Avto
244 ogledov

Airbaga ne bi bilo brez Slovenca

Airbag Petra Florijančiča IRZ Peter Florjančič
Airbag. Ima slovenskega očeta.

Pred časom. Med okoli 400 patentiranimi izumi Petra Florjančiča so najbolj znani razpršilec za parfume, okvirček za diapozitive in plastična zadrga. Rojeni Blejec pa je tudi velik ljubitelj avtomobilov; imel jih je kar 43, zato ne preseneča, da je veliko njegovih izumov povezanih tudi z avtomobilizmom.

Florjančič se je v zgodovino tako zapisal kot idejni oče varnostne zračne blazine (airbaga), ki je danes vgrajena v vsak nov avtomobil. Ideja je nastala sredi 50. let 20. stoletja na podlagi tragičnih nesreč, ko so na Nizozemskem avtomobili zelo pogosto padali v vodne kanale, zato so celo avtošole učile reševanja iz vode, je pojasnil Niko Jakelj iz IRZ Peter Florjančič.

Florjančiču je prišlo na misel, da bi imel vsak avto vgrajene zunanje napihljive balone, ki bi ga obdržali na gladini, ideja o blazinah pa je nato prerasla v zamisel o pripomočku, ki bi v notranjosti potniške kabine 
ublažil sile trka.

Jeklenko odneslo v nebo

Takratna tehnologija še ni dovoljevala proženja vreče z eksplozijo, temveč le na stisnjen zrak. Florjančič je poskuse izvajal v strnjenem naselju, in ko je jeklenka z zrakom drugič hrupno odletela v nebo, so mu nadaljnje raziskave prepovedali. Veliki proizvajalci avtomobilov so ostajali nedovzetni za Florjančičevo sicer patentirano idejo, zato je ostala v predalu. Ko je zaščita patenta potekla, so idejo 
pograbili veliki proizvajalci, vendar pa ne oni ne Florjančič od te pomembne varnostne zaščite zaradi javnosti ideje niso imeli dobička. Od ideje so tako najbolj profitirali vozniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.