Avto
28 ogledov

Američani testirajo komunikacijo v križiščih

Križišče GM
Že nekaj časa je znano, da se avtomobilska industrija vse bolj nagiba k razvoju komunikacije med vozili, ki naj bi bistveno pripomogla k zmanjšanju prometnih nesreč. V ZDA novo tehnologijo že preizkušajo v praksi.

V ZDA so začeli terenski preizkus tehnološke rešitve za brezžično komunikacijo med vozili in tudi s prometno infrastrukturo, katere osnovni namen je pripomoči k zmanjšanju števila cestnih prometnih nesreč.

Sistem, ki temelji na brezžični tehnologiji Wi-Fi, bo vozilom in infrastrukturi omogočal komunikacijo oziroma izmenjavo informacij v realnem času in na ta način zmanjšal število nesreč ter obenem izboljšal pretočnost prometa.

Projekt se imenuje Connected Vehicle Safety Pilot in ga podpira ameriško ministrstvo za promet, vodi pa ga inštitut za raziskave na področju transporta (UMTRI), ki deluje v okviru univerze v Michiganu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva faza projekta je pokazala, da je okrog 90 odstotkov voznikov, ki je preizkusilo omenjeno tehnološko rešitev v nadzorovanem okolju, pozdravilo njene prednosti z vidika varnosti in da bi jo radi uporabljali.

V zdajšnji drugi fazi bodo prostovoljski vozniki ustrezno opremljene avtomobile, tovornjake in avtobuse – te so za potrebe projekta večinoma zagotovili sodelujoči prostovoljci – preizkusili v realnih razmerah v dejanskem prometu.

Vozila bodo opremljena s posebnimi napravami, ki bodo voznike v realnem času opozarjale na nevarnosti oziroma ovire na cesti. Hkrati bodo te naprave za potrebe projekta zbirale podatke o delovanju sistema in učinkovitosti z vidika zmanjševanja prometnih nesreč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.