Avto
5232 ogledov

Ali je bil VW prototip navdih za yuga?

Volkswagen
Volkswagen je leta 1975 predstavil konceptno vozilo chicco. To je bil konceptni avto z nalogo izdelati serijsko uporaben avto z večjo zmogljivostjo, manjšo porabo goriva in izdelan po najbolj učinkovitem pristopu do nizkih proizvodnih stroškov.

Ugiba se celo, ali je konceptni VW chicco služil kot navdih za yuga, ki so ga začeli v tovarni Crvena Zastava proizvajati leta 1980. Yuga je sicer zrisal slavni Giorgetto Giugiaro, temeljil pa je na šasiji priljubljenega italijanskega vozila fiat 127. Tako kot konceptni chicco je imel tudi yugo nalogo zadostiti potrebe družinskega prevoza.

Yugo Projekt Svet Trije Slovenci in Srb z yugom v New York z nalogo

Vseeno še vedno številni verjamejo, da so oblikovalci idejo za zunanjo obliko yuga pobrali prav pri VW chiccu. Oblikovalec Herbert Schafer je o prototipu štirisedežnega in 3,3 metra dolgega avtomobila chicco zapisal, da so ga pri dizajnerskem oddelku VW uporabili za formalno raziskovanje uporabnosti in razvoja novih modelov. Prototip chicco je bil študija za nov koncept sestavljanja karoserije in izjemno kompaktno strukturo, z njim so želeli izraziti uporabnost, večje zmogljivosti, manjšo porabo in najučinkovitejši pristop k proizvodnim stroškom.

Yugo Avto Yugo, vse najboljše!

Chicco je bil prvi poskus proizvodnje mini mestnega avtomobila, ki je še krajši od pola. Šele kasneje, konec devetdesetih let je začel proizvajati mali mestni avtomobil lupo, ki je nastal po navdihu na seat arono.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.