Avto
31 ogledov

Aston Martin in Red Bull predstavila hiper avto za štiri milijone evrov

AM-RB 001
1/10
Proizvajalec
Aston Martin in ekipa Formule 1 Red Bull Racing sta združila moči in izdelala koncepno hiper vozilo z V12 motorjev. Cena okoli štiri milijone evrov.

Proizvodnja dvosedežnega športnika s kodnim imenom AM-RB 001 bo omejena na 99 do 150 vozil, je razkril šef Aston Martina Andy Palmer na predstavitvi modela v tovarni Gaydon v Angliji.

Palmer je poudaril, da je avtomobil dokaz, da podjetje ne bo več izgubaško: "To je pravi signal avtomobilski industrij in kupcem, da je transformacija podjetja prava. Konkurenca, pazi se."

"Gre za vozilo, namenjeno izključno dirkanju na dirkalnih stezah z voznimi karakteristikami najboljših dirkalnikov v LeMansu," pravi Adrian Newey, šef inženirjev pri Red Bullu v F1 in šef dizajna.

Razmerje masa / moč 1:1

Pri Red Bullu se niso zgledovali po Ferrariju in McLarnu ter predstavili svoj hiper avtomobil. Raje so se povezali z Aston Martinom, ki je eden od sponzorjev v F1. Vozilo bodo proizvajali v tovarni v Gaydonu, kjer so pred kratkim začeli proizvajati tudi novi aston martin DB11 coupe.

Newey je novinarjem zaupal, da ni želel vgraditi hibridnega sistema, tako kot McLaren z modelom P1 ali Ferrari z laferrarijem, pač pa je bil cilj maso vozilo obdržati pod eno tono. Namesto tega za pogon skrbi atmosferski V12 motor, ki so ga zagotovili pri Aston Martinu.

Za zdaj ni znana moč motorja, ugiba se, da naj bi bila okoli 773 kilovatov (1000 KM). Lahko konstrukcijo so zagotovili z uporabo ogljikovih vlaken, zato bi bilo lahko razmerje med močjo in maso 1:1.

Neuradno naj bi bil pospešek od 0 do 100 km/h nekaj nad dvema sekundama, najvišja hitrost pa 322 km/h. Prodaja naj bi se začela leta 2019.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.