Avto
4396 ogledov

Absurd: Učitelj enkrat na teden na test, kandidat za šolo vožnje šestkrat

Vozniško dovoljenje Žurnal24
V soboto se ob predložitvi negativnega testa tako na strani izvajalcev kot uporabnikov spet lahko začne usposabljanje voznikov v šolah vožnje. Ker država ni prilagodila usposabljanja CPP na daljavo to pomeni, da bo moral kandidat v šestih dneh kar šestkrat na testiranje za covid-19. In tudi pred vsako vožnjo. Tako odgovarjajo na ministrstvu.

Vladni odlok določa, da lahko izvajalci vozniških usposabljanj ta izvajajo skladno s sprejetimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pod pogojem, da imajo izvajalci negativen izvid hitrega testa ali testa PCR, opravljenega v Sloveniji, ki ni starejši od 72 ur, kandidati za pridobitev vozniškega izpita pa ne starejšega od 24 ur.

Vozniška dovoljenja Avto Vozniška dovoljenja se podaljša, šole vožnje zaprte

To v praksi pomeni, da bo kandidat, ki hodi na predavanja za CPP (cesno prometne predpise), ki trajajo šest dni, v šestih zaporednih dneh moral šestkrat na test covid-19, vsak kandidat, ki opravlja praktični del voženj pa pred vsako vožnjo, kar v praksi pomeni v povprečju dvakrat tedensko. Absurdno, glede na to, da učitelje in tudi zdravstveno osebje testirajo le enkrat na teden. 

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju | Avtor: Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko Saša Despot

Glede na to, da večji del gospodarstva in tudi šole delujejo na daljavo, nas je zanimalo, zakaj tudi CPP ne poteka preko spleta? Na Agenciji za varnost prometa (AVP) so nas naslovili na Ministrstvo za infrastrukturo (MzI), kjer odgovarjajo, da je sprememba koncepta usposabljanja iz klasičnega na daljavo veliko zahtevnejša, kot deluje na prvi pogled. 

Cesta vožnja promet Razočaranje Avto Frizerke bolj pomembne od vozniške izobrazbe

Na daljavo ne gre

Na MzI so za zurnal24.si povedali, da so v zvezi z izvajanjem usposabljanj na daljavo na področju voznikov in vozil že opravili nekaj pripravljalnih aktivnosti, z možnostjo ocene izvedljivosti oziroma ugotavljanja potrebnih pogojev. "Na podlagi skrbne preučitve smo na MzI sprejeli stališče, da uvedba usposabljanj na daljavo v času epidemije ne zagotavlja ustreznega nivoja kakovosti usposabljanja, zato smo si prizadevali za sprostitev usposabljanja ob upoštevanju strožjih priporočil NIJZ." 

Šola vožnje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Zato tudi tako pogosta testiranja kandidatov. Na AVP in ministrstvu so nam namreč odgovorili, da je tako veliko število testov zaradi odločitve vlade na podlagi ocene epidemiološke slike. Ali bodo število testov omilili, nam niso odgovorili, so pa zapisali, da bo vlada sprejemala odločitve o morebitnih spremembah na podlagi skrbnega spremljanja izvajanja usposabljanj in tedenske ocene epidemiološkega stanja. 

voznik voznica vožnja rokavice Razkrivamo Avto Razkrivamo: Po naših cestah vozijo ilegalne šole vožnje

Inštruktor vožnje in direktor šole vožnje Šmarca Borut Žagar, ki je tudi v našem intervjuju aktivno opozarjal, da s tem, ko so šole vožnje za razliko od naših sosednjih držav zaprte, nastaja velika škoda s področja varnosti v prometu, odločitev vlade komentira: "V prvi vrsti smo veseli, da se dejavnost po skoraj treh mesecih od jesenskega zaprtja ponovno odpira. Je pa tako pogosta izvedba testiranj za nas pravi izziv, tako za naše zaposlene, še bolj za naše stranke."

50.000 dodatnih testov na teden

Žagar pravi, da po prvih poizvedovanjih pri izvajalcih tovrstnih testiranj dvomijo, da bodo testiranja potekala redno, brez zastojev. Na tedenski bazi gre pri seštevku vseh zaposlenih v njihovi dejavnosti in številu strank za več kot 50.000 testov. "Če prištejemo k temu še dejstvo, da so ponedeljki odslej praktično po vsej državi rezervirani samo za zaposlene v šolstvu in predšolski vzgoji, kmalu pridemo do težav, kako redno testirati ostalo "maso", ki bo sedaj na novo pritisnila na izvajalce testiranj. Vadbe varne vožnje, tečaji CPP, ure vožnje, vzgojne, psihosocialne delavnice, redna usposabljanja za izvajalce prevozov, ta masa je ogromna."

Borut žagar, šola vožnje Šmarca | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Žagar pravi, da bo vlada verjetno "premaknila" veljavnost testov tako za uslužbence kot tudi za stranke v njihovi panogi vsaj na teden dni. Podobno, kot imajo urejeno v osnovnem šolstvu in predšolski vzgoji.

Vozniški izpit Avto Vlada pod enim pogojem omogočila vozniška usposabljanja

"Odločitev okrog tega je na vladi, NIJZ-ju, mi smo trenutno zadovoljni, da lahko sploh začnemo opravljati dejavnost. Se bo pa obveznost testiranj, sploh tako pogostih, poznala pri interesu za usposabljanje. Pričakujemo manjši delež strank  - kolikšen bo, pa se bo pokazalo v prvih nekaj dneh naslednjega delovnega tedna."
 

Komentarjev 13
  • rd2dmk2 18:15 29.januar 2021.

    še tole je bilo v članku omenjeno, da ni možno izvest teorije učenja šole vožnje na daljavo. aaa.. 7 letni otrok se lahko uči na daljavo, 18 letnik pa tega ni zmožen.aja saj res, kaj se ta 18 letnik ne ...prikaži veče uči matematike fizike, elektrotehnike, medicine, strojništva , samo neke prometne predpise pa mu ni mogoče na daljavo posredovat. čudni so ti prfoksi prometni..

  • mamax 10:47 29.januar 2021.

    Malo takih, večina še vedno na nivoju ovc. https://fb.watch/3jyZAQgVHF/

  • Vozniček 10:33 29.januar 2021.

    A v Sloveniji imamo samo enega inštruktorja in ta ve vse o vseh? Novinar, kaj pa uravnoteženost poročanja? Če je en inštruktor vaš kolega, še ne pomeni, da zastopa vse ostale! Dajte kdaj še koga drugega kaj vprašat, ne enega ...prikaži več in istega, ki je uzurpiral vaše medijsko poročanje o tej temi.