Avto
40 ogledov

Aplikacija za dirkače

Opel astra OPC
1/4
Opel
V novi opel astri OPC bo prvič na voljo izvirna zmogljivostna aplikacija OPC Power App, ki bo vozniku ponudila takojšen dostop do izbranih podatkov, od tlaka zraka, stisnjenega v turbinskem polnilniku, do časa posamičnega kroga na dirkališču.

Opel bo pri novi športni astri OPC omogočil posredovanje izbranih podatkov iz CAN (Controller Area Network) za izpis na zaslonu in nadaljnjo analizo z iPhonom. CAN bus je osrednji sistem pretoka podatkov in nadzora delovanja vseh elektronskih nadzornih enot vozila.

Uporabniki pametnih telefonov znamke Apple lahko naložijo aplikacijo OPC PowerApp ali App iz AppStora le za 0,79 evra, ki jim omogoča dostop do podatkov v CAN busu. Ta inovativna aplikacija je prvič na svetu razvita za uporabo pri astri OPC z največjo močjo motorja 206 kW (280 KM).

Spremljanje 60 izbranih podatkov

Preko CAN busa se pretakajo signali s številnih delov avtomobila. Do njih je bilo do zdaj mogoče dostopati le v specializiranih servisnih delavnicah z uporabo posebne programske opreme. OPC PowerApp omogoča sprejemanje 60 izbranih podatkov, povezanih z zmogljivostmi avtomobila, med katere sodi vrednost tlaka stisnjenega zraka, ki izstopa iz turbinskega polnilnika, položaj dušilne lopute, vrednosti prečnih pospeškov, trenutne vrednosti navora, ki se v realnem času zapisujejo na iPhonu. Te podatke aplikacija shrani, tako da jih lahko voznik pozneje primerja s prijatelji. Sistem beleženja časov prevoženih krogov na dirkališču, delujoč v povezavi s sistemom GPS, je narejen za dirkaške navdušence. Na primer tiste, ki se podajo na legendarno progo Nürburgring in želijo analizirati svojo vožnjo ter tako izboljšati dosežene čase na Nordschleife. Omogočena jim je namreč tudi analiza točk zaviranja, hitrosti na določenih odsekih in celo vrednosti G sile v določenih zavojih.

Telefon kot dodatni zaslon v avtomobilu

S ciljem zagotavljanja čim večje funkcionalnosti OPC PowerApp je na voljo tudi posebna črna škatla oziroma nadzorni modul pametnega telefona, ki ga je mogoče posebej naročiti in namestiti za notranjo pregrado. Napravo je mogoče namestiti že v tovarni ali naknadno v Oplovi servisni delavnici. Modul je neposredno povezan s CAN busom vozila in oddaja izbrane podatke s frekvenco 30 hercev neposredno iPhonu. Na voljo je tudi poseben nosilec iPhona FlexDock, ki zagotavlja preprostejši dostop in pregledovanje PowerApp podatkov. V tem primeru ob sočasnem beleženju podatkov deluje telefon tudi kot dodatni zaslon za izpisovanje izbranih podatkov o delovanju avtomobila.

Uporabnik lahko ob logu OPC izbere sedem različnih načinov izpisa v različnih barvah. Od prikaza analognih merilnikov do merilnika G sile, digitalnega indikatorja nad- oziroma podkrmarjenja ter raznih grafov in razpredelnic. OPC PowerApp bo mogoče uporabljati na iPhonu (od tretje generacije naprej), iPadu 2 in iPodu Touch, od začetka 2013 pa bo na voljo tudi verzija za android.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.