naj motoristi z ustreznimi oblačili poskrbijo tudi za vidnost.

Lani se je varnost voznikov enoslednih motornih vozil izboljšala, saj se je zgodilo manj nesreč z njihovo udeležbo. Na slovenskih cestah je umrlo manj motoristov in mopedistov kot v letih pred tem, prav tako se jih je manj poškodovalo, je v današnji izjavi za medije povedal Matjaž Leskovar.

Več alkoholiziranih voznikov enoslednih vozil

Je pa opozoril, da so lani zaznali več alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med motoristi in mopedisti. Povprečna koncentracija alkohola pri voznikih motornih koles, ki so alkoholizirani povzročili prometno nesrečo, je bila 1,43 grama alkohola na kilogram krvi, pri voznikih mopeda pa 1,65 grama na kilogram.

Največ nesreč se po Leskovarjevih besedah še vedno zgodi v poletnih mesecih, pa tudi v uvodnih, spomladanskih mesecih. Pri motoristih v tem pogledu izstopajo dnevi ob koncu tedna, pri mopedistih pa dnevi med tednom.

Leskovar vse voznike enoslednih motornih vozil zato opozarja, naj hitrost prilagodijo razmeram na cesti. Marsikje so na voziščih še vedno udarne jame, luknje in pesek. Prav tako se na cestah lahko pojavijo ovire zaradi spravila lesa iz gozdov ter s tem tudi več tovornih vozil, traktorjev in delovnih strojev. Te Leskovar poziva, naj cesto za sabo počistijo.

Pozor, motoristi na cesti

Vse druge udeležence v prometu pa opozarja, naj na cestah v prihodnjih tednih in mesecih pričakujejo več motoristov in mopedistov. Lani je policija v skoraj 40 odstotkih prometnih nesreč motoristov s smrtnim izidom zapisala izsiljevanje prednosti drugih udeležencev v prometu, je navedel.

Inštruktor varne vožnje AMZS Centra varne vožnje Brane Legan je izpostavil, da morajo motoristi za svojo varnost prvi poskrbeti sami, tako da prilagodijo hitrost razmeram in da znajo prepoznati nevarne okoliščine. Motoristi naj ob siceršnjem upoštevanju predpisov po njegovih besedah vozijo tako hitro, kolikor pred seboj vidijo. Če se namreč neka ovira pojavi v ovinku, se je izjemno težko ustaviti in se primerno odzvati.

Motoristi se morajo zavedati, da je njihova vidnost na cesti izjemno slaba, je opozoril Legan. Za primerno vidnost naj poskrbijo z živimi barvami oblačil, tudi sicer pa naj bodo primerno opremljeni. Brezhibno naj bo tudi motorno kolo, njegovo opremo pa naj primerno uporabljajo. Med drugim je opozoril, da je vožnja z dolgo lučjo izjemno nevarna.

Pozval pa jih je tudi k udeležbi na usposabljanju. V centru varne vožnje na Vranskem so namreč po njegovih besedah ugotovili, da so se motoristi, ki so se tečaja udeležili, za več kot 70 odstotkov manjkrat znašli v nevarnih okoliščinah, medtem ko se v nesreče praktično ne zapletajo več. "Obisk tega tečaja je tako za motoriste velik dobropis," je poudaril Legan.

Komentarjev 3
  • mb 09:32 20.marec 2014.

    kaj ti pomagajo žive barve pa luč, če se mudel v avtomobili čoha po mednožju pa govori po telefonu. Ko pa te zagleda pa zavije malce proti tebi

  • mb 09:30 20.marec 2014.

    enako velja za vse voznike. V vsaki skupini pa je 20 % norcevnekateri vozniki avtomobila na ozkih cestah, ko vidijo motorista se prav potrufijo, da bi motorista izrinili iz ceste

  • Bartimeus 19:17 17.marec 2014.

    Predvsem pa vozite po cestnoprometnih predpisih!