Avto
207 ogledov

90 odstotkov izrabljenih vozil "ponikne"

Odpad, avtoodpad, totalka Shutterstock
Družba Ekomobil bo po slovenskih mestih izvajala akcijo ozaveščanja o pravilnem ravnanju z izrabljenimi motornimi vozili.

V Sloveniji se namreč reciklira le deset odstotkov od okoli 60.000 izrabljenih vozil, čeprav je to za zadnjega lastnika brezplačno. Preostala "poniknejo" skupaj z nevarnimi snovmi.

Vsako leto vsaj 50 tisoč izrabljenih vozil

Družba Ekomobil je v Sloveniji pooblaščena za zbiranje in oddajo izrabljenih motornih vozil v obdelavo. Ta je mogoče brezplačno oddati v razgradnjo na 47 zbiralnih mestih, tam prejeto potrdilo pa lastniku služi kot osnovni dokument za odjavo vozila iz prometa.

Vendar pa na okoljskem ministrstvu ocenjujejo, da naj bi od 50.000 do 60.000 izrabljenih vozil, kolikor jih na leto nastane v Sloveniji, le dobrih deset odstotkov prevzeli izvajalci javne službe. Velika večina naj bi se namreč razgradila v okviru sivega trga na nenadzorovan način ali pa prodala zunaj EU, so sporočili iz Ekomobila.

Začetek v ponedeljek

Ekomobil bo tako v prihodnjih dneh po večjih slovenskih mestih organiziral akcijo ozaveščanja o pravilnem ravnanju z izrabljenimi motornimi vozili.

Začeli bodo danes v Kranju na Slovenskem trgu. V torek se bo akcija preselila na tržnico BTC v Ljubljani, dan pozneje na Trg svobode v Maribor, v četrtek v bližino mestne tržnice v Kopru in v petek na Novi trg v Novem mestu. Končala se bo v soboto, ko obiskovalce vabijo na Prešernovo ulico v Celju. V vseh teh dneh bodo sodelavci Ekomobila na navedenih lokacijah na voljo med 10. in 12. uro.

Komentarjev 4
  • brencl47 08:07 14.junij 2020.

    Vsekakor je to bolj ekološko, kot pa vsiljevanje raznoraznih električnih avtomovilov.

  • Marko Slovenia 11:22 11.november 2013.

    sivi trg ga razgradi 10x bol ekološko, ker se rabljeni deli šeenkrat prodajo/uporabijo!!!

  • Žurnalček 11:11 11.november 2013.

    In iz tega delate problem? Problem je na MOP , ker ne znajo povezati svoj računalnik z računalnikom in bazo odjavljenih vozil na UE. Pa kazen 1 jurja , pa da vidiš brajko , a bo še kakšen avto poniknil.