Avto
2986 ogledov

Applova inovacija za avtomobile

Apple CarPlay Apple
Apple je v sklopu konference za razvijalce WWDC predstavil možnost vključitve večih uporabnikov na avtomobilov Car Play sistem.

Letošnji Applov WWDC je bil sicer v senci prvega novega produkta po desetih letih, podatkovnih očal z obogateno resničnostjo Vision Pro. 

Del predstavitve inovacij pa je bil namenjen tudi avtomobilski industriji, na katero proizvajalec v prihodnjih letih polaga velike upe. Apple že zdaj pozna storitev SharePlay, ko lahko uporabnik prek storitve FaceTime na telefonu sinhronizhirano pretaka oddaje, filme in glasbo s prijatelji in družino. 

Zdaj bodo to funkcijo razširili na avtomobilski vmesnik CarPlay. Ko bo uporabnik, najpogosteje voznik, povezal telefon z avtom, se bodo lahko v sejo CarPlay priključili tudi drugi uporabniki v avtu in tako delili svojo glasbo in druge vsebine na osrednji audio sistem avtomobila. Sopotniki bodo lahko tudi upravljali tudi z navigacijo in klici. 

Applov sistem deljenja povezljivosti večih naprav z avtom je zanimiv zato, ker gre za prvi takšen pristop na trgu, niti Tesla niti drugi proizvajalci vozil česa takšnega ne omogočajo, poroča Automobilwoche. Apple sicer že nekaj časa intenzivno razvija vmesnik, ki bi lahko v avtomobilih v celoti nadomestil originalni informacijski vmesnik proizvajalca. Kot še poroča omenjeni portal, je ameriški tehnološki gigant najdlje v pogovorih z nemškimi znamkami vozil, ki pa imajo določene zadržke glede širjenja oziroma deljenja uporabniških podatkov z Applom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 06:48 09.junij 2023.

    in kdo to rabi ? pa koga briga da mulc na zadnje sedežu lahko komandira navigaciji ali pa radiu. imate pa kaj kaorstnega ? današnji garmin in podobna šara dela samo štalo in nič koristnega. NIČ. vprašajte vasi po primorskem, ...prikaži več, kako se jim šleperji izgubljajo in zamotavajo v njihovihvasicah, ker iščejo 100m krajšo pot. in med vožnjo naj se pojavlja najnovješi prispevki z instagrama in tik-toka. saj ljudje imajo telefonna roki ( pametna ura), na uro pa gledajo na telefon.

  • Kmodri 22:42 08.junij 2023.

    Seveda, ob mastni naročnini!