Avto
8349 ogledov

Ali lahko sodišče odpravi prepoved prodaje avtomobilov na fosilna goriva?

Izpuh izpušna cev Epa
Poljska bo na vrhovnem sodišču EU vložila pritožbo na odločitev EU o prepovedi prodaje novih avtomobilov na fosilna goriva leta 2035.

Poljska se bo v nekaj dneh na sodišču EU pritožila zoper pravila Evropske unije o ukinitvi prodaje avtomobilov na fosilna goriva po vsej EU od leta 2035 naprej, je v ponedeljek povedala poljska podnebna ministrica Anna Moskwa.

Sveženj predpisov EU je Evropski parlament potrdil odobril v začetku leta in predvideva prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035, s čimer je bila odpravljena še zadnja ovira v zakonodajnem postopku. Uredba prav tako predvideva možnost izjem za manjše proizvajalce, a le v prehodnem obdobju do leta 2035. Merilo je največ 10.000 avtomobilov ali največ 22.000 lahkih gospodarskih vozil v koledarskem letu. Proizvajalci, ki na leto proizvedejo manj kot 1000 novih vozil, bodo iz uredbe izvzeti. Reuters piše, da je bila Poljska edina država, ki je dosledno nasprotovala predlogu in glasovala proti pravilom, saj je trdila, da prepoved nima ustrezne analize tržnih in družbenih posledic.

"Ne strinjamo se z odločitvijo in drugimi dokumenti iz paketa "Pripravljeni na 55" in to predajamo Evropskemu sodišču. Upam, da se bodo druge države pridružile," je v ponedeljek za Radio Zet povedal Moskwa in dodala: "Pobudo bomo vložili v prihodnjih dneh."

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 11
  • Anja1956 18:54 13.junij 2023.

    Nesmiselno je da EU rine v nekakšno varstvo okolja , če se ostali na planetu tega ne grejo ! Vetrovi pihajo od vsepovsod.

  • Pišmevuh 17:04 13.junij 2023.

    Bomo pa kot Kubanci vozili 60 let stare kripe.

  • Avatar Jud_Süß
    Jud_Süß 09:13 13.junij 2023.

    Sodišča odločajo na podlagi materialnega prava. Predpisov, po kmečko. Če Bolekom uspe dokazati, da odločitev EU krši kak predpis na ravni EU, ji lahko uspe, sicer se pa lahko potegnejo za qurac. S svojo nacionalno zakonodajo se tudi lahko slikajo, ...prikaži več ker ima EU zakonodaja primat pa če oni to se tako zanikajo. BTW, Boleki so pušili na sodišču EU, ki je presodilo, da kršino pravo EU, pa se o tem sploh nič ne pise ali govori. Je pa še kako pomembno, ker je zdaj odprta pot za sankcije po 7. členu PEU.